Çoğu site sahibinin ortak yanılgılarından biri de web sitenizde ve Google’ın indeksinde ne kadar fazla sayfanız varsa o kadar fazla trafik alacağınız inancıdır. Ancak bu durum sadece sitenizde kaliteli içeriğe sahipseniz doğru olacaktır. Sadece denemek için yazılmış, herhangi bir değer sunmayan ve web sitenizi karmakarışık hale getiren çok sayıda ince içeriğe sahip kalitesiz sayfalara sahipseniz ne olacak? Söyleyelim, sitenizde yalnızca yinelenen içerik oluşturmakla kalmayacak aynı zamanda SEO sıralamanızı aşağı çekeceksiniz.
O halde yapmanız gereken web sitenizi temizlemek ve mevcut sıralamanızı iyileştirmektir. Bunu yapmak için dizine eklenmiş dosyalarınızı ve içeriğinizi Google arama sorgusu sonuçlarından kaldırmanız gerekmektedir. Bu rehberde, bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız. Keyifli okumalar!
Web Sitenizin İçeriğini Google’dan Nasıl Kaldırırsınız?
Google’dan içerik kaldırma adına birçok sebebiniz olabilir. Ancak, web sayfalarınızı Google arama sonuçlarından kaldırmak istemenizin genellikle 3 yaygın ana nedeni bulunur. İnceleyelim:
- SEO kalitenizi iyileştirmek
Düşük kaliteli, ince ya da yinelenen içerik olarak algılanan sayfalar dizine eklendiğinde SEO (arama motoru optimizsayonu) çalışmalarınıza zarar verecektir. Sitenizin trafiği azalacak, organik sıralaması zarar görecektir. Çünkü Google, az ve kalitesiz içeriğe sahip çok sayıda sayfa bulduğunda o siteye cezalar verme eğilimindedir ve bu durum da site sıralamanızı düşürecektir.
- Özel sayfalarınızın görüntülenmesini istemiyor olabilirsiniz
Gizlilik politikası sayfaları, teşekkür sayfaları veya gizli verilerinizi içerek sayfalar gibi özel içerik teşkil edecek nitelikte alanlar web siteniz ve işiniz için kritik bilgileri içeriyor olmalıdır. Bu sayfalar dizine eklendikleri kullanıcılar tarafından görünür hale geleceklerdir ve bunun sonucunda bilgileriniz çalınabilir.
- Web siteniz saldırıya uğramış olabilir
Hacker olarak bildiğimiz bilgisayar korsanları sitenize erişebilir ve istemediğiniz tonlarca sayfa oluşturabilir. Bu sayfalar, arama sonuçlarında listelendiğinde yalnızca kötü bir kullanıcı deneyimi yaratmakla kalmayacak fakat aynı zamanda marka itibarınızı da oldukça zedeleyecektir.
Google’daki İçeriğinizi Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Google arama sonuçlarından istediğiniz sayfaları kaldırmadan önce tabii ki web sitenizdeki hangi sayfaların dizine eklendiğini bilmeniz gerekir. Bu sayfaları kontrol etmek ve kaldırmak için “Google site:-query” ya da Google Search Console aracını kullanabilirsiniz.
- Google site:-query
Googlebot, aksine bir komut vermediğiniz sürecee web sitenizin her sayfasını tarar ve Google kendi veritabanındaki sayfa URL’lerini günceller. Dizine eklenen sayfalarınızın sayısını öğrenmek ve içerik kaldırma işlemine başlamak için yapmanız gerekenler şöyledir:
- com adresine gidin,
- Google arama çubuğuna “site:alan-adınız.com” yazın. “Alan adınız” kısmını gerçek web site URL’nizle değiştirmeyi unutmayın,
- Sonuçların en üstünde dizine eklenen toplam sayfa sayısını görünecektir.
İçerik kaldırma işlemlerinizin devamına Google Search Console üzerinden devam edeceksiniz.
