Düşünüldüğünün aksine Facebook reklamları, etkisini henüz yitirmiş değil. İnternetin hızlı bir dönüşüm geçirmesi, sosyal medya kanallarının birçoğunun yeni nesil video paylaşım platformu TikTok’a dönüşme çabası ve bu yolda yapılan güncellemeler; Facebook reklam hizmetinin eski etkisini yitirdiğini düşünmenize sebep olabilir. Ancak, gerçek öyle değil!
Bu yazıda sizlere Facebook reklam verme inceliklerini ve aşamalarını anlatıyor olup Facebook sponsorlu reklam ve diğer reklam stratejileri hakkında detaylı bilgiler sağlıyor olacağız. Reklamları derinlemesine anlatmaya başlamadan önce bu sürecin emek ve sabır gerektirdiğini, benzer şekilde sürecin bir profesyonel tarafından yürütüldüğünde işletmenize daha çok fayda sağlayacağını belirtmek isteriz. Bu nedenle, reklam stratejilerinizi geliştirmek ve kitlenizi büyüterek satışlarınızda artış yakalamak için sosyal medya danışmanlığı almanızı öneririz.
Çünkü iyi kurgulanmış bir Facebook reklam stratejisi ile şu an, reklamlarınızı 2,17 milyar kişiye ulaştırabilirsiniz. Bu demek oluyor ki dünya nüfusunun %30’u sizden ve markanızdan haberdar olacak. Diğer yandan platformun hala büyüme aşmasında olduğunu da hatırlatmak isteriz. Elbette, bu veriler oldukça etkileyici. Ancak unutmamak lazım ki bizim için önemli olan reklam mesajlarınızı “doğru” kitlenin önüne çıkarmak. Aksi takdirde ürün ve hizmetleriniz ile ilgilenmeyen yüz binlerce kişinin reklamınızı görmesi ve tıklaması, size hiçbir fayda sağlamayacaktır.
O halde doğru bir reklam kampanyası nasıl kurulur, nelere dikkat edilmelidir birlikte inceleyelim.
Keyifli okumalar!
Facebook’ta Reklam Verme
Facebook reklam hizmeti; dünyaca bilinirliğe sahip, köklü, eski ve en büyük sosyal ağ olan Facebook’ta reklam tanıtımı yapmanıza ve dolayısıyla hedef kitleniz ile etkili iletişim kurmanıza fayda sağlar. Bilindiği gibi dijital reklamlar, işletmelerin en büyük tanıtım kampanyalarından birini oluşturuyor.
Facebook reklam verme hizmeti, işletmelerin dijital pazarlama faaliyetlerinin büyük bir parçasını oluşturmaktadır. Bilindiği üzere firmalar, dijital reklam faaliyetleri için yılda yaklaşık 100 milyar harcama yapmakta ve bu, içinde Facebook sponsorlu reklamlar dahil olmak üzere birçok reklamcılık hizmetini barındırıyor. Sosyal medyanın kitleleri etkisi altına alan gelişimi ile Facebook reklamları da sektörünüz ile alakadar hedef kitleye erişmenize yardımcı oluyor.
Bilindiği üzere Facebook, son yıllarda dijital pazarlama faaliyetlerinin önemli bir parçası oldu. Aylık 1,32 milyar kullanıcı sayısı ile dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook, reklamverenlerin ilgili kitlelere ulaşması için en faydalı kanallarından birisidir. Facebook reklam verme hizmetinden yararlanmak için ürün ve hizmetlerinizi insanların karşısına çıkarmak için Facebook’a belirli bir miktarda ödeme yapmanız gerekmektedir. Güçlü dönüşümler elde etmek adına öncelikle doğru reklamı doğru kitle ile buluşturmanız gerekmektedir.
Örneğin Facebook Marketplace, reklamlar için mükemmel bir alandır.
Eğer Marketplace’i daha önce hiç duymadıysanız üzülmeyin. Marketplace, eBay ve Craiglist ile benzer özellikler taşır. Ancak Marketplace’i diğerlerinden ayıran en büyük özellik, Facebook kullanıcı tabanıdır. Bu nedenle Marketplace’in şu anda 800 milyondan fazla aylık kullanıcısı bulunmakta.
Marketplace aracılığı ile Facebook reklam hizmetini kullandığınızda ürün tanıtımı yapmaktan ziyade haber akışı ve etkileşim alanları gibi yerlerde reklam veriyorsunuz. Diğer yandan Marketplace’de yer alan ürünlerin çoğunun yerel olarak satışı yapılmaktadır. Reklamlarınız Marketplace’de yer aldığında yerel olarak tanınma olasılığınız daha çok artacaktır.
