Google Alerts Nedir? Nasıl Kurulur? [2024 Anlatımı]

Adı ile bizlere ufak da olsa bir ipucu veren Google Alerts, web’de hakkınızda konuşulanları öğrenmenize yarıyor diyebiliriz. Birçok SEO çalışması için işinize yarayabilecek olan bu bahsetmelerden haberdar olduğunuzda yeni fırsatlar yakalayabilir ve insanların sizin hakkınızda ne düşündüklerini öğrenebilirsiniz. O halde gelin bu aracı rakiplerinizi izlemek için nasıl kullanabilirsiniz beraber inceleyelim, keyifli okumalar!

Google Alerts Nedir?

İnternette herkes her şey hakkında konuşabilir ve tek tek hepsini bulmaya çalışmak neredeyse imkansızdır. Ancak bu araç ile isminizden, markanızdan ya da sizin ile ilişkilendirilebilecek terimlerden bahsedildiğinde haberiniz olabilir. Dahası, Google Alerts ile rakipleriniz hakkında yazılanları öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken şey ise çok kolaydır, bir kelime veya kelime öbeği girersiniz ve Google, web’de yeni bir söz bulduğunda e-posta ile uyarılırsınız.

Bununla beraber Alerts işletmeniz veya markanızla ilgili bahsedilenleri izleme, bağlantı kurma, marka oluşturma, işbirlikleri ve çok daha fazlası için yeni fırsatları ortaya çıkarabilir. Yeni başlayanlar için uygun olan ücretsiz bir araçtır. Ancak araç Google’a ait olmasına rağmen web’deki tüm bahsetmeleri yakalamaz. Örneğin Ahrefs ve Alerts ile yapılan bir karşılaştırmada adında bir web izleme aracımız var. Ahrefs aracının ortalama olarak %2 ile %3 daha fazla sonuç ortaya çıkardığı görülmüştür.

Google Alerts Nasıl Kurulur?

Alerts, kurulumu son derece kolay olan bir uygulamadır. Adım adım izleyelim:

  • https://www.google.com.tr/alerts adresine gidin,
  • İzlemek istediğiniz terimi ekrana girin,
  • Seçenekleri göstere tıklayarak ne sıklıkla uyarı almak istediğinizi ve uyarıların kaynaklarını seçebilirsiniz. Eğer emin değilseniz otomatik olarak bırakmanız öneriliyor,
  • Bir dil ve bölge seçin,
  • Kaç tane sonuç görmek istediğinizi seçin,
  • Bir teslimat e-posta adresi seçin,
  • Uyarı oluştur butonuna tıklayın.

İşte bu kadar basit!

Google Alerts Ne İçin Kullanılır?

Alerts’in birçok kullanım alanı vardır. Gelin birlikte inceleyelim:

1. Marka İle İlgili Paylaşımların İzlenmesi

Yukarıda da belirttiğimiz gibi kullanıcılar internette her şey hakkında konuşabilir ve bu konulardan biri de markanız olabilir. İnsanlar bazen sizinle direkt bağlantı kurmadan markanızdan bahsedebilirler ve bu bahsetmeler hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz.

Ancak bu bahsetmeleri markanıza yönlendirmekte fayda var, çünkü bağlantılar Google’da sıralamanıza yardımcı olur ve SEO’nuza önem veriyorsanız bunları dikkate almanız gerekmektedir. Kısacası bağlantılar, insanların web’de gezinmesine yardımcı olur. Yani bağlantı içermeyen bahsetmeler okuyucuların sitenize ulaşmasını zorlaştırır. Böyle durumlarda kişiler işletmeniz hakkında daha fazla bilgi edinmek isterlerse Google’a başvurmak zorunda kalacaklardır. Ancak çoğu insan bunu yapmaya zahmet etmez.

