Sosyal Medya Uzmanı Nedir? Nasıl Olunur? [2024 Rehber]

Sosyal medya uzmanı tanımı teknolojinin gelişmesi ve dijital dönüşümün meydana gelmesiyle hayatlarımızın içine işlemiş bir terim haline gelmiştir. Dolayısıyla insanlar, “Sosyal medya uzmanı nasıl olunur?”, “Sosyal medya uzmanı nedir?” gibi sorguları araştırmaya başlıyor.

Bu yazıda sizlere bu konu başlıklarını anlatacağız, keyifli okumalar.

Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanlığı Nedir?

Sosyal medya uzmanlığı aynı zamanda dijital pazarlama ve e-pazarlama olarak da bilinir. Sosyal medya uzmanlığı, bir şirketin markasını oluşturmak, satışları artırmak ve web sitesi trafiğini yönlendirmek için kullanıcıların sosyal ağlar oluşturduğu ve bilgi paylaştığı platformlar olan sosyal medyanın kullanılmasıdır.

Sosyal medya pazarlaması, şirketlere mevcut müşterilerle etkileşim kurmanın ve yeni müşterilere ulaşmanın bir yolunu sağlamanın yanı sıra, pazarlamacıların çabalarının başarısını izlemesine ve etkileşim kurmanın daha da fazla yolunu belirlemesine olanak tanıyan amaca yönelik olarak oluşturulmuş veri analitiğine sahiptir.

Düşünecek olursak dijital pazarlamanın temel örneklerinden biri özel günlerde yapılan reklamlar ve çalışmalardır. Sosyal medya uzmanları, bu günlerde paylaşılacak görselden, yazılacak metinden, etiketlerden, gönderinin yayınlanma saatinden ve daha birçok şeyden sorumludur. Dijital pazarlamanın temellerinden biri etkili iletişimdir. Hedef kitleye erişebilmek, performans analizi yapabilmek, rakip analizi çıkarmak ve onların sosyal etkileşimlerini incelemek gibi birçok parametre bulunur. Bu anlamda sosyal medya uzmanı, pazarlama trendlerini yakından takip etmeli, sosyal medyada popülerlik kazanan akımlara ve olaylara dikkat kesilmelidir.

Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanlığı Nedir?
Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanlığı Nedir?

Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar?

Sosyal medya uzmanı olmak isteyen kişiler görev tanımlarının çok çeşitli olabileceğini bilmelidir. Bu tanım, çalışılan ajansa ve şirkete göre değişiklik gösterebilse de temelde belli başlı tanımlar vardır. Sosyal medya pazarlamacıları, bir şirketin tekliflerini tanıtmak için sosyal medya platformlarını kullanan pazarlama uzmanlarıdır. Yeni müşterilere ulaşmak, mevcut müşterilerle etkileşim kurmak ve yeni ürün veya hizmetleri duyurmak için genellikle Facebook, Instagram, Twitter ve TikTok gibi platformları kullanırlar.

Sosyal medya uzmanı çalıştığı markanın yahut ajansın sosyal mecralardaki hesaplarını oluşturur, düzenler, paylaşım yapar ve takip eder. Görsellerin, metinlerin ve etiketlerin nasıl olması gerektiğini belirler. Uzmanlar, kampanya dönemlerinde çalıştıkları firmaların kurgularını hazırlar ve marka bilinirliğine katkı sağlayan çalışmalarda bulunurlar. Stratejik adımlar atarak rakip analizi, hedef kitle takibi gibi çalışmalar gerçekleştirir. Bu uzmanlar aynı zamanda maillere, mesajlara, yorumlara ve etkileşimlere cevap verirler, takipçi kitlesini artırmaya yönelik çalışmalar yaparlar.

Sosyal medya pazarlamacıları şirket içinde özel bir rolde çalışabilir, ancak çoğu serbest çalışan olarak çalışır ve saatlik ücret karşılığında işe alınır. İş süreçleri aşağıdaki gibidir:

  • Bir kuruluşun genel sosyal medya stratejisini denetleme,
  • Sosyal medya gönderileri oluşturmak ve yayınlamak için metin yazarları ve tasarımcılarla birlikte çalışma,
  • Gelecekteki performansı optimize etmek için sosyal medya ölçümlerini izleme,
  • Sosyal medya trendleri, teknolojileri, yasaları ve en iyi uygulamaları konusunda güncel kalma,
  • Kullanıcı yorumlarına ve mesajlarına yanıt verin ve bunlarla etkileşim kurma,
  • İnsanların bir şirket hakkında sosyal medyada neler söylediğini anlamak için sosyal dinleme araçlarını kullanma.

