Web siteniz için üzerinde yoğun çalışmalar gerçekleştirip vaktinizin ve paranızın çoğunu harcayıp ancak yine de Google’da sıralama hedefinize ulaşamamak oldukça can sıkıcı olmalıdır. Öncelikle, her şeyi düzgün yaptığınızı düşünebiliyor olabilirsiniz ancak gözden kaçabilecek hatalar nedeni ile okuyucularınız sitenize ulaşamıyor olabilir.
Web sitenizin Google’ın dizininde depolanabilmesi için Google’ın Webmaster yönergelerini uygulamanız gerekiyor. Web siteniz, dizine eklendikten sonra Google, sitenizle alakalı anahtar kelimeleri kullanarak sorgu yapan herhangi bir kullanıcıya sayfanızı gösterir.
Ancak bazen Google’ın yönergelerini izleseniz bile siteniz düzgün şekilde dizine eklenmeyebilir ve bu nedenle Google aramalarında görünmez olabilirsiniz. Bu durumun birkaç nedeni olabilir. Bu rehberde bu nedenleri inceleyip çözümlerine odaklanacağız. Keyifli okumalar!
Google Index Nedir?
Google Index dediğimiz şey temelde Google arama motorunun bildiği tüm web sayfalarının bir listesidir. Google web sitenizi dizine eklemezse siteniz, Google’ın arama sonuçlarında görünmez. Bu nedenle site index problemleri görünürlüğünüz ve dolayısıyla organik sıralamanız için mutlaka düzeltilmesi gereken sorunlar arasındadır.
Şöyle düşünün, gerçekten orijinal ve harika bir eser ortaya çıkardınız ve kitabınızı bastırdınız. Ancak bu kitabı hiçbir kitapçıda, markette, kütüphanede ya da online ortamlarda bulamıyorsunuz. Bu durumda değil kitabı bulmak, kimsenin kitabınızın varlığından haberi dahi olmayacaktı. Kitabınız bir okuyucunun tam da aradığı kriterlere göre yazılmış olsa da okuyucu ona erişemedikten sonra sizin kitabınıza benzer başka bir kitaba yönelecektir.
Google’da Indexlenmek Neden Önemlidir?
Yukarıda da açıkladığımız gibi basitçe; site indexlenmediğinde yani web siteniz Google’ın dizinine eklenmediğinde ne yazık ki Google’ın veritabanında yer almaz. En sık tercih edilen arama motoru olan Google, bu nedenle bu web sitelerini arama motoru sonuç sayfalarında sunamaz. Başka bir deyişle, siz sitenizde kendi kendinize paylaşım yaparsınız ve bunu kimse görmez.
Web sitelerini dizine eklemek için Google’ın web tarayıcılarının (Googlebot) o web sitesini “taraması” gerekir. Ek olarak; taranabilirlik ile dizine eklenebilirlik (Index) farklı şeylerdir. İnceleyelim:
Tarama: Arama motoru botları, dizine eklenmeye değer olup olmadığını anlamak için web sitesini tarar. Web botları, yeni içerik bulmak için web sayfalarındaki bağlantıları izleyerek her zaman web’i tarar.
Indekslemek: Arama motorları web sitesini kendi veritabanına ekler. Bizim örneğimizde Indekslemek, sitenin Google’ın veritabanlarında depolandığı anlamına gelir. Bu elbette sitenizin SERP’lerin en üstünde görüneceği anlamına gelmez. Indeksleme, web kullanıcısının talebi doğrultusunda ya da kalite kontrolleri gibi önceden belirlenmiş algoritmalar tarafından kontrol edilir.
Web Sitemin Google’da Indexlendiğini Nasıl Anlarım?
Site index sürecini anlamanın çok kolay iki yolu vardır ve ikisinde de Google bize yardımcı olur. İlk örneğimizde direkt olarak Google’ın kendisini kullanıyoruz:
- Arama motorunu açın,
- Google arama çubuğuna “site:siteninadı.com” yazın,
- Arama çubuğunun altında hepimizin aşina olduğu “haberler, görseller, alışveriş” gibi kategoriler bulunur. Bunun hemen altında Google’ın sayfalarınızdan kaçını dizine eklediğine dair yaklaşık bir tahmin görmeniz gerekiyor. Eğer hiçbir sonuç gösterilmiyorsa siteniz dizine eklenmemiş demektir.