Google Search Console ile İçerik Kaldırma
Google Search Console ile içerik kaldırma tıpkı bu araç üzerinden yaptığımız diğer işlemler gibi son derece kolaydır. Temel olarak Google Search Console, dizine eklenmiş sayfalarınıza hakkında genel bir görüşe sahip olmanızı sağlar. Eğer Search Console’u daha önce kullanmadıysanız, web sitenizin Search Console kısmını etkinleştirmeniz gerekmektedir. Search Console sayesinde Google’dan görsel kaldırmak da son derece basittir. Hazırsanız yapmanız gereken işlemlere geçelim:
- Google Search Console’a giriş yapın ve işlem yapmak istediğiniz web sitesini seçin,
- Sol bölümde “Google Index” kısmını göreceksiniz, tıklayın,
- Alt menüde “Index Status” kısmını tıklayın,
- Artık alan adınızın son birkaç aydaki indekslenme durumunu gösteren bir grafik görebilirsiniz. Grafikte sayıları gösteren 3 farklı çizgi vardır:
- Dizine eklenen sayfalar
- Robotlar tarafından engellenen sayfalar
- Kaldırılan sayfalar
Google arama sonuçlarından kaldırmak istediğiniz sayfalara karar verdiğinize göre kullanabileceğiniz birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler, sayfaları direkt olarak web sitesinden silmek, Remove Outdated Content (Eski İçeriği Kaldır) aracını kullanmak veya Remove URLs (URL’leri Kaldır) aracı ile işlem yapmak olabilir.
- Sayfalarınızı direkt olarak kaldırmak istiyorsanız
Az önce de bahsettiğimiz gibi sayfalarınız ziyaretçilere veya web sitenize herhangi bir değer sunmuyorsa o sayfaları barındırmanın size sadece zararı dokunacaktı. WordPress dışında herhangi bir araç kullanmanız gerekmediğinden bu uygulayabileceğiniz en kolay yoldur.
Tek yapmanız gereken WordPress kontrol panelinizdeki “Pages” (Sayfalar) bölümüne gitmek ve kaldırmak istediğiniz sayfayı seçmek. Ardından, sayfa başlığının altındaki “Delete” (Sil) işaretini göreceksiniz.
Bu işlemden sonra sayfayı kalıcı olarak kaldırmak için “Trash” (Çöp kutusu) kısmına bakmayı unutmayın. Sayfalarınız silindikten sonra arama motorlarından direkt kaldırılmazlar. Ancak, Google sitenizi birkaç kez yeniden tarayıp bu sayfaların tamamen kaybolduğundan emin olduktan sonra artık onları o sayfaları arama sonuçlarından kaldıracaktır.
- Eski içeriği kaldırma aracı
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi sayfalarınız silinmiş olsa da direkt arama sonuçlarından kaldırılmayacaklar. Eğer bir saldırı altındaysanız Google’ın sayfanızı defalarca tarayıp artık yok olduklarından emin olana kadar beklemesini istemezsiniz. Bu nedenle, eski içeriklerinizi kaldırma aracını kullanabilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken yol şöyledir:
- Eski İçeriği Kaldır sayfasına gidin,
- Kaldırmak istediğiniz kadar sayfa URL’sini girin,
- Kaldırma isteğini seçin.
Yukarıda bahsettiğimiz iki yöntem içeriklerinizi sitenizden tamamen kaldırmaya yönelik uygulamalardı.
Link Kaldırma Aracı
Google Search Console tarafından sağlanan URL kaldırma aracı ise yukarıdakilerin aksine sayfaları arama sonuçlarından geçici olarak uzaklaştırmak uygun bir yöntemdir. Örneğin, siteniz bakım aşamasındaysa bu aracı kullanmak işinize yarayabilir. Ya da üzerinde çalışma gerçekleştirmeniz gereken bir tasarım var diyelim, bu nedenle Google’dan fotoğraf kaldırmanız gerekiyor. Gerekçeniz ne olursa olsun geçici olarak içerik kaldırmak için “Link Kaldırma Aracı” en rahat yöntemlerden biridir. Nasıl yapılacağını öğrenmek için adımları takip edin:
- “URL’leri Kaldır” aracını açın,
- “Temporily hide” (geçici olarak gizle) seçeneğine tıklayın,
- Sayfa URL’ini girin ve devam edin,
- Karşınıza 2 seçenek çıkacak: URL’yi yalnızca önbellekten temizlemek ya da URL’yi önbellekten temizlemek ve Google aramadan geçici olarak kaldırmak. Bu iki seçenekten size uygun olanı seçin,
- İstek gönderin,
- O sayfanın diğer URL’leri için ek kaldırma istekleri gönderin.