Diğer yandan, bağlantısız bahsetmeler ile zaten yolu yarılamışsınız demektir. Yazar sizin kim olduğunuzu zaten biliyor, bu bahsetmeyi bir bağlantıya dönüştürmek sizin elinizdedir.

Bahsettiğimiz bağlantısız bahsetmeleri yakalamak için ise Alerts’e başvurmalısınız. Markanıza ait tüm terimler için Google uyarılarını ayarlamanız yeterlidir. Belirttiğimiz gibi, Google, web’de markanız ile ilgili bahsetmeler bulduğunda uyarı e-postaları alacaksınız.

Diğer yandan, bağlantısız bahsetmeleri bir işbirliği ya da ilişki kurmak için kullanabilirsiniz. Örneğin, biri sizden bahseder ve size bağlantı verirse o gönderiye yorum yapmak ve onlara teşekkür etmek faydalı olabilir. Uygunsa, bunu yapmak için e-posta yoluyla dahi ulaşabilirsiniz. Dikkat etmemiz gereken diğer bir nokta ise tartışmalar ve olumsuz bahsetmeler. Bilindiği üzere, herkesi memnun edemezsiniz. İşletmeniz ya da şahsınız hakkında olumsuz yorumlar her zaman her yerde duyabilirsiniz. Ancak marka itibarını zedeleyecek olumsuz bahsetmeler gerçek bir probleme yol açabilir. Bu nedenle olumsuz bahsetmeler için de uyarılar oluşturmanızı tavsiye ederiz.

2. Rakiplerin İzlenmesi

Rakiplerinizi gözetlemelisiniz. Bilindiği gibi, iş yaparken duygular ile mantıkla hareket etmeniz gerekir. Bu nedenle rakiplerinizi izlemek işinizde kullanabileceğiniz pazarlama taktiklerini açığa çıkarabileceği gibi rakiplerinizin açıklarını kendi lehinizde fırsatlara da çevirebilirsiniz. Belki rakipleriniz çok sayıda misafir ilanı veriyorlar ve hatta bağlantı satın alıyorlar, bunları bilmek size avantaj kazandırabilir.

3. Zararlı Bağlantıların Tespiti

Zararlı bağlantılar web sitesi hack’lerinin yaygın olarak görüldüğü alanlardan biridir ve black hat SEO taktiklerindendir. Spam taktikler ile bilgisayar korsanları web sitenize girebilir ve site kodunuza kötü bağlantılar ekleyebilir.

Alerts ile bu bağlantıları tespit edebilirsiniz. Öncelikle, bağlantıların spam ve zararlı bağlantılar olduğu çok net bir şekilde belli olabilir. Genelde bağlam dışı mantıksız cümleler mevcuttur. Ancak bu tür sorunlar için web sitenizdeki her sayfayı düzenli olarak kontrol etmediğiniz sürece, zararlı bağlantıları tespit etmek zor olabilir. Alerts’in devreye girdiği yer burasıdır. Zararlı bağlantılar ile eşanlamlı bir grup anahtar kelime için bir uyarı oluşturmanız yeterlidir. Ek olarak, sonuçları yalnızca sitenizden gelenlerle sınırlayın.

İlgili Makale: Spam Nedir? Web Sitesi Spam Score Nasıl Azaltılır?

4. Misafir Yazarlık Fırsatları

Çoğu kişi, konuk gönderi fırsatlarını bulmak için aynı taktiği kullanır:

Google’da [topic] + intitle:”bizim için yazın” and [topic] + “katkıda bulunun”; kodu ile “bizim için yazın” sayfalarını bulur.

Alerts ile de hiç bitmeyen yeni konuk gönderi fırsatlarını bulabilirsiniz.