Diğer yöntemimiz ise daha garanti bir yol sunar. Bunun için Google Search Console’dan yardım alıyoruz:
- Google Search Console’a giriş yapın,
- Index’e tıklayın,
- Kapsam yazan yere tıklayın (Coverage)
- Bu ekranda dizine eklenen geçerli sayfaların sayısını görmeniz gerekiyor.
- Eğer gördüğünüz sonuç 0 ise, site index problemleriniz var demektir.
Ek olarak, spesifik web sayfalarının dizine eklenip eklenmediğini de Google Search Console’dan takip edebilirsiniz. Sayfanın URL’sini URL denetleme aracına (URL Inspection Tool) yapıştırmanız yeterlidir.
Google’ın Sitemi Indexlemesi Ne Kadar Sürer?
Site index süreci değişiklik gösterecektir. Google’ın bir siteyi dizine eklemesi birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir, net bir tarih aralığı vermek biraz zordur. Eğer yalnızca sayfalarınızın dizine eklenip eklenmediğini öğrenmek için bunu deniyorsanız, süreç can sıkıcı olabilir. Ancak, bu sorunlara çözüm bulmak için buradayız. Merak etmeyin, site index sürecini hızlandırabileceğiniz ve daha verimli hale getirebileceğiniz önerilerimiz bulunmakta!
Google’ın Sitemi Indexlemesini Nasıl Sağlarım?
Öncelikle web sitenizin Google tarafından indekslenmesinin en kolay yolu, Google Search Console yardımı ile sitenizin dizine eklenmesini talep etmektir.
Bunu yapmak için Google Search Console’un URL Denetleme Aracını ziyaret edin. Dizine eklenmesini istediğiniz URL’yi arama çubuğuna yapıştırın ve Google’ın URL’yi kontrol etmesini bekleyin. Eğer URL dizine eklenmemişse, “Dizin Oluşturma İste” (Request Indexing) butonuna tıklayın.
Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi Google tarafından site index süreci biraz uzayabilir. Örneğin siteniz web’de yeniyse bir gecede dizine eklenmesini beklemek mantıklı olmayacaktır. Ek olarak, yukarıda da bahsettiğimiz gibi siteniz Google botlarının taramasına uyum sağlayacak bir şekilde ayarlanmadıysa da site index sürecinde problem yaşamanız olasıdır. Google böyle durumlarda sitenizi dizine eklemeyebilir.
Ancak sitenizin Google tarafından düzgün bir şekilde indexlenmesi için yapabileceğiniz birçok şey var. Bu çözüm önerilerini sizin için sıraladık:
1- Robots.txt Dosyanızı Güncelleyin
Robots.txt dosyaları kullanmasını bildiğiniz zamanlarda en iyi dostlarınızdandır. Ancak bu işlerde yeniyseniz ve SEO çalışması pratiğiniz yoksa robots.txt dosyalarınız Google’ın botlarına web sayfanızı taramamaları gerektiğini söyleyeceklerdir. Ek olarak, Yahoo’nun arama motoru botları da robots.txt dosyasını tanır. Yani her iki arama motorunda da zarar etmiş olursunuz.
Normalde, tarayıcıların daha önemli sayfalara öncelik vermesine yardımcı olmak için robots.txt dosyalarını kullanırız ve böylece kendi sitenize aşırı istek yüklemesi yapmazsınız. Google Search Console kullanarak robots.txt dosyalarınızı rahatlıkla test edebilirsiniz.
2- Site Haritanızı Google’a Gönderin
İlk olarak, sayfanız XML site haritasına dahil edilmemişse Google sayfayı daha az değerli görme eğiliminde olacaktır. Böylelikle de sayfanızı bulmakta zorluk çekecektir. Bunu önlemek için, taranması ve dizine eklenmesi önemli olan tüm sayfaları XML site haritanıza eklediğinizden emin olun.
Site haritanızı oluşturduktan sonra Google Search Console aracılığı ile haritanızı Google’a göndererek site index sürecini hızlandırabilirsiniz. Site haritası, web sitenizin sayfalarının bir listesi olduğundan ve arama motorlarının sayfalarınızı kolayca taramasına yardımcı olduğundan, mutlaka yapmanız gereken bir düzenlemedir.