Ancak burada hatırlatmak istediğimiz bir nokta var. Talep ettiğiniz kaldırma isteği yalnızca 90 gün geçerlidir. Bu süreden sonra sayfalarınız arama sonuçlarında yeniden görünür olmaya başlayacaktır. Bir sayfayı kalıcı olarak kaldırmak istiyorsanız yukarıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz.
Ek olarak, önbellek temizlenmiş ve URL gizlenmiş olsa da Googlebot sayfalarınızı taramaya devam edecektir. Bunun önüne geçmek için sayfanıza noindex etiketi vermeniz gerekmektedir. Aksi takdirde, belirttiğimiz gibi sayfalarınız 90 gün sonra arama sonuçlarında yeniden görünebilir. Eğer büyük hacimli bir siteniz varsa ve içerik kaldırma süreci karışıklık yaratacak gibi gözüküyorsa lütfen SEO danışmanlığı almayı düşünün. Aksi takdirde, yanlış bir hareket sebebi ile sitenizde istenmeyen sonuçlara yol açabilirsiniz.
Telif Hakkı Bildirim Aracı
Google arama sorgularında gözüken tüm içeriklerinizi kaldırabilir. Bu içerikler yazılar, görüntüler, video ve ses dosyaları, PDFler gibi aklınıza gelebilecek her türlü dijital materyali içerebilir. Burada işimize yarayacak olan kısım telif haklarımızdır. Google’da bulunan ve telif hakkı materyallerini ihlal eden kişiler için yaptırımlarda bulunabileceğimiz araç ise “Telif Hakkı Bildirim Aracı”dır. Bu sayede, telif haklarınızın ihlal edildiği durumlarda içerik kaldırmak daha kolay olacaktır.
Konu özellikle görseller ve yazılı içerikler olduğunda haklarınızı bilmeniz gerekmektedir. Google, telif hakkıyla korunan materyalleri, hak sahibi telifin kendisine ait olduğunu kanıtladıktan sonra dizininden kaldıracaktır. Bu, Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası’na ve diğer geçerli fikri mülkiyet yasalarına uygun bir harekettir.
Deindex Etiketi Kullanma
Bahsettiğimiz gibi, Google arama sonuçlarından dizine eklenmiş sayfaları ve dosyaları kaldırmanın birçok farklı yolu vardır. Bunlardan bir diğeri ise sayfaları kalıcı olarak kaldırmaya yarayan “deindex” etiketidir.
Noindex etiketi tek başına yeterli olmayabilir, bu yüzden kaldırmak istediğiniz sayfalara deindex komutu da vermenizi öneriyoruz.
Yukarıdaki tüm işlemleri uyguladığınızı varsayarak, içerik kaldırmanın başarılı olup olmadığını öğrenmenin tek yolu bunun son bir kontrolünü sağlamaktır. Sonuçlarınızı kontrol etmek için Google Advanced Search Operators denilen aracı kullanabilirsiniz.
Belirli sayfaların kontrol ediyorsanız, info:alanadınız.com/specific-page/ adresini kullanabilirsiniz. “Specific-page” yerine kendi adresinizi eklemeyi unutmayın. Eğer arama sonuçlarınız boşsa, tebrikler. Artık sayfanızın dizinde olmadığı ve sonuçlarınızın başarılı olduğunu anlayacaksınız.
Google Unutulma Hakkı
İçerik kaldırma konusunda bir sorunumuz kalmadıysa Google Unutulma Hakkı’na göz atalım.
