Meta Tag Nedir? Meta Açıklaması Nedir? Neden Kullanılır? [2024]

Bu yazımızda sizlere meta tag nedir, nerelerde ve neden kullanılır açıklamaya çalışacağız. Web sayfamızın kalitesine ve trafiğine oldukça fayda sağlayan SEO çalışmaları için büyük önem arz neden meta tag nedir ve çeşitleri nelerdir bilmemiz gerekmektedir. Hadi meta açıklaması ne için kullanılır birlikte incelemeye başlayalım.

Meta Tag Nedir?

Bir web sayfasının konusunun ve içeriğinin ne ile ilgili olduğunun saptanmasına yardımcı olan kod parçalarıdır. Meta tag, sayfanın ziyaretçileri tarafından açık bir şekilde görünmez. Bu nedenle meta tag ilgili sayfanın kod kaynağında yer alır.

Meta Tag Neden Kullanılır?

Meta tag, temel hali ile arama motorlarına sayfanın ne ile alakalı olduğunu bildiren içerik tanımlayıcı kodlardır. Bu anlamda, meta tag arama motorlarında sayfanızın ne ile ilgili olduğunun saptanması ve görünürlüğünün artması için kullanılır.

Meta Etiketleri Nasıl Kullanılır?

Meta etiketleri HTML kodunun bir parçasıdır ve sayfanın içine kodlar aracılığı ile yerleştirilir. Genellikle <head> etiketlerinin arasına yerleştirilen meta etiketler, karakter kümesini, sayfa açıklamasını, anahtar sözcükleri, içeriğin yazarını ve görüntü alanı ayarlarını belirtir.

Sayfa Başlık Etiketi (Title Tag) Nasıl Eklenir?

Sayfa Başlık Etiketi (Title Tag) Nasıl Eklenir?
Sayfa Başlık Etiketi (Title Tag) Nasıl Eklenir?

Şimdi meta tag sayfa başlık etiketi olarak nasıl eklenir onu inceleyelim. Merak etmeyin, uygulaması gayet basit. Şöyle ki:

<title> SAYFA BAŞLIK ETİKETİ </title>

Eğer bu sizin için karmaşık ise Yoast gibi bir SEO eklentisi indirerek kodu nereye yerleştirmeniz gerektiğini görebilirsiniz.

Başlık Etiketi Hataları Nelerdir?

Başlık etiketlerini düzenlerken dikkat etmeniz gereken bazı konular vardır. SEO Çalışmasının sorunsuz işlemesi için etiketleri titizlikle ele almanız gerekmektedir. Sizler için meta tag etiketleri ile ilgili en sık karşılaşılan dört temel başlık etiket hatasını listeledik:

  • Çok uzun / çok kısa hatası: Google gereksiz yere uzatılan başlıklardan hoşlanmaz. Tıpkı, açıklayıcı olmayan başlıklara gösterdiği tavır gibi… Etiket açıklamalarınızın kısa ve öz olması gerekir. Ancak bu kısalık açıklayıcılıktan uzak olacak kadar da olmamalıdır.

  • Mevcut değil hatası: Google, her sayfanın bir başlık etiketine sahip olması gerektiğini söylüyor. Dolayısıyla mevcut olmayan bir başlık etiketi Google algoritmasında pekte görünür olmayacaktır.
  • Bir sayfada birden çok başlık etiketi hatası: Bir sayfada birden fazla başlık etiketi olduğunda arama motorları istenmeyen başlık etiketlerini görüntüleyebilir.

  • Birden çok sayfada yinelenen başlıklar: Google’ın sizlerden isteği sitenizdeki her sayfa için farklı ve açıklayıcı başlıklara sahip olmanızdır. Farklı içeriklerde tekrar eden başlık etiketleri Google algoritmasına göre bir hata olarak algılanacaktır.

Title Tag SEO için Neden Önemlidir?

Title Tag’in SEO için önemini Google’ın söylediklerine bakarak anlayabiliriz:

Google bizlere başlıkların, yani title taglerin, kullanıcılara bir sayfanın içeriği ve bu konuyla bağlantılı sorgulara, sayfanızın neden konu ile ilgili olduğu hakkında hızlı bir şekilde fikir vermesi açısından önemli olduğunu söylüyor.

