HTTP nedir? HTTP açılımı nedir? HTTP durum ve hata kodları nelerdir? Bu yazımızda sizlere HTTP durum kodları hakkında detaylı bilgi sağlayıp HTTP ne demek açıklayacağız. En sık karşılaşılan hata kodları için okumaya devam ediniz. Keyifli okumalar!
HTTP Nedir?
HTTP açılımı; Hyper Text Transfer Protocol olarak bilinmektedir. “HTTP nedir” anlamak konuya aşina olmayan insanlar için zorlayıcı olabilse de aslında HTTP’nin ne olduğundan ziyade nasıl çalıştığını anlamak daha çok işinize yarayacaktır.
The World Wide Web yani “www” web istemcileri ile web sunucuları arasındaki iletişimle ilgilidir. İstemciler ve sunucular arasındaki iletişim ise HTTP istekleri gönderilerek ve HTTP yanıtları alınarak sağlanır. Web istemcilerini tarayıcılar (Chrome, Edge, Safari) ve sunucular da buluttaki bilgisayarlardır.
HTTP Hata Kodları Nelerdir?
Hata kodları HTTP durum kodlarının içinde yer alan kodlardır. Hata kodları genellikle 4xx ve 5xx ile başlayan kodlardan oluşur.
HTTP durum kodu ise kısaca bir tarayıcının isteğine verilen bir sunucu yanıtıdır. Bir web sitesini ziyaret ettiğiniz zaman tarayıcınız sitenin sunucusuna bir istek gönderir. Ardından, sunucu tarayıcının bu isteğine üç basamaklı bir kodla yanıt verir ve buna HTTP durum kodu denir.
HTTP durum kodları da hata kodları da tarayıcınız ile sunucu arasındaki internetsel bir konuşmadır gibi düşünebiliriz. Durum kodlarını ve bunların nasıl kullanılacağını anlamak, sitenizdeki kesinti süresini en aza indirmek için site hatalarını hızlı bir şekilde teşhis etmenize yardımcı olacaktır.
- 1xx ile başlayan yanıtlar, sunucunun isteği değerlendirdiğini gösterir.
- 2xx ile başlayan yanıtlar, isteğin başarıyla tamamlandığını gösterir.
- 3xx ile başlayan yanıtlar, yönlendirilme yanıtlarıdır.
- 4xx ve 5xx ile başlayan yanıtlar, ise hata kodlarıdır.
- 4xx yanıtlara istemci hataları denmektedir. Sayfa bulunamadı şeklinde bir uyarı görürsünüz. Bu, siteye veya sayfaya ulaşılamadı demektir. Talep yapıldı, ancak sayfa mevcut değildir.
- 5xx yanıtlar ise sunucu hatalarına denmektedir. İstemci tarafından geçerli bir istekte bulunuldu, ancak sunucu isteği tamamlayamadı.
SEO İçin En Önemli Durum Kodları
HTTP protokolü SEO için de önem arz etmektedir. Bu nedenle her SEO danışmanının ve web sitesi sahibinin SEO üzerinde en büyük etkilerden birine sahip durum kodlarını anlaması önemlidir.
Çok sayıda hata kodu gösteren bir sitede kimse çalışmak ya da o siteyi ziyaret etmek istemez. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 5xx hata kodları bir sunucu sorunuyken 4xx hataları kullanıcı deneyimini etkilemektedir. Bu, 4xx HTTP durum kodları ile karşılaştığınızda URL’lerinizde yapmış olabileceğiniz değişiklikleri veya silinmiş sayfalarınız olup olmadığını düşünmelisiniz. Sorunun nedenini anladıktan sonra, özel bir 404 sayfası uygulamayabilir ya da kullanıcıları doğru sayfaya yönlendirmek için 301 yönlendirmesini kullanabilirsiniz.
HTTP protokolünün SEO üzerindeki etkisi büyüktür, bu nedenle detaylı analiz gerektirir. HTTP durum kodları ile ilgili detaylı açıklamalar için okumaya devam ediniz.
En Yaygın 7 HTTP Hata Kodu ve Durum Kodu
HTTP durum kodları isteğin nasıl işlendiğine bağlı olarak sunucu farklı yanıtlar gösterir. Bu yanıtlar yönlendirmeleri, sunucu hatalarını ve istemci hatalarını içerir. HTTP hata kodları web sayfalarının parçası değildir. Bunun yerine, isteğin nasıl işlendiğine ilişkin sunuculardan gelen yanıtlardır.