Ek olarak, bir site haritası Google’a web sitenizde hangi sayfaların önemli olduğunu ve onları nerede bulacağını söylediği için SEO çalışmalarınız için zorunlu bir uygulamadır. Buna ek olarak, sitenizin keşif sürecini hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
3- Sitenizde Noindex Kodu Olmadığına Emin Olun
Noindex kodu, Google’a sitenizi indekslememesini söyleyen bir çeşit uygulamadır. Bu nedenle, noindex kodunun aktif olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Kısacası bu etiketler, arama motorlarına sayfaları dizine eklememelerini söyler. Eğer bazı sayfalarınız indekslenmiyorsa noindex etiketlerine sahip olabilirler. Bunu iki şekilde kontrol edebilirsiniz:
- Meta tags: Web sitenizdeki hangi sayfaların “noindex meta etiketlerine” sahip olabileceğini “noindex sayfası” uyarılarına bakarak kontrol edebilirsiniz. Bir sayfa “noindex” olarak işaretlenmişse dizine eklenmeyecektir. Bu durumun önüne geçmek için meta etiketini kaldırın.
- X-Robots-Tag: Hangi sayfalarınızın HTML başlıklarında X-Robots etiketleri olduğunu görmek için Google Search Console’u kullanabilirsiniz. Yine, “URL Denetleme Aracını” kullanabilirsiniz. Sayfanızın URL’ini girdikten sonra, “İndekslemeye izin veriliyor mu?” yanıtını arayın. “X‑Robots-Tag” http başlığında “Hayır:noindex” ifadesini görürseniz, kaldırmanız gereken bir X-Robots etiketi olduğunu anlayacaksınız.
4- İç ve Dış Linklerinizi Kontrol Edin
Dahili bağlantı olarak da bilinen iç linkler tarayıcıların web sayfalarınızı bulmasına yardımcı olur. Bağlantısız sayfalar “yetim sayfalar” olarak bilinir ve Google dizinine nadiren eklenirler. Yani iç linklerinizi kontrol etmediğiniz takdirde site index sürecinde sıkıntı yaşamanız olasıdır.
XML site haritanız, web sitenizdeki tüm içeriği düzenleyerek bağlantılı olmayan sayfaları belirlemenize olanak tanır. Daha önce belirttiğimiz gibi, gerekmedikçe “nofollow” etiketini kullanmayın. Yüksek sıralamaya sahip olan dahili bağlantılar ekleyin. Belirtildiği gibi, botlar web sitenizi tarayarak yeni içerik keşfederler. Bu durumda, dahili bağlantılar süreci hızlandırıyor. Yeni sayfalara dahili olarak bağlantı vermek için yüksek sıralamalı sayfaları kullanarak dizine eklemeyi kolaylaştırın.
Ek olarak, yüksek kalitede sayfalardan geri bağlantılar almaya çalışın. Kaliteli dış bağlantı sayınız arttıkça Google sayfalarınızın önemli ve güvenilir olduğunu düşünmeye başlayacaktır. Bu sayede site index süreciniz hızlanacaktır, çünkü dış linkler Google’a sayfalarınızın indekslenmesini söyler.
5- Kaliteli İçerik Üretin
Yüksek kaliteye sahip özgün içerik, hem indeksleme hem de sıralama için kritik öneme sahiptir. Web sitenizin içeriğinin yüksek performanslı olmasını sağlamak için düşük kaliteli içerikten kaçının ve düşük performans gösteren sayfaları kaldırın.
Bu, Google botlarının web sitenizdeki daha değerli sayfalara odaklanmasını ve tarama için ayırdığınız bütçenizi daha iyi kullanmasını sağlar. Ek olarak, zaten sitenizdeki her sayfanın kullanıcılar için değerli olmasını istersiniz. Aksi takdirde, emeğinize ve zamanınıza yazık olacaktır.
6- Google Search Console Hatalarını Kontrol Edin
Web sitenizin indekslenme süreci ile ilgili genel bir görüşe sahip olmak için Google Search Console’da “Kapsam” (Coverage) raporuna göz atın.
Burada karşılaşabileceğiniz hatalar dizine eklenmemiş sayfaları gösteren iki sekme olan “hata” sekmesi ve “hariç tutulan” sekmesidir. Sayfanız tarandıysa ve Google onu dizine eklememeye karar verdiyse o sayfa “hariç tutulanlar” raporunda olacaktır. Aynı şekilde, sayfanız herhangi bir nedenle taranamadıysa veya dizine eklenemediyse “hata” raporunda görünecektir.
Sayfanız bu iki hata raporundan birinde görünüyorsa, o URL’yi tıklayıp URL’yi incele seçeneğini seçerek sorunun ne olduğunu anlayabilirsiniz. Bu, site indexlenmesi durumunu kontrol etmek için iyi bir başlangıç sayılır.