Kullanıcılar genellikle arama motorlarında hangi sonuca tıklayacaklarına karar verirken bu bilgi parçası devreye girer. Bu nedenle web sayfalarınızda yüksek kaliteli başlıklar kullanmak önemlidir.

En iyi şekilde uygulamak için:

  • Her sayfa için farklı ve özgün bir başlık etiketi yazın,
  • Kısa ve öz başlıklar seçin,
  • Genel ve belirsiz başlıklardan kaçının,
  • Tıklanmaya değer bir şey yaratın, clickbaitten yani tıklama tuzağından kaçının,
  • Arama amacını eşleştirin,
  • Hedef anahtar kelimenizi mantıklı seçin,
  • 60 karakterin altında tutun.

Meta Açıklaması Nedir?

Meta Açıklaması Nedir?
Meta Açıklaması Nedir?

Meta açıklamaları sayfanızın içeriğini özetleyen kısımlardır. Arama motorları bunu genellikle arama sonuçlarındaki kod parçaları için kullanır. Meta açıklamalarınızın meta başlıkları ile orantılı, mantıklı ve ilgili olması gerekir.

Meta Açıklaması SEO İçin Neden Önemlidir?

Şimdi sıra geldi meta açıklamasının SEO için önemine. Google diyor ki: “Bir meta açıklama etiketi, kullanıcılara genellikle belirli bir sayfanın ne ile ilgili olduğuna dair kısa, alakalı bir özet sunar. Meta açıklama etiketleri kullanıcıyı sayfanın tam olarak aradığı şey olduğuna ikna eden bir adım gibidirler.

Bu nedenle meta açıklamaları SEO için oldukça önemlidir. Ancak sıralamaya doğrudan bir etkileri olmamasına rağmen faydaları bulunur.

En iyi meta açıklamaları için:

  • Her sayfa için özgün bir açıklama yazın,
  • Genel açıklamalardan kaçının,
  • Clickbait yapmayın,
  • Arama amacını eşleştirin,
  • Hedef anahtar kelimenizi mantıklı olduğu yere ekleyin,
  • Meta açıklamanızı 160 karakterin altında tutun.

İlgili Makale: Google Sıra Bulucu Nedir?

Meta Açıklama Nasıl Eklenir?

<meta name=”description” content=”Meta açıklamanızı buraya yazın.“> bu kodu <head> kısmına yapıştırdığınızda meta açıklamanızı sitenize eklemiş olacaksınız.

Eğer WordPress kullanıyorsanız Yoast eklentisi ile bu işlemi yapmanız oldukça kolaydır. Ayrıca Squarespace ve Wix gibi diğer CMS’lerde de benzer işlevler söz konusudur.

Meta Açıklama Hataları Nelerdir?

Meta Açıklama Hataları Nelerdir?
Meta Açıklama Hataları Nelerdir?

Meta açıklamalar ile ilgili olarak sık sık karşılaştığımız 4 problem başlık etiketi hataları ile aynıdır. Bunlar:

  • Çok uzun / çok kısa hatası: Bir meta açıklamasının uzunluğu hakkında bir sınır yoktur, ancak Google snippet’ların genellikle cihaz genişliğine sığması için uygun bir şekilde kesildiğini belirtiyor.
  • Mevcut değil hatası: Google, sitenizdeki her sayfanın bir meta açıklaması olduğundan emin olun diyor.
  • Bir sayfada birden çok başlık etiketi hatası: Bir sayfada birden fazla meta açıklaması arama motorlarının kafasını karıştırabilir.
  • Birden çok sayfada yinelenen başlıklar: Google’ın sizlerden isteği sitenizdeki her sayfa için farklı ve açıklayıcı meta açıklamalarına sahip olmanızdır.

Çeşitli SEO araçları kullanarak sorunları test edebilir, çözüme kavuşturabilirsiniz.

Meta Robot Etiketi Nedir?

Meta robot etiketleri, arama motorlarına web sayfalarınızı nasıl taramaları gerektiğini söyleyen kodlardır. Bu amaç için kullanırlar ve kullanımları oldukça kolaydır.