Karşılaştığımız en yaygın HTTP durum kodları şöyledir:
- HTTP durum kodu 200
- HTTP durum kodu 301
- HTTP durum kodu 302
- HTTP durum kodu 401
- HTTP durum kodu 404
- HTTP durum kodu 410
- HTTP durum kodu 500
- HTTP durum kodu 503
HTTP durum kodlarından olan 200; normal, günlük, düzgün işleyen sayfanız için ideal durum kodunuzdur. Bu kod ile karşılaştığınızda ekstra hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Çünkü her şey olması gerektiği gibi ilerliyor.
401 Hata Kodu Ne Anlama Geliyor?
HTTP ne demek ya da HTTP açılımı nedir gibi temel bilgileri edindiğimize göre en sık karşılaştığımız HTTP durum kodlarından biri olan 401 ile devam edelim. HTTP protokolü en temel hali ile web’de bulunan sayfaların görüntülenmesini sağlayan protokoldür. 4xx ve 5xx gibi hata kodları ise sunucu ya da tarayıcı kaynaklı olabilir.
Örneğin; 401 hatası, sunucunun kimliği doğrulanmamış bir istek aldığını belirten HTTP durum kodlarından biridir. 401 hata kodu yanıtları genellikle web sitenizdeki belirli bir sayfa veya hedef için geçersiz kimlik bilgileri nedeniyle oluşturulur.
Daha basit ifadelerle anlatmak gerekirse; bu temel olarak istemcinizin (web tarayıcınız olabilir) sunucunun kimliğini doğrulayamadığı ve bu nedenle kaynağı görüntüleyemediği anlamına gelir.
401 hata kodu, yukarıda da bahsettiğimiz 4xx aralığındaki diğer hata kodları gibi, istemci tarafında bir sorun olduğu anlamına gelir. Kısacası sorun, ziyaret etmeye çalıştığınız web sitesinden ziyade web tarayıcınızın tarafındadır.
401 Hata Koduna Ne Sebep Olur?
401 hata kodunun yaygın bazı nedenleri şöyledir:
- Yanlış URL: Bazen 401 hata kodu yanlış URL’den kaynaklanır. Erişmek istediğiniz sitenin URL’sinin doğru girildiğinden emin olun.
- Geçersiz oturum açma bilgileri: Bazen web siteleri bazı bilgilere erişmek için oturum açmanızı ister. Giriş yapmadıysanız, büyük olasılıkla 401 hatası alırsınız. Girdiğiniz oturum açma bilgilerinin doğru olduğundan emin olun.
- Yanlış oturum açma gereksinimi: Bu sorun nadiren gerçekleşir. Ancak bazı durumlarda oturum açma gerektirmemesi gereken bir web sitesi yine de bir oturum açma sayfası gösterecektir. Bu, yönetici tarafında bir sorun olduğunu gösterir ve genellikle 401 hatası verir.
- DNS hataları: Bazen alan adı sistemi arızaları bir 401 yanıtına neden olabilir. DNS arızası diğerlerine göre daha az yaygın rastlanır.
- Güvenlik/güvenlik duvarı sorunları: Bazen WordPress güvenlik eklentileri kötü amaçlı etkinlik algılayabilirler ve bu 401 hatasına neden olabilir.
- Eklenti sorunları: Sitenizdeki bir WordPress eklentisi 401 hata kodunu tetikliyor olabilir, eklentilerinizi gözden geçirmenizde fayda var.
Nasıl Düzeltilir?
İlk olarak URL’yi gözden geçirin. Giriş URL’si değişmiş olabilir veya girdiğiniz URL yanlış olabilir. Ancak durum böyle değilse tarayıcı önbelleğini ve çerezleri temizlemeyi deneyin.
401 hata kodunu gösteren tam mesaj sunucuya göre değişir, ancak göreceğiniz tipik 401 hata kodu varyasyonları şunlardır:
- 401 yetkisiz
- İzin gerekiyor
- Erişim engellendi
- HTTP hatası 401 yetkisiz
Çoğu zaman, 401 hata kodları sadece “yenile” seçeneği ile düzeltilebilir. Ancak sayfayı yenilemek işe yaramazsa aşağıdaki düzeltmeleri deneyin:
- URL’yi kontrol edin
URL’yi yanlış yazdığınız için hata alıyor olabilir ya da oturum açma URL’si değiştirildiği için 401 hatası ile karşılaşıyor olabilirsiniz. Alternatif olarak, web tarayıcınızda eski bir bağlantıya tıklamış olabilirsiniz. Bir sayfanın artık bulunmadığı durumlarda, sunucu bir 401 kodu gösterebilir. Erişmeye çalıştığınız web sayfasının doğru URL’sini bulmak için arama motorlarında sorgu yapabilirsiniz.