Unutulma Hakkı, yasanın Avrupa Birliği bireylerine Google gibi büyük arama motorlarından adı ile ilgili sorgularla alakalı belirli sonuçların kaldırılması talebinde bulunma hakkı vermesidir. Arama sorgularından çıkarılacak içeriklere ya da sayfalara karar verilirken arama motorlarının sözü edilen bilgilerin yanlış, eksik, yetersiz, abartılı ya da alakalı olup olmadığı gibi maddelere dikkat etmesi gerekmektedir. Ek olarak, arama sonuçlarında kalacak bilgilerde kamu yararı da gözetilir.
Avrupa Birliği dışında kalan ülkelerin de Unutulma Hakkı’na benzer olarak “silme hakkı” gibi bir yönetmeliği bulunmaktadır. Kendi unutulma haklarını oluşturan ülkelerin arasında Türkiye, Sırbistan ve Rusya gibi devletler bulunmaktadır.
Veri koruma yasaları kapsamında talepte bulunabilen kişiler genellikle doğrudan etkilenen bireylerdir. Yani, veri koruma kuralları yalnızca bireylerle ilgili kişisel verilerin işlenmesi için geçerlidir. Bu bağlamda, şirketler ya da diğer tüzel kişilikler bu yasa kapsamında şirket adlarına dayalı sorgular için içerik kaldırma talebinde bulunma hakkına dahil değildir.
Taleplerin çoğu doğrudan etkilenen kişilerden gelse de yasal olarak yetkili ya da vasi olduğunuz ve bu onaylandığı sürece başka birinin adına talepte bulunma hakkınız vardır. Bunun için, milletlerin kendi yerel yasa kurallarını öğrenmeleri ve işleme koymaları gerekmektedir.
Bu bağlamda, söz konusu içeriği kendiniz yayınladıysanız o içeriği Web sorgularından kaldırabilir ve arama motorlarının arama sorgularında görünmesini durdurabilirsiniz. Buna ek olarak, bahsi edilen yasa şahsınıza başkaları tarafından gönderilen kötü niyetli içeriği kaldırmanın yollarını da sağlar.
Söz konusu içeriğin kaldırılması adına talepte bulunmak için bahsi geçen formu doldurmanız gerekmektedir. Forma aşağıdakileri eklediğinizden emin olunuz:
- Söz konusu içeriklerin URL adresleri
- Söz konusu içeriğin sizin ile nasıl ve ne denli ilişkili olduğuna ve söz konusu içeriğin neden Google arama sonuçlarında yer almamasına ilişkin bir açıklama,
- Kaldırılmasını istediğiniz içeriğin tam sorgu adı, yani bu bağlamda tam adınız ve soyadınız,
- Yukarıdaki maddelere istinaden arama sorgularından kaldırılmasını talep ettiğiniz içeriğe ek olarak şahsınız ile ilişkilendirilebilecek takma adlar, unvanlar ya da lakaplar gibi alakalı sorguların belirtilmesi ve bu takma adların sizin benliğinizle tam olarak nasıl bir bağlantısı olduğuna dair bir açıklama,
- Şahsınıza ulaşım sağlanabilecek güncel bir e-posta adresi,
Genel olarak gerekli maddeler yukarıda saydıklarımız gibidir. Ek bilgiye ihtiyacın gerek görüldüğü durumlarda Google sizinle iletişime geçecektir. Google karar verme sürecinde talebinizi manuel olarak değerlendirecek olup kişilik hakları ihlali maddelerini gözden geçirecek ve ilgili içeriklerin kamu yararı ile bir ilişiğinin olup olmadığını inceleyecektir. Talebin değerlendirilme süreci kamusal hayattaki rolünüz, bilginin kaynağı, bilginin doğruluğu, içeriğin web’deki süresi, içeriğin Google kullanıcılarının üzerindeki etkisi gibi süreçlerden geçerek incelenecek olup kaldırılması talep edilen içeriklerin hassas veri olup olmadığı değerlendirilecektiir.
Veri koruma yasası kapsamında içeriklerin kaldırılma talebinde ise Google o sorguyu sadece isminiz için kaldıracağını belirtir. Söz konusu içerik diğer arama sorgularında görünür halde kalabilir.