SEO Log Analizi Nedir? Nasıl Yapılır? [2024 Etkili Rehber]

Log analizi nedir? Log dosyaları SEO için önemlidir çünkü Google’ın sitenizdeki gerçek davranışını görmenin yollarından biridir. Bu dosyalar SEO log analizi için faydalı veriler sağlarlar, değerli optimizasyonları ve veriye dayalı kararları bilgilendirmeye yardımcı olurlar.

Log analizini düzenli olarak yapmak, hangi içeriğin ne sıklıkta tarandığını anlamanıza ve arama motorlarının sitenizde gezinme davranışıyla ilgili eylemlerini anlamanıza yardımcı olur.

Göz korkutucu bir yapıya sahip gibi gözükse de birçok SEO çalışmasının önemli bir parçasıdır ve analizinin mutlaka yapılması gerekir.

O halde gelin birlikte inceleyelim.

Log Dosyası Nedir?

Log dosyaları bir web sitesine kimin eriştiğinin ve erişen kişilerin hangi içeriğe eriştiğinin kayıtlarıdır. Web sitesine erişim talebinde bulunan kişilerin bilgilerini içerirler.

Bu, Googlebot veya Bingbot gibi bir arama motoru botu veya siteyi görüntüleyen bir kişi olabilir. Log dosyası kayıtları sitenin web sunucusu tarafından toplanır ve genellikle belirli bir süre boyunca saklanır.

log dosyası nedir

Log Analizi Nedir?

Log analizi Google botlarının web sitenizle nasıl etkileşime girdiğini tam olarak görmenizi sağlayan teknik bir SEO görevidir. Bu dosya ile sayfalarınızın taranması ve dizine eklenmesiyle ilgili sorunları çözebilecek değerli bilgilere ulaşabilirsiniz.

SEO’da Log Analizi Neden Önemlidir?

Log dosyası analizi yapmak web sitenizin arama motoru tarayıcıları tarafından nasıl görüldüğüne dair faydalı bilgiler sağlar. Bu da bir SEO stratejisini benimsemenize, soruların yanıtlarını bulmanıza ve yapmak isteyebileceğiniz optimizasyonları doğrulamanıza yardımcı olacaktır.

Log dosyası analizi ile SEO’nuzu aşağıdaki tespitler ile iyileştirebilirsiniz:

  • Googlebot’un sitenizi ne sıklıkta taradığı, en önemli sayfaları ve sık taranmayan sayfaları belirleme,
  • En sık taranan sayfalarınızı ve klasörlerinizi belirleme,
  • Sitenizin tarama bütçesinin alakasız sayfalarda boşa harcanıp harcanmadığı,
  • Gereksiz yere taranan parametrelere sahip URL’leri bulma,
  • Sitenizin sayfalarının her biri için sunulan özel durum kodu ve endişe duyulan alanları bulma,
  • Bir sayfa gereksiz yere büyük veya yavaşsa,
  • Çok sık taranan statik kaynakları bulma,
  • Sık taranan yönlendirme zincirlerini bulma,
  • Tarayıcı etkinliğinde ani artışları veya düşüşleri tespit etme.

Log Dosyasına Nereden Ulaşabilirsiniz?

Sitenizin log dosyasını analiz etmeden önce onun bir kopyasını edinmeniz gerekir. Log dosyaları web sunucunuzda saklanır ve bir kopyasını indirmek için buna erişmeniz gerekir. Bu erişim düzeyine sahip değilseniz, web geliştiriciniz veya bilişim teknolojileri ekibiniz ile iletişime geçerek bunu sağlamalarını veya günlük dosyasının bir kopyasını paylaşmalarını isteyebilirsiniz.

Loga erişmek için, komut satırı aracılığıyla ya da bir FTP istemcisi kullanarak sunucu kontrol panelinizin dosya yöneticisini kullanmanız gerekir. Sunucuya bağlandıktan sonra, sunucu log konumuna gitmeniz gerekecektir. Ortak sunucu kurulumları bunu aşağıdaki konumlarda bulabilir:

  • Apache: /var/log/access_log
  • Nginx: logs/access.log
  • IIS: %SystemDrive%\inetpub\logs\LogFiles

Bununla beraber sitenizin log dosyasını almanın her zaman bu kadar basit olmadığını ve karşılaşılabilecek genel zorlukların şunları içerdiğini bilmek önemlidir:

  • Log dosyalarının bir sunucu yöneticisi tarafından devre dışı bırakıldığını ve mevcut olmadığını bulma,
  • Log dosyaları sağlamak veya bunları almak için erişim sağlamak istemeyen müşteriler,
  • Büyük dosya boyutları,
  • Yalnızca son verileri depolayan günlük dosyaları,
  • CDN’lerin neden olduğu problemler.