5. Yerel SEO

Kısaltması NAP olan name, address, phone alıntıları, yerel SEO için çok önemlidir. Yani işletmenizin adı, adresi ve telefon numarasının belirtilmesidir. İşletmenizin iletişim ve adres bilgilerinin mevcut olması yerel SEO’nuza fayda sağlar. Bu alıntıları rakipleriniz için de kullanabilirsiniz. Rakiplerinizin bilgilerinin olduğu web siteleri bularak kendi işletmenizin bilgilerini ekleyebilirsiniz. Ancak, muhtemelen rakipleriniz de kendi rakipleri için uyarı oluşturmuştur. Bu nedenle sizin de onlar için uyarı e-postaları oluşturmanız önerilir.

6. İşinizle Alakalı Soruların Takibi

Sektörle ilgili soruları yanıtlamak, kendinizi alanınızda bir uzman olarak belirlemenize yardımcı olabilir. Bu da potansiyel müşteriler arasında güven oluşturmaya yardımcı olur. Alerts ile gerekli düzenlemeleri yapıp uyarıları aktifleştirerek seçtiğiniz konular ile ilgili yeni forum sohbetlerine karşı uyarılacaksınız. Bunun için öncelikle işletmeniz ve nişiniz ile ilgili forumları öğrenmeniz gerekmektedir.

Ek olarak, şansınız varsa soruları cevaplarken sitenizdeki alakalı içeriğe bağlantı verin. Burada dikkat etmeniz gereken alaka düzeyi anahtar kelime alaka düzeyidir. Eğer ileti dizisi Google’da sıralamaya girerse, sitenize sürekli bir hedefli yönlendirme trafiği akışıyla sağlanabilir.

7. Rakiplerin Paylaşımlarını Takip Edin

Rakipleriniz de dahil olmak üzere çoğu işletme düzenli olarak yeni blog içeriği yayınlar. Rekabetin ne düzeyde olduğunu ölçmek ve rakiplerinizin ne tarz içerikler ortaya koyduğuna göz atmak, blogunuz için yeni konu fikirleri keşfetmenize yardımcı olabilir. Ek olarak, rakiplerin içerik yayınlamaları durumunda bundan haberdar olursunuz. Böylelikle trendleri kaçırmaz ve rakiplerinizden önde mi geride misiniz anlama şansınız olur. Alerts’i kullanmak uygun bir seçenektir.

8. İndeksleme Hatalarının Tespiti

Google bazen sitenizden URL parametreleri gibi istenmeyen sayfaları dizine ekler. Bu durum özellikle e-ticaret siteleri için büyük bir sorundur. Alerts, bunun gibi istenmeyen sayfaların dizine eklendiğini size söyleyebilir. Bunu yapmak için öncelikle istenmeyen sayfalar için ortak bir URL footprint belirlemeniz gerekir. Footprint siteler arasında değişiklik gösterdiğinden bunu kendiniz yapmanız gereken bir şeydir. Bu uyarıları ayarlamak, dizin oluşturma hatalarını büyük bir sorun haline gelmeden önce taramanıza olanak tanır.

Google Alerts Alternatifleri

Google Alerts elbette alanında tek değildir, o halde alternatiflerini inceleyelim:

1. Meltwater

Meltwater, ana özelliklerinden biri olan sosyal dinlemenin (social listening) yanı sıra içerik ve kampanya planlama, planlama ve yayınlama gibi hizmetler de sunuyor.Bu araç anahtar kelimelerinizin etrafındaki sözleri ve ana konuları gösterir. Bunların duyarlılığını analiz eder ve konuşmalardaki ani artışları gösterir. Hem gerçek zamanlı hem de geçmiş verilere erişmenizi sağlar. Kısacası ihtiyacınız olan birçok faktör tek bir uygulamada toplanmıştır.

Verilerinizi web ve mobil uygulama üzerinden kolayca inceleyebilirsiniz. Kişiselleştirme özelliği sebebi ile ürünün fiyatı ihtiyacınıza göre değişiklik gösterecektir.