Ek olarak, hata raporunda görüntülenen URL ile ilgili fazla bilgi sağlayabilecek “Canlı URL’yi Test Et” seçeneğini de kullanabilirsiniz. Web sitenizin büyüklüğüne bağlı olarak, kapsam raporunda aradığınız URL’yi bulamayabilirsiniz. Bu raporlar, her hata türü için yalnızca 1000’e kadar örnek URL sağlar. Bunun yerine, URL’yi doğrudan incelemek için sayfanın üst kısmındaki arama çubuğunu da kullanabilirsiniz.
7- Sayfalarınızın Çalıştığından Emin Olun
Yukarıda bahsettiğimiz hata raporları bize sayfalarımızın çalıştığından emin olmamız gerektiğini hatırlatıyor. Hata raporları, daha önce de bahsettiğimiz gibi sayfaların bir robots noindex meta etiketi tarafından engellendiğini gösterebilir. Bu sorunu doğrulamak için doğrudan sayfaya gidebilir ve HTML sayfası kaynak kodunu açabilirsiniz. Eğer bunu nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, tam URL’nin önüne “view-source:” eklemeniz yeterli olacaktır.
Kaynak kodunu görüntülediğinizde, sayfada “noindex” araması yapın ve sayfanızı engelleyen bir noindex etiketi olup olmadığına bakın. Ek olarak, sayfalarınızın HTTP header’ini incelemek için online araçlardan da yardım alabilirsiniz.
Eğer WordPress tabanlı web siteniz varsa, yanlışlıkla gizlilik ayarlarınızı “Arama motorlarından bu siteyi indekslememesini isteyin” olarak ayarlamış olabilirsiniz. Bu ayarı “Arama motorlarının bu siteyi dizine eklemesine izin ver” olarak güncellemeniz yeterlidir. Ardından problem çözülecektir.
Son olarak sayfanız tarayıcılar tarafından keşfediliyor olsa bile içeriğe erişilemediğinde dizine eklenmez. Sayfanızda aşağıdaki durumları kontrol edin:
- 200 durum sunulup sunulmadığı,
- Web sitenizde sık sık kesinti sorunları yaşanıyorsa bu durum dizin oluşturmayla ilgili sorunlar da yaratabilir.
8- Kopya İçerik Kullanmadığınızdan Emin Olun
Google’ın temel amacı kullanıcı deneyimini en üst düzeyde tutmak olduğu için, Google belirli bir sorgu karşılığında en alakalı içeriği göstermeye çalışır. Bu nedenle, Google zaten dizine eklenmiş olan diğer bir içeriğe yazım dili, içerik ve başlıklar gibi pek çok parametre ile benzerlik gösteren içeriğin değerini düşürür.
Yinelenen kopya içeriğin oluşma nedenleri şunlar olabilir:
- Eğer parametreleri kullanıyorsanız aynı sayfanın farklı URL’lere sahip birden çok sürümü olabilir,
- Blog veya etiket sayfaları gibi kategorilendirmeler kullanıyorsanız içeriğiniz birden çok etiket veya kategori arasında çoğalamayacağı için kopya içerik olarak algılanabilir,
- Farklı dil kombinasyonlarını hedefleyen sayfalar aynı içeriğe sahip olma eğiliminde olurlar. Bu nedenle içerikte değişikliğe gitmeniz, tanımlarınızı farklılaştırmanız veya özelleştirmeniz gerekebilir.
9- Sitenizin .htaccess Dosyasını Kontrol Edin
Sitenizde bulunan “.htaccess” dosyası bir sunucu yapılandırma dosyasıdır. Genellikle yönlendirmeleri oluşturmak, kalitesiz kabul edilen URL dizilimlerini daha temiz sürümlerle yeniden yazmak ve tarayıcılardan gelen sayfaları engellemek için kullanılabilir. Siteniz veya sayfanız yukarıda bahsettiğimiz robots.txt veya noindex etiketi gibi sayfa yönergeleri aracılığıyla engellenmiyorsa ancak yine de tarayıcılar tarafından erişilemiyorsa, .htaccess aracılığıyla engelleniyor olabilir.
10- Sitenizin Açılış Hızını Kontrol Edin
Site indexlenmesinde karşılaştığımız en önemli problemlerden biri de sitenizin yüklenme hızıdır.
Esasında, yavaş açılan nispeten ağır bir siteye sahip olmak Google’a herhangi bir fayda ya da zarar getirmez. Genellikle içeriğinizin dizine eklenmesini engellemez, fakat iyi bir sıralama hedefliyorsanız sitenizin açılış hızı 4 saniyeyi geçmemelidir. Birçok internet kullanıcısının 2 saniyeden fazla beklemeye bile tahammülü olmadığı bir çağda yaşadığımızı göz önüne alırsak, site açılış hızınızı düşürmek faydanıza olacaktır.