Facebook reklam türleri
Ürün ve hizmetlerinin tanıtımını yapmak isteyen girişimciler ve pazarlamacılar Facebook’da kendilerine uygun olan birçok reklam türü arasından seçim yapabilir:
- Resim reklamlar,
- Video reklamlar,
- Anket reklamları,
- Carousel reklamlar,
- Slayt gösterisi reklamları,
- Koleksiyon reklamları,
- Hızlı deneyim reklamları,
- Potansiyel müşteri reklamları,
- Dinamik reklamlar,
- Messenger reklamları,
- Story reklamlar,
- Artırılmış gerçeklik reklamları.
Şimdi bu reklam türlerini yakından inceleyelim:
Resim reklamlar
Resim reklamlar, Facebook’un ana reklam türüdür. Bu tür Facebook reklamları; işletmelerin ürün, hizmet ve marka tanıtımları için görsel kullanmalarına olanak sağlar. Bu reklamlar, farklı reklam türleri ile ve farklı yerleşimler ile farkı en ve boylarda kullanılabilir.
Resim reklamlar genellikle tek bir görsel ile güçlü mesajların verilebildiği kampanya türleri için geçerlidir. Bu reklam türünü oluşturmak için Facebook sayfanızdan bir görsel ile mevcut bir gönderiyi öne çıkarabilirsiniz.
Facebook reklamların popüler seçeneği resim reklamların oluşturulması son derece kolaydır. Bunu yapmak için yüksek kalitede görseller kullanabilir ve teklifleriniz tıklanmasını artırabilirsiniz. Bu reklam türü amacınız ister marka bilinirliğini ister satışları artırmak olsun, satış hunisinin her aşaması için uygun niteliktedir.
Ancak resim reklamlar sınırlayıcı da olabilir, çünkü burada mesajınızı iletmek için yalnızca bir resim kullanabiliyorsunuz. Güçlü bir mesaj vermek, ürün tanıtımı yapmak ya da ürününüzün nasıl çalıştığını göstermek istiyorsanız resim reklamlar sizin için uygun olmayacaktır.
Video reklamlar
Video reklamlar da resim reklamlara benzer mantıkla çalışır. Facebook, video reklam formatında, işletmelerin ürünlerini ve hizmetlerini tanıtmaları için tek bir video kullanmalarına izin verir.
Bu Facebook reklam formatında genellikle ürün demoları, öğretici öğeler ve kısa tanıtımlar yer alır. Facebook’un kendi yönergelerinde belirttiği “Reklamların süresi 5 saniye ile 10 dakika arasında değişse de reklamverenlere hem geçilebilen hem de geçilemeyen reklam seçenekleri için 15 saniyeyi aşmamalarını tavsiye ediyoruz.” ibaresine göre video reklamlar, en fazla 15 saniye uzunlukta olmalıdır.
Diğer yandan video reklamların dezavantajı ise biraz zaman alıcı olmaları ve bu nedenle biraz daha maliyetli olmaları olabilir.
Anket reklamlar
Anket reklamlar, hedef kitleniz ile etkileşimli bir iletişim kurmanızı sağlar. Bu reklam formatında kullanıcılara iki seçeneği bulunan bir anket sunarsınız. Bu reklam türünü, reklam yöneticisinde video reklamınıza ekleyebilirsiniz. Böylelikle reklamlarınız; mobil cihazlarda Facebook haber kaynağında ve Instagram hikayelerde görünür olur.
Carousel reklamlar
Dönen reklamlar olarak da bilinen Carousel reklamlar, kullanıcılara tıklayabilecekleri 10 adet farklı video ya da resim gösterir. Bu reklamların her birinin farklı görseli ve açıklaması bulunur.
Facebook reklam verme olasılıklarından biri Carousel reklamları, bir markaya ait farklı ürünleri tanıtmak için harika bir seçimdir. Döngüde gösterilen her ürünün kendine ait bir sayfası olabilir.
Bu tür bir reklam, kullanıcılara satın alma süreçleri içerisinde yardımcı olmak amaçlı bir dizi ürün sergilemek için faydalı olabilir.
Slayt gösterisi reklamları
Bu tür bir Facebook sponsorlu reklamı, video reklamlara benzerlik gösterir. Buradaki fark slayt gösterisi reklamlarının, 3 ile 10 resimden oluşup slayt gösterisi şeklinde sunulmasıdır. Diğer yandan bu tür reklamlar, video reklamlar ile kıyaslandıklarında 5 kat daha az veri kullanırlar. Bu nedenle, video reklama harika birer alternatif oluştururlar. Daha az veri kullandıkları için slayt gösterisi reklamları, internet bağlantılarının yavaş olduğu pazarlar için en iyi seçeneklerden biridir.