Search Console Log İstatistikleri

Google Search Console, tarama istatistikleri raporunda sitenizi nasıl taradıkları hakkında bazı bilgiler sunar. Bu rapor, son 90 gün için Googlebot’tan gelen tarama isteklerini görmenize olanak tanır. Durum kodlarının ve dosya türü isteklerinin dökümünün yanı sıra hangi Googlebot türünün istekte bulunduğunu ve bunların yeni bulunan veya daha önceden taranan sayfalar olup olmadığını görebileceksiniz. GSC ayrıca taranan bazı örnek sayfaları isteğin tarih ve saatiyle birlikte paylaşır. Ancak, bunun örnek bir sayfa olduğunu ve bu nedenle sitenizin günlük dosyalarından göreceğiniz sonuçların tamamını görüntülemeyeceğini unutmamakta fayda var.

SEO’da Log Analizi Nasıl Yapılır?

Log verileri, bir müşteri web sitenize her eriştiğinde elde edilen bilgileri içerdiğinden analizinizde önerilen ilk adım yalnızca arama motoru botlarından gelen verileri görüntüleyebilmeniz için arama motoru olmayan tarayıcıları filtrelemektir.

Log analizi için bir araç kullanıyorsanız, bilgileri hangi kullanıcı aracısından çıkarmak istediğinizi seçebilmelisiniz. Log analizinize başlamak için kullanabileceğiniz bazı örnek sorular şunlardır:

  • Sitemin ne kadarı arama motorları tarafından gerçekten taranıyor?
  • Sitemin hangi bölümleri taranıyor ya da taranmıyor?
  • Sitem ne kadar derinde taranıyor?
  • Sitemin belirli bölümleri ne sıklıkla taranıyor?
  • Düzenli olarak güncellenen sayfalar ne sıklıkla taranıyor?
  • Yeni sayfalar arama motorları tarafından ne kadar sürede keşfediliyor ve taranıyor?
  • Site yapısı ya da mimari değişikliği arama motoru taramasını nasıl etkiledi?
  • Web sitem ne kadar hızlı taranıyor ve kaynaklar ne kadar hızlı indiriliyor?

Birlikte inceleyelim.

1. Durum Kodları

Tarama bütçesinin sitenize nasıl dağıtıldığını anlamak için log dosyalarını kullanabilirsiniz. Taranan sayfaların durum kodlarını birlikte gruplamak, bozuk veya yeniden yönlendirme yapan sayfalarda gereksiz yere kullanılmaya kıyasla 200 durum kodu sayfasına ne kadar kaynak verildiğini gösterecektir. Log dosyası verilerinden sonuçları alabilir ve farklı durum kodlarına kaç istekte bulunulduğunu görmek için bunları özetleyebilirsiniz.

2. İndekslenebilirlik

Arama motoru botlarının dizine eklenemeyen sayfalara kıyasla sitenizdeki dizine eklenebilir sayfaları nasıl taradığını inceleyebilirsiniz. Log dosyası verilerini web sitenizin taranmasıyla birleştirme; bir arama motorunun dizinine eklenmesi gerekmiyorsa tarama bütçesini boşa harcayabilecek sayfalar olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.

3. En Çok ve En Az Taranan Sayfalar

Log dosyası verileri, arama motoru tarayıcıları tarafından en çok hangi sayfaların tarandığını anlamanıza da yardımcı olabilir. Bu önemli sayfalarınızın bulunmasını ve taranmasını, ayrıca yeni sayfaların verimli bir şekilde keşfedilmesini ve düzenli olarak güncellenen sayfaların yeterince sık taranmasını sağlar. Benzer şekilde, taranmayan veya arama motoru tarayıcıları tarafından görülmeyen sayfalar olup olmadığını da görebilirsiniz.