Ancak sayfanızın açılış hızında normal web site standartlarına göre ısrarlı bir yavaşlık söz konusuysa ve sayfanın yüklenmesi sayfayı zaman aşımına uğratacak kadar çok daha uzun sürüyorsa bu durum çok yüksek bir ihtimalle arama motorları tarafından kötü bir kullanıcı deneyimi olarak görülecektir. Bu nedenle de arama motorları bu sayfayı dizine eklememeyi seçebilirler. Yine ek olarak, bu durumda içeriğe erişemeyebilirler.
11- Sitenizin Responsive Olduğundan Emin Olun
Web sitenizin responsive olması demek, sitenizin duyarlı bir tasarıma sahip olması demektir. Yani şöyle açıklayacak olursak sitenizi her gün binlerce kişi ziyaret ediyor olabilir. Bu binlerce kişinin bir kısmı bilgisayar, bir kısmı telefon, bir kısmı iPad ve bir kısmı tablet, akıllı televizyon gibi pek çok farklı araçla erişim sağlıyor olabilir. Web kullanıcılarının çoğu işlerini mobil cihazlarından halletme eğilimindedir. Yani, web sitenizin tüm mobil ve akıllı cihazlar tarafından sorunsuz bir şekilde yükleniyor ve görüntülenebiliyor olması gerek. Android ve iOs gibi cihazların sitenize erişiminde herhangi bir sıkıntı yaşamaması için web sitenizi bu ayarlara göre optimize etmeniz gerekmektedir.
İçeriklerinizi, kullandığınız resimleri ve ana sayfanızı farklı cihazlara göre düzenlemek kullanıcı deneyimini arttıracağı için siteniz otomatik olarak daha çok trafik çekme ve üst sıralarda konumlanma eğiliminde olacaktır.
12- Google’dan Ceza Almadığınıza Emin Olun
Google tarafından cezalandırılmak çok kolay bir şey değildir. Bunun için kullanımı Google ve diğer arama motorları tarafından yasaklı sayılan “black hat SEO” ya da kullanımı konusunda dilemma bulunan, kesin sınırları ve çizgileri olmayan “grey hat SEO” teknikleri kullanmış olabilirsiniz. Eğer bu tarz yöntemlerle ilgileniyorsanız manuel olarak cezalandırılmış olabilirsiniz. Google, bir web sitesini spam olarak değerlendirebileceği hareket ve taktikler tespit ettiği zaman o siteleri cezalandırır.
Bu taktikler aşağıdakiler olabilir:
- Doğal olmayan bağlantılar (sitenize gelen veya sitenizden giden)
- Sitenin saldırıya uğraması
- İnce içerik (yinelenen, kopya, kalitesiz)
- Spamlar
- SEO Cloaking
- Manipülatif linklemeler
- Gizli metin ve anahtar kelime doldurma
Eğer böyle bir hata ile karşılaştığınızda Google Search Console’daki “Manuel İşlemler” raporundan bir bildirim almanız gerekir. Genellikle bu bildirim, size sorunun ne olduğuna ilişkin ayrıntıları verecektir ve nasıl düzeltilebileceğine ilişkin öneriler ve eylemler sunacaktır. Etkilenen tüm sayfaları düzelttiğinizden emin olduktan sonra, raporun içinden bir inceleme isteği göndermeniz gerekir. Sorunları düzelttikten sonra site index süreci ile ilgili gelişmeler kaydetmeniz çok olasıdır.
13- Web Siteniz Yeniyse Beklemeniz Gerekebilir
Web siteniz henüz çok yeni bir oluşuma sahipse arama motoru sonuçlarında görünmesi için zamana ihtiyacı vardır. Genel olarak yeni web sitelerinin dizine eklenmemesi oldukça yaygın bir durumdur. Çünkü, Google’ın site index süreci birkaç hafta sürebilir. Aslında yanlış bir şey yapmadınız, sadece Google’ın yeni web sitenizi taraması ve dizinine eklemesi için biraz zamana ihtiyacı var. Yukarıda saydığımız önerileri dikkate aldığınız, yasaklı uygulamalardan kaçındığınız ve gerekli optimizasyonları yaptığınız takdirde site index sürecinde sıkıntı yaşamanız için bir neden yoktur. Sadece biraz sabırlı olmak ve beklemek gerekiyor!