İlgili Makale: Featured Snippet Nedir? Nasıl Yapılır?

Meta Robot Etiketi SEO İçin Neden Önemlidir?

Meta robot etiketleri SEO için oldukça önemlidir. Ancak çok dikkatli kullanılmalıdır.

Meta robots etiketinde yanlış özelliklerin kullanımı, sitenizin arama sonuçlarındaki varlığı üzerinde feci bir etki yaratabilir. SEO çalışmalarınızın vereceği sonuçlar, meta robot etiketini anlamanıza ve etkili bir şekilde kullanmanıza bağlıdır.

Kullanabileceğiniz bazı etiketler şöyledir:

  • Index: Arama motoru botlarına sayfanızı dizine eklemesini söylersiniz.
  • Noindex: Arama motoru botlarına sayfayı indekslememelerini, yani dizine eklememesini söyler.
  • Follow: Arama motoru botlarına sayfadaki bağlantıları taramasını ve sizin de bunlara kefil olduğunuzu söyler.
  • Nofollow: Arama motoru botlarına sayfadaki bağlantıları taramamalarını ve herhangi bir onayın ima edilmediğini söyler.

Meta Robot Etiketi Nasıl Eklenir?

Meta robot etiketleri şunlardır:

  • <meta name=”robots” content=”noindex, nofollow”>
  • <meta name=”robots” content=”index, follow”>
  • <meta name=”robots” content=”noindex, follow”>
  • <meta name=”robots” content=”index, nofollow”>

İstediğiniz kodu sayfanızın <head> kısmına ekleyerek aktif hale getirebilirsiniz.

WordPress’te meta robot etiketlerini ayarlamak için Yoast’ı kullanabilirsiniz. Diğer CMS’ler için de benzer özellikler söz konusudur.

Meta Robot Hataları Nelerdir?

Meta robot etiketleri ile ilgili üç yaygın hata vardır:

  • Dizine eklenmemiş sayfalar robots.txt tarafından engellendi hatası: Bu, Google’ın noindex robots etiketini görmesini engeller, dolayısıyla URL’yi dizine eklemeye devam edebilirler.

  • Hileli (rogue) meta noindex hatası: Bu, Google’ın sayfayı dizine eklemesini engeller, bu nedenle siteniz organik trafik almaz.

  • Hileli (rogue) meta nofollow: Bu durum, Google’ın sayfadaki bağlantıları taramasını engeller ve bu da önemli içeriğin keşfedilmesini ve dizine eklenmesini engeller.

Viewport Meta Etiketi Nedir?

Meta viewport etiketi, web sayfanızın görünen alanı ile ilgilidir. Meta viewport meta etiketi, tarayıcılara sayfanızı farklı ekran boyutlarında yani masaüstü, tablet ve mobil araçlarda nasıl göstereceğini öğretmek için kullanılır.

Viewport Meta Etiketi SEO İçin Neden Önemlidir?

Viewport meta etiketi web sayfamızın kalitesi ve alacağı trafik için çok önemlidir. Çünkü, bu etiketin varlığı Google’ın sayfanızın mobil ve tablet cihazlar ile uyumlu olduğunu anlamasını sağlıyor. Bu SEO için çok önemlidir, çünkü Google, mobil uyumlu web sayfaları ödüllendiriyor. Şöyle ki, 2015 yılından itibaren Google, mobil uyumlu sayfaları organik sıralamada üst basamaklara çıkarıyor.

Hayal edin; cep telefonunuzdan bir sayfayı ziyaret ettiniz. Ancak karşınızda sayfanın masaüstü sürümü var çünkü bu sayfa mobil cihazlarla uyumlu değil. Muhtemelen siteden çıkarsınız çünkü böyle bir okuma deneyimi kişiye can sıkıcı durumlar yaşatacak ve okumayı zorlaştıracaktır. Bu durum, Google’a olumsuz sinyaller gönderebilir.

Viewport meta etiketi olan ve olmayan bir sayfa mobilde şu şekilde görünebilir:

Viewport Meta Etiketi Nasıl Eklenir?