Slayt gösterisi reklamları, video reklam oluşturacak bütçesi ve altyapısı bulunmayan birimler için harika bir tanıtım yoludur. Diğer yandan, potansiyel müşterilerinize daha etkili bir şekilde ulaşmak ve izleyicilerin aklında yer etmek için video reklamlar önemli bir yere sahiptir. Markanızı temsil edecek güçlü görsel efektler ve iyi hazırlanmış bir içerik kurgusuna sahip video reklamlar oluşturmak için yeterli bir altyapıya sahip değilseniz dijital pazarlama danışmanlığı alarak markanızın dijitaldeki bilinirliğini artırabilirsiniz.
Koleksiyon reklamları
Koleksiyon reklamlar, Carousel reklamlara benzerlik gösterir. Kullanıcı deneyimini ileri taşıyan bu reklamlar, kullanıcıların ürün yelpazenizi gözden geçirmenize olanak tanır. Bir bakıma bu Facebook reklam türü, hedef kitlenize mobil bir vitrin sunar.
Koleksiyon reklamlar özelleştirilebilir niteliktedir ve tam ekran kullanılabilirler. Kullanıcılar, ürünlerinizi direkt bu reklam üzerinden satın alabilir. İşletmeler bu reklam türü ile algoritmaya güvenerek hangi kullanıcının karşısına hangi ürün reklamının çıkacağına karar verme seçeneğini aktifleştirebilir.
Koleksiyon reklamlar, genellikle geniş bir ürün yelpazesine sahip büyük işletmeler tarafından tercih edilir. Küçük işletmeler için diğer reklam türleri daha uygun olabilmektedir.
Hızlı Deneyim reklamları
Daha önce karşımıza Kanvas reklamlar olarak çıkan Hızlı Deneyim reklamları, Facebook reklam türleri arasında yalnızca mobil etkileşime imkân tanıyan reklamlardandır. Bu tür reklamlar, kullanıcıların tanıtımını yaptığınız içerik ile etkileşime girmesini kolaylaştırır.
Kullanıcılar bu Facebook sponsorlu reklam türü ile karşılaştığında ekranı farklı yönlere kaydırabilir, reklamı yakınlaştırabilir ve uzaklaştırabilir. Facebook kendi yönergelerinde belirttiği üzere en iyi etkileşim şansı için hızlı deneyim reklamlarında 5 ile 7 resim ve video kullanımını öneriyor.
Potansiyel müşteri reklamları
Potansiyel müşteri reklamları yalnızca mobil cihazlarda kullanılabilen bir reklam türüdür. Bunun ise çok iyi bir nedeni vardır. Öyle ki bu tarz reklamlar, hedef kitlenizin çok fazla detay vermeden markanızla kolay bir şekilde iletişime geçmesi için bu şekilde tasarlanmıştır.
Bu tarz reklamlar ile markanızla doğrudan etkileşime girebilecek potansiyel müşterilerinize form doldurtabilir, ürün demosu almalarını sağlayabilir, markanız hakkında daha çok bilgiye erişmeleri için iletişim bilgisi bırakmalarını sağlayabilirsiniz.
Dinamik reklamlar
Facebook sponsorlu reklam seçeneklerinden biri olan dinamik reklamlar sayesinde daha önce farklı web sitelerde markanızın ürün ve hizmetlerine ilgi gösteren kullanıcılara Facebook üzerinden tekrar tanıtım yapabilirsiniz. Bu, yeniden pazarlama mantığı ile benzerlik gösterir.
Bu reklam türünde, ürün kataloğunuzu yükleyip kampanyanızı oluşturduktan sonra reklamlarınız, yüklediğiniz ürünler için alakalı kişileri bulur ve onların karşısına çıkar.
Messenger reklamları
Facebook reklam verme adımlarında dikkat çeken başlıklardan biri de Messenger reklamlarıdır. Messenger reklamlar, Facebook’un Messenger sekmesinde görünür nitelikte olan reklamlardır. Genellikle kullanıcılar Messenger’ı arkadaş ve aile üyeleri ile sohbet ederken kullandığı için burada sergilenen Facebook reklamları, kişilere daha kişisel hissettirdiği için daha akılda kalıcı oluyorlar.
Kullanıcılar, sohbet esnasında reklamlarınızı görebilir, markanızla sohbet başlatabilir. Bu reklamlar kullanıcılara daha samimi hissettirdiği için kullanıcıların, markanız ile iletişime geçmesini sağlamak için harika bir yoldur. Özellikle yerel ürün ve hizmet tanıtan işletmeler için Messenger reklamları, ideal bir pazarlama stratejisi olabilir.