- Tarayıcı önbelleğini ve çerezleri temizleyin
Tarayıcınızın önbelleği, web sitelerinin yükleme süresini azaltarak kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yardımcı olur. Bunu yapmak için ise tarayıcılar, en sık ziyaret ettiğiniz içeriğin yerel kopyalarını depolar. Bu durum, tarayıcınızın önbelleği ile sitenin güncel sürümünün çakışmasına neden olabilir. Bu da 404 hata koduna neden olabilir.
Bu hatayı düzeltmek için tarayıcının önbelleğini temizlemeniz yeterlidir.
- WordPress eklentilerinizi devre dışı bırakın
WordPress eklentileri sitenizin çalışma şeklini değiştirebildiğinden, WordPress’teki 401 hata kodunun tipik bir nedenidir. Örneğin, eklenti saldırı altında olduğunuzu düşünürse, bazı eklentiler giriş sayfanızı kilitler ve bu durum giriş sayfasına ulaşılmaya çalışıldığında 401 hata kodunu tetikleyebilir.
Bu durumda, eklentiyi devre dışı bırakarak sorunu çözebilirsiniz.
- Sunucu düzeyinde parola korumasını kaldırın
WordPress sitenizin bölümlerini fazladan bir kullanıcı adı ve şifre ile korumak için htaccess/htpasswd kullanıyorsanız, bu ekstra şifre korumasını devre dışı bırakmayı deneyin.
- DNS’nizi temizleyin
Nadiren de olsa DNS hataları sunucunun tarayıcınızda 401 hata kodu göstermesine neden olabilir. Bunu düzeltmek için DNS’nizi temizlemeniz gerekir.
HTTP protokolünde 401 hata kodu için çözümlerimiz bu kadar. Daha detaylı analizler ve çözüm önerileri için bir SEO uzmanı ile birlikte çalışmayı düşünebilirsiniz.
HTTP Durum Kodu 404 – Bulunamadı
404 durum kodu, internette en sık karşılaştığımız HTTP durum kodlarından biridir. Bu HTTP yanıtı, kullanıcının aradığı bir sayfa sunucuda mevcut olmadığında oluşturulur. 404 hata kodunun arkasında birden fazla neden olabilir. Belki web yöneticisi ulaşmaya çalıştığınız sayfayı silmiştir ya da girdiğiniz URL yanlıştır.
Nasıl Düzeltilir?
Bu sorunu düzeltmek için ise yapmanız gerekenler basittir. Bozuk bir bağlantıyı ya da 404 hatası veren sayfayı onarmak için 2 farklı yöntem vardır. Kendinize iş çıkarmayı seviyorsanız ve uzun yolları denemekten hoşlanıyorsanız .htaccess yöntemini kullanın. Ancak bunu yapmanın daha doğal bir yolu; WordPress dizininden “Yeniden Yönlendirme” eklentisini yüklemektir. Özellikle önemli kaldırılan sayfa önemli bir sayfa ise yönlendirme seçeneğini değerlendirmek oldukça manalıdır. Söz konusu bağlantıyı sitedeki herhangi ilgili bir web sayfasına yönlendirebilirsiniz.
HTTP Durum Kodu 500 – Dahili Sunucu Hatası
500 Dahili Sunucu Hatası, adından da anlaşıldığı ve yukarıda da belirttiğimiz gibi sunucunuzda bir sorun olduğunda görüntülenen genel bir hatadır. Genel bir hata mesajı olduğu için birçok farklı nedenden dolayı meydana gelebilir.
Nasıl Düzeltilir?
500 hatasının birden fazla nedeni olabileceği için çözümleri de aynı oranda fazladır. İnceleyelim:
- Hatayı Ayıklayın
Sitenizin wp-config.php dosyasını düzenleyerek hata ayıklamayı açabilirsiniz. Bu dosyaya eriştikten sonra, içinde “WP_DEBUG “arayın. Eğer bulursanız, onu “true” olarak ayarlayın. Eğer bahsettiğimiz kodu orada görmüyorsanız, kendiniz oluşturmanız gerekir. Her iki durumda da, şuna benzeyen bir satırınız olmalıdır:
define(“WP_DEBUG”, true);
- Tüm Eklentileri Devre Dışı Bırakın ve Temanızı Değiştirin
Kontrol panelinize erişiminiz varsa, tüm eklentilerinizi devre dışı bırakmalı ve asıl sorunu bulmalısınız. Web siteniz sunucu hatası olmadan yükleniyorsa, sorun eklentilerinizden biriyle ilgili demektir. Hangisinin sorunlara neden olduğunu bulmak için bunları tek tek açmanız gerekebilir.