Aşağıdaki kodu web sayfanızın <head> bölümüne yapıştırabilirsiniz:

<meta name=”viewport” content=”width=device-width, initial-scale=1.0″>

Content özelliği her zaman “width=device-width, initial-scale=1.0” olmak zorunda değildir, ancak bu genellikle çoğu sayfa ile sorunsuz çalışır.

Viewport Meta Etiketi Hataları Nelerdir?

Çoğu içerik yönetim sistemi (CMS) ve tema görünümü otomatik olarak ayarladığından, viewport etiketler ile ilgili sorunlar çoğu web sitesinde karşımıza çıkmaz. Bununla beraber, Google Search Console kullanarak “Mobile Usability” yani mobil kullanılabilirlik raporuna erişebilir ve mevcut hataları gözlemleyebilirsiniz.

Bu rapor, sayfalarınızda mobil cihazlarla uyumsuz kısımları görmenizi sağlar. Eğer bu sorun bir viewport meta etiketi olmamasından kaynaklanıyorsa “görüntü alanı ayarlanmadı” uyarısı görürsünüz. Bu sayfalara uygun viewport meta etiketi ekleyerek sorunu çözebilirsiniz.

Fakat problemleri her zaman viewport etiketi ekleyerek çözemeyebilirsiniz. Bu durumda bir SEO uzmanından yardım almanız gerekebilir.

Meta Charset Nedir?

Şimdi sırada meta charset var, gelin birlikte inceleyelim.

Meta charset etiketi, birb web sayfası için karakter kodlamasını ayarlamaya yarayan etikettir. Başka bir deyişle, bir tarayıcıya web sayfanızdaki metnin nasıl görüntülenmesi gerektiğini söylemeye yarayan etikettir. Kullanabileceğiniz yüzlerce farklı karakter seti vardır fakat web’de yaygın olark kullanılan iki tanesi şöyledir:

  • UTF‑8 — Unicode için karakter kodlaması;
  • ISO-8859–1 – Latin alfabesi için karakter kodlaması.

Meta Charset SEO İçin Neden Önemlidir?

Meta charset SEO için önemlidir çünkü kullanıcılar için çok tatsız bir görüntü ortaya çıkarabilir. Yanlış karakter kodlamasının kullanılması, bazı karakterlerin tarayıcıda yanlış görüntülenmesine neden olabilir ve ortaya istenmeyen görüntüler çıkabilir. Örneğin, bir sayfada bir içerik okumaya çalışırken bazı karakterler yerine “ÅŸ, ı, ÄŸ” gibi manasız sembollerle karşılaşabilirsiniz.

Doğal olarak, bu istenmeyen bir durumdur. Karakter biçimlendirme sorunları kullanıcı deneyimi için kötüdür ve sayfalarınızın oldukça bozuk görünmesine neden olabilir.

Bu durum, aşağıdaki SEO sorunlarına yol açabilir:

  • Sayfanıza bağlantı vermek istemeyen kişiler yaratabilir,
  • Bounce rate artabilir, yani kullanıcılar sayfada az zaman geçirip hemen çıkış yapabilirler,
  • Arama motorları içeriğinizi anlamıyor olabilir.

Google sayfa sahiplerine mümkün oldukça Unicode/UTF8 kullanılmasını gerektiğini öneriyor.

Meta Charset Nasıl Eklenir?

Sayfanıza meta charset eklemek için aşağıdaki kodu web sayfanızın <head> bölümüne yapıştırmanız yeterlidir:

<meta charset=”UTF-8″>

Eğer HTML4 veya daha alt bir sürüm kullanıyorsanız şunu kullanın:

<meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html;charset=UTF-8″>

Meta Charset Hataları Nelerdir?

UTF-8, ISO-8859-1 karakter kodlamasına göre daha çok tercih edilir. Bu nedenle, sitenizde UTF-8 kodlaması kullanmayan sayfaları kontrol etmeniz önerilir. Bu kontrolü Ahrefs gibi pek çok SEO aracı ile sağlayabilirsiniz.

Kodlama sorunlarını manuel olarak kontrol edin ve eğer mümkünse UTF-8 kodlamasına geçin.

Sosyal medyada paylaş