4. Tarama Derinliği ve Dahili Bağlantı

Log dosyası verilerinizi web sitenizin taranmasından elde edilen bilgilerle birleştirerek sitenizin mimarisinde arama motoru botlarının ne kadar derinde gezindiğini de görebileceksiniz. Örneğin, dördüncü ve beşinci düzeylerde önemli ürün sayfalarınız varsa ancak log dosyalarınız Googlebot‘un bu düzeyleri sık sık taramadığını gösteriyorsa bu sayfaların görünürlüğünü artıracak optimizasyonlar yapmak isteyebilirsiniz.

5. Önemli Site Kategorileri

Log dosyalarından verileri klasör yapısına göre bölümlere ayırmak, arama motoru botları tarafından en sık hangi kategorilerin ziyaret edildiğini belirlemenize ve sitenin en önemli bölümlerinin yeterince tarayıcı tarafından görülmesini sağlamanıza olanak tanır. Sektöre bağlı olarak farklı site kategorileri farklı önem taşıyacaktır. Bu nedenle, site bazında hangi klasörlerin en önemli olduğunu ve hangilerinin en çok taranması gerektiğini anlamanız önemlidir.

6. Mobil ve Masaüstü

Belirtildiği gibi, log dosyası verileri sayfaya erişmek için kullanılan kullanıcı aracısını da gösterir ve bu nedenle sitenize bir mobil veya masaüstü bot tarafından erişilip erişilmediğini size bildirebilir. Bu da sitenizin kaç sayfasının mobil ve masaüstü tarafından tarandığını ve bunun zaman içinde nasıl değiştiğini anlamanıza yardımcı olabilir.

Log Analizinden Yapılacak Optimizasyonlar

Örnek vermek gerekirse Google’ın sitenizde çok sayıda bozuk veya yeniden yönlendiren sayfa taradığını keşfederseniz bu durum bu sayfaların arama motoru tarayıcıları için fazla erişilebilir olmasıyla ilgili bir sorunu işaret edebilir. Bu nedenle, bu bozuk sayfalara herhangi bir dahili bağlantınızın olmadığından emin olmak ve yeniden yönlendirme yapan dahili bağlantıları temizlemeniz gerekebilir. Ayrıca, yapılan değişikliklerin taramayı nasıl etkilediğini anlamak veya sizin ya da başka bir ekibin yapacağı değişikliklerden önce veri toplamak için log dosyası verilerini analiz ediyor olabilirsiniz. Örneğin, bir web sitesinin mimarisinde değişiklik yapmak istiyorsanız, Google’ın sitenizdeki en önemli sayfaları keşfetmeye ve taramaya devam etmesini sağlamak isteyeceksiniz.

Log dosyası analizi yapmak isteyebileceğiniz diğer değişiklik örnekleri şunları içerir:

  • 200 olmayan durum kodu sayfalarını site haritalarından kaldırma,
  • Herhangi bir yönlendirme zincirinin sabitlenmesi,
  • Arama motorlarının bulması için yararlı olan hiçbir şey içermiyorsa dizine eklenemeyen sayfaların taranmasına izin vermemek,
  • Yanlışlıkla no index etiketi içeren önemli sayfalar olmadığından emin olmak,
  • Belirli sayfaların önemini vurgulamak için standart etiketler eklemek,
  • Olması gerektiği kadar sık ​​taranmayan sayfaları gözden geçirmek ve bunlara verilen dahili bağlantıların sayısını artırarak daha kolay bulunmalarını sağlamak,
  • Sayfanın standartlaştırılmış sürümüne dahili bağlantıları güncellemek,
  • Dahili bağlantıların her zaman 200 durum koduna ve dizine eklenebilir sayfaya işaret ettiğinden emin olmak,
  • Tarama bütçesinin nereye harcandığını değerlendirmek ve gerekirse olası site yapısı değişiklikleri için önerilerde bulunmak,
  • Site kategorilerine yönelik tarama sıklığını incelemek ve bunların düzenli olarak tarandıklarından emin olmak.

Bu konu sizin için fazla karışık ise bir SEO firmasından destek alabilirsiniz.

Sosyal medyada paylaş