İlgili Makale: SEO Analiz Nasıl Yapılır?
HTTP Durum Kodu 503 – Hizmet Kullanılamıyor
HTTP durum kodlarından biri olan 503 web site sunucusunun o an için kullanılmadığını işaret eder. Genellikle sunucunun meşgul olması ya da sitenin bakıma girmiş olmasından kaynaklanır. Bu hata sizlere çok kısıtlı bilgi verir ve ziyaretçiler sitenize ulaşamadığı gibi siz de kontrol panelinize erişmekte zorluk yaşayabilirsiniz.
HTTP protokolünde 503 hata kodunun da birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenle birkaç farklı yöntem deneyebilirsiniz.
Nasıl Düzeltilir?
Bu hatayı düzeltmek için deneyebileceğiniz yöntemler şöyledir:
- WordPress Eklentilerinizi Devre Dışı Bırakın
Eklentilerden bazıları bu hata kodunu tetikliyor olabilir. Eğer eklentilerle alakalı olduğunu düşünüyorsanız eklentileri devre dışı bırakın ve sitenizin hata verip vermediğini kontrol edin. Eğer hata devam etmiyorsa hangi eklentinin hataya neden olduğunu bulmalısınız.
Ancak 503 hatası yönetim paneline erişiminizi engellediğinden bir FTP eklentisi kullanmalısınız.
- WordPress Temanızı Devre Dışı Bırakın
Temanızın uyumluluğu da 503 hatasını tetikliyor olabilir. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi kendi kontrol panelinize erişiminiz olmayacağından hpMyAdmin’de oturum açarak işlerinizi halletmeniz gerekecektir.
HpMyAdmin’de oturum açtıktan sonra “Wp_options” kısmına tıklayın ve arama bölümüne gelin. Arama kısmına “option_name”yazın ve”option_value” altında mevcut temanız yer alacak. Temanızı varsayılan standart temalardan birisi ile değiştirin.
- CDN’yi Geçici Olarak Devre Dışı Bırakın
CDN’yi geçici olarak devre dışı bırakarak sorunun CDN olup olmadığını görebilirsiniz.
HTTP Durum Kodu 301 – Kalıcı Yönlendirme
Bu uyarıyı alıyorsanız bu bir hata değil HTTP durum kodlarından biridir ve erişmeye çalıştığınız sayfanın başka bir URL’ye taşındığı bilgisini size verir.
Nasıl Düzeltilir?
Yönlendirmenizin hatasız olduğundan emin olmak için yönlendirme kurulumunu kontrol edin. Yeniden yönlendirmeyi gerçekleştirmek için .htaccess dosyasını kullandıysanız, doğru yaptığınızdan emin olun.
HTTP Durum Kodu 302 – Geçici Yönlendirme
HTTP durum kodlarından biri olan 302, 301’e benzer. Ancak geçici bir yönlendirme için kullanılır. Bu yanıt, Google’a sayfanın geçici olarak taşındığını ve bir noktada orijinal URL’ye geri döneceğini bildirir. Doğru yapılırsa, kullanıcıyı birkaç saniye içinde başka bir URL’ye yönlendirecektir.
Nasıl Düzeltilir?
302 yönlendirmesi kurmanın en kolay yolu bir WordPress eklentisi kullanmaktır. Rank Math‘ı WordPress dizininden yükleyebilir ve kullanabilirsiniz.
HTTP Durum Kodu 410
HTTP durum kodlarından 410 hatası 404 yanıtına benzerlik gösterir. Bunu kalıcı bir 404 olarak düşünün.
Bir 410 yanıtı, Google’a istenen kaynağın internetten kalıcı olarak kaldırıldığını ve yeniden görünmeyeceğini bildirir. Bu, sayfanın Google’dan taranmasını veya dizine eklenmesini kolaylaştırır.
Nasıl Düzeltilir?
410 hatasının arkasında birden çok neden olabilir. Bu nedenle farklı yöntemler denemelisiniz.
- İlk olarak, giriş URL’sini kontrol edin ve doğru olduğundan emin olun.
- Ardından, WordPress web sitesinde güncellemede hata ayıklamayı deneyin. WordPress eklentilerini veya diğer üçüncü taraf uzantılarını kaldırın.
- Bunların hiçbiri işe yaramazsa, sunucu tarafında bir sorun var demektir. .htaccess dosyasını bulun. Ardından, .htaccess metin düzenleyicisinde “RewriteXXX” kelimesini bulun ve aşağıdaki kodu girin:
RewriteEngine on
RewriteRule ^(.*)$ http://yourwebsitename.com/expired_page $1 [R=410,L]