Meltwater
Meltwater

2. Mention

Mention en eski sosyal medya izleme araçlarından biridir. Araç, tüm büyük sosyal medya ağlarını, blogları, haberleri, forumları ve web’i gerçek zamanlı olarak izleme seçeneğine sahiptir. Alerts gibi ilgili tüm bahsetmelerden haberdar olmanızı sağlamaya yardımcı olacak bir arama seçeneği de mevcuttur. Mention aynı zamanda analiz ve duyarlılık için çeşitli araçlara sahiptir.

Ek olarak Mention sosyal medya ekipleri için de kullanışlı bir araçtır. Aracın ekip işbirliği özellikleri sayesinde ekip üyelerini ekleyebilir ve her birine farklı görevler atayabilirsiniz. Davet edebileceğiniz ekip üyesi sayısı ise planınıza bağlıdır. Hesabınıza herhangi bir cihazdan erişebilir ve siz aktif değilken bulunan bahsetmeler hakkında e-posta bildirimleri alabilirsiniz. Ayrıca, uyarınız için beklenmedik bir artış olup olmadığını size iletecek bildirimleri ayarlayabilirsiniz.

Mention bireysel kullanıcılar için 29$ olup üç kişilik bir ekip için aylık 99$ gibi bir fiyata sahiptir. 14 günlük ücretsiz deneme mevcuttur.

Mention
Mention

3. Brandwatch

Brandwatch 3 ayrı ürünü tek uygulamada birleştirir: Sosyal dinlemeden sorumlu Brandwatch Analytics, veri görselleştirme için Brandwatch Vizia ve şirketin hedef kitlesini anlamak için Brandwatch Audiences. Aynı zamanda bu platform daha fazla veri sağlamak ve şirketinizin çevrimiçi varlığı, hedef kitlesi ve sektörü hakkında en ayrıntılı bilgileri sağlamak için Salesforce ve Google Analytics gibi araçlarla entegre edilmiştir. API’ye erişmenizi sağlayan Brandwatch genellikle ajanslara yöneliktir. Ücretsiz deneme sürümü yoktur ve fiyatlandırma isteğe bağlı planlar ile oluşturulur.

Brandwatch
Brandwatch

4. Awario

Google Alerts’e bir diğer alternatif ise Awario’dur. Awario piyasadaki en yeni sosyal dinleme araçlarından biridir. Bu uygulama tüm büyük sosyal medya ağlarını, blogları, forumları, haber sitelerini ve web’in geri kalanını gerçek zamanlı olarak izler. Tüm bunlara ek olarak Awario ayrıca doğrudan uygulamanızdan ve fazla sosyal medya hesabınızdan bahsedenleri yanıtlamanıza olanak tanır. Awario ile markanızın etrafında dönen ana konuları görebilirsiniz. Ayrıca gelişmiş anahtar kelime sorgusu da sağlar. Ayda 29$’dan başlayan Awario’nun 14 günlük ücretsiz deneme sürümü de mevcuttur.

Awario
Awario

5. Talkwalker

Talkwalker piyasada Google Alerts’e en yakın alternatif araçtır. Talkwalker bloglar ve forumlar dahil olmak üzere web’in çoğunu izleyebilir, ek olarak 22 ayrı dilde izleme seçeneği sunar. Kullanımı çok kolay olan platformda izlemek için bir anahtar kelime seçersiniz, e-postanızı bırakırsınız ve gelen kutunuza girdiğiniz terim ile ilgili web’e düşen bahsetmelerin bir mailini alırsınız.

Talkwalker
Talkwalker

Bizim Alerts ile ilgili anlatacaklarımız bu kadar. İşletmenizin itibarına önem veriyor ve rakiplerinizden her zaman bir adım önde olmak istiyorsanız bu bahsetmeleri dikkate almanızı öneririz. Yine de hatırlatmakta fayda var ki, hiçbir uygulama markanızı kurumsal SEO hizmeti almak kadar iyi koruyamaz.

Sosyal medyada paylaş

İşini dijitalde güçlendir!

Markanızı Dijital Pazarlamayla Büyütün