Sosyal Medya Pazarlama Uzmanının Sorumlulukları Nelerdir?

Sosyal medya uzmanı nedir ve sosyal medya uzmanı nasıl olunur sorularının cevapları, uzmanların sorumlulukları ile bağlantılıdır.

Sosyal medya uzmanları, bir markanın sosyal medya stratejisini planlamaktan sorumludur. Bu, kapsayıcı şirket hedeflerine uygun uyumlu bir plan oluşturmayı, bu hedeflere ulaşmak için taktikler geliştirmeyi ve genellikle bir markanın hedef kitlesine uyacak şekilde farklı sosyal medya kanallarını keşfetmeyi, test etmeyi ve optimize etmeyi içerir.

Bu uzman strateji oluşturma, etkileşim kurma, oluşturma, zamanlama, dinleme, ölçme ve deneme gibi görevleri üstlenir. Daha büyük sosyal veya dijital pazarlama ekiplerinde ekipteki herkesin bir strateji anlayışına ve büyük resim için bir zihne sahip olması beklenir.

İlk olarak, belirli bir hedef belirlenmeli ve bu hedefe ulaşmak için sosyal medya taktiklerinizi uyumlu hale getirilmesi gerekir. Ardından kitlenizle sosyal medyada etkileşim kurmanız, bir marka sesi oluşturmanız ve kitlenizde yankı uyandıran içerik oluşturmanız gerekir. Her kanalın kendi optimizasyon algoritması ve taktikleri vardır, bu nedenle zaman kontrolü sosyal medyacıların yaptığı işin büyük bir parçasıdır ve gönderilerin düzenli olarak ve belirli kanallarda en uygun gün ve saatlerde planlanmasını sağlar.

Bu unsurlar oluşturuldukça, bir sosyal medya uzmanı her platformdaki metrikleri ve iç görüleri izleyerek sonuçları ölçmelidir. Hangi kanalların en etkili olduğunu ve hangi içeriğin en fazla etkileşimi sağladığını görmek kolay olacak şekilde bu sonuçları birleştirmeye yardımcı olan sosyal medya araçları vardır. Bu verilerle uzmanlar, yeni içerik deneyebilir ve yüksek performanslı sosyal medya gönderilerini optimize edebilir.

Sosyal Medya Pazarlama Uzmanının Sorumlulukları Nelerdir?
Sosyal Medya Pazarlama Uzmanının Sorumlulukları Nelerdir?

Sosyal Medya Uzmanı İş Tanımı

Sosyal medya uzmanının sorumlulukları, işe ve genel dijital pazarlama ekibinin boyutuna ve yapılandırmasına bağlı olarak değişebilse de genel olarak iş tanımı ve sorumluluklar aşağıdaki gibidir:

  • Rekabetçi araştırma, platform belirleme, mesajlaşma ve hedef kitle tanımlaması yaptıktan sonra sosyal medya stratejisinin geliştirilmesi ve yönetilmesi,
  • Anlamlı bağlantılar oluşturan, marka bilinirliğini artıran ve topluluk üyelerini markayla etkileşime geçmeye teşvik eden içeriklerin günlük olarak planlanıp oluşturulması,
  • Sosyal medya kampanyaları geliştirmek için satış ve pazarlama ekipleriyle iş birliği yapılması,
  • Trendlerin ve uygulamaların takip edilmesi,
  • Şirketin sosyal görünürlüğünü artırmak için her platformda şirket sayfalarının kurulması ve optimize edilmesi,
  • Satış, web tasarım, web geliştirme, dijital pazarlama, müşteri ilişkileri ve ürün geliştirme ekipleriyle iş birliği yapılması,
  • Her sosyal medya kampanyasının başarısını ölçmek için uygun sosyal verileri/metrikleri ve öngörüleri analiz etmek ve ilerleyen süreçte kullanmak,
  • İçeriğin bilgilendirici ve çekici olmasını sağlamak için metin yazarları ve tasarımcılarla birlikte çalışmak.

Sosyal Medya Stratejisti ile Sosyal Medya Uzmanı Arasındaki Fark Nedir?

Sosyal medya stratejisti ve sosyal medya uzmanı arasındaki fark, daha gelişmiş sosyal medya ekiplerine sahip şirketlerde uzmanların sosyal denetimlere yardımcı olmalarına rağmen stratejistlerin günlük operasyonlara odaklanmalarıdır.

Sosyal medya uzmanları çoğunlukla uygulama ile ilgilenir. Sosyal metinler yazar, yorumlar aracılığıyla kullanıcılar ile iletişim kurar ve her zaman neyin trend olduğunu takip ederler. Sosyal medya uzmanları sosyal medya KPI’larını izler ve analiz eder ve yatırım getirisini kontrol eder.

Sosyal medya uzmanları genellikle rollerinin önemli bir parçası olarak sosyal stratejiye sahipken; stratejistler ise sürece rehberlik etme, bütçe belirleme ve performansı değerlendirme üzerinde daha fazla kontrole sahiptir.

Genel olarak konuşursak, stratejistler bir kuruluşun stratejisini pazarlama, reklamcılık ve yeni müşteri adayları bulma konusunda planlar. Ayrıca, stratejilerinin etkinliğini değerlendirmek için denetimler yapmakla da ilgilenirler.

Sosyal Medya Yöneticisi Nasıl Olunur?

Bu, firmaların tavrına göre değişiklik gösterebilir. Bazen bazı firmalar direkt sektörden kişiler ararken diğerleri eğitim durumu ve önceki çalışmalar gibi kriterleri de değerlendirebilir. Günümüzde bu alanda eğitim veren pek çok kurum ve üniversite bulunmaktadır.

Çeşitli eğitimleri geçerek ve bu eğitimlerden sertifika alarak sosyal medya yöneticiliği kariyerinize başlayabilirsiniz. Burada yapmanız gereken şey çalışmaya istekli olmak, inisiyatif almaya gönüllü olmak, tecrübe edinmek ve stratejilerinizi geliştirmektir. Sosyal medyada popüler olan kişilere ulaşarak onlarla çalışmayı teklif edebilir ya da ajanslara başvurabilirsiniz.

Temelde ajanslar, bu kariyer hedefi için en uygun yollardan biridir. Hem sektör hakkında bilgi sahibi olursunuz hem network yaparsınız hem de kariyerinize başlamış olursunuz.

Sosyal Medya Uzmanının Bilmesi Gerekenler

Burada bilinmesi gereken şey uzmanların her bilgiye hakim olamayacağıdır. Yani, sosyal medya yöneticiliği ile ilgili temel olarak birçok şeyi biliyor olabilirsiniz ancak çalışacağınız sektör burada çok önemlidir. Hakim olmadığınız ve hakkında bir bilgiye sahip olmadığınız bir sektörde çalışmak sizi zorlayabilir. Bu nedenle müşterilerin ve hedef kitlenin yerine kendinizi koyup onlarla bağ kurabileceğiniz ve empati yapabileceğiniz bir sektör seçmeniz en mantıklısı olabilir.

Kullanıcılar, karşılarındaki markanın kendilerini anlamasını ve isteklerine kulak vermesini isterler. Bu nedenle kullanıcılar ile empati yapabiliyor olmak ve onların ne istediğini anlayabilmek, markanıza pozitif geri bildirim sağlayacaktır. Burada kitlelere hitap etmek yeterli olmadığı gibi sosyal medya mecralarının algoritmaları ve güncellemeleri hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Diğer departmanlar ile organize çalışabilmeli, SEO temellerini bilmeli ve atik bir yapıya sahip olmalısınız. Profesyonelliğinizi kullanıcılara aktarırken onların da eğleneceği bir dil kullanmalısınız. Unutmayın ki birçok farklı platformdan birçok farklı karaktere ve yaşam tarzına sahip insana ulaşıyorsunuz, hepsine bir şekilde dokunabiliyor olmanız gerekmektedir.

Sosyal Medya Uzmanı Maaşları

Uzmanların maaşları çalıştıkları firmaya ve görev tanımına göre farklılık değiştirdiği gibi kişilerin tecrübelerine göre belirlenen Jr, Sr gibi statüler de maaşların belirlenmesinde etkilidir. Şu anda yeni başlayan bir sosyal medya uzmanı 6000 TL – 6500 TL maaş ile işe başlamaktadır. Ardından bu rakamlar bilgi birikim, deneyim ve seviyesine göre değişiklik göstermektedir. 3 ila 5 yıllık bir deneyim sahibi olan kişi için ise ortalama bir rakam vermek gerekirse de bu aralık 10.000 TL ile 15.000 TL arasında değişmektedir.  Daha fazla deneyim süresi olan kişilerin ise maaş aralıkları 16.000 TL ile 25.000 TL arasında olarak değişiklik göstermektedir.

Sosyal medyada paylaş

İşinizi Bir Üst Seviyeye Taşıyın!

İşini dijitalde güçlendir!

Markanızı Dijital Pazarlamayla Büyütün