Story reklamları
9:16 formatında oluşturulan story reklamlarda, cep telefonların dik tutulması gerekmektedir. Ancak kullanıcılar sosyal mecralarda halihazırda bu şekilde gezindiği için bu, zaten olağan bir etkendir. Story reklamlarında kullanıcılar, telefon ekranlarını çevirmek zorunda kalmadan reklamlarınızı görebilir. Bu, yalnızca mobil cihazlar ile uyumlu bir reklam türüdür.
Facebook reklam türleri arasında yer alan story reklamlar, interneti etkisi altına alan video formatına uyum sağlayan bir reklam türüdür. İşletmeler tarafından ise sıklıkla tercih edilir. Bu reklam türü, normal resim veya video reklamlara kıyasla daha yaratıcı ve özgür nitelikler taşır. İşletmeler bu reklam türü ile emojiler, çıkartmalar, filtreler, video efektleri ve daha birçok özelliği kullanabilir.
Ancak Facebook Hikayelerinin dezavantajı, bu reklamların Facebook akışlarına yerleştirilmemeleridir. Bu nedenle kullanıcılar, bu reklam türünü diğer Facebook reklam biçimleri kadar göremeyebilir. Diğer yandan bu reklamlar, kendine özel bir biçimlendirme şekline sahip oldukları için daha fazla efor gerektirebilir.
Artırılmış gerçeklik reklamları
Artırılmış gerçeklik reklamlarını Facebook reklam stratejinizde story reklamlarda ve Facebook akışında kullanabilirsiniz. Mobil reklamlarınıza artırılmış gerçeklik efektleri ekleyerek kampanyalarınızın performansını iyileştirebilir, kullanıcılara ilgi çekici içerikler sunarak onları, ürünlerinizi çevrimiçi olarak denemeye ikna edebilirsiniz. Böylelikle, kullanıcıların markanızla olan etkileşimlerini artırabilir, marka imajınıza katkı sağlayabilirsiniz.
Bu tarz bir Facebook reklam hizmeti ile kullanıcıları; ürünleriniz, hizmetleriniz ve doğrudan markanız ile etkileşime geçmeye teşvik edebilir, onlara kolay iletişim yolları sunabilirsiniz. Reklamınızın yayınlanmasının ardından artırılmış gerçeklik reklamlarınıza ilişkin ölçümlere ulaşabilir, reklamlarınızı performansını analiz edebilirsiniz.
Facebook’ta nasıl reklam verilir?
Facebook reklam verme hizmetinden yararlanmak için ilk olarak hesabınızı bir işletme hesabına çevirmeniz gerekmektedir. Ardından, ilk kampanyanızı oluşturmak için direkt olarak “Reklam Yöneticisi”ne yahut “Business Manager”a gitmelisiniz.
Reklam yöneticisi kısmını tercih ettiğinizi varsayarak konuyu buradan ele alacağız. Ads Manager olarak bildiğimiz Reklam Yöneticisi; Facebook ve Messenger’da reklam yayınlamanız için başlangıç noktanız olacaktır. Bu sistem; reklam oluşturmak, reklamların nerede ve hangi zamanlarda yayınlanacağını yönetmek ve kampanyalarınızın performansını izlemek için size hepsini bir arada sunan bir pakettir.
Adım 1. Hedefinizi seçin
Facebook Ads Manager’a giriş yaptıktan sonra Kampanyalar sekmesini seçin. Ardından, yeni bir Facebook reklam kampanyası başlatmak için “Oluştur” seçeneğine tıklayın.
Facebook, size burada reklamınızın amacına göre 11 farklı pazarlama hedefi sunacaktır. Bunlar, aşağıdakiler gibidir:
- Marka bilinirliği: Markanızı yeni bir kitleye tanıtmak istiyorsanız bu seçenek ile,
- Erişim: Reklamınızı hedef kitlenizde mevcut olan kişilerin neredeyse hepsine göstermek için bu seçenek ile,
- Trafik: İşletmenize ait bir web sayfasına, uygulamaya veya Facebook Messenger sohbetine trafik çekmek için bu seçenek ile,
- Etkileşim: Gönderi etkileşimlerinin veya sayfa takiplerinin sayısını artırmak, etkinliğinize katılımı artırmak veya kullanıcıları, markanızla etkileşime girmeye ikna etmek için bu seçenek ile,
- Uygulama yüklemeleri: İnsanların uygulamanızı yüklemelerini teşvik etmek için bu seçenek ile,
- Video görüntülemeleri: Daha fazla kişinin videolarınızı izlemesini sağlamak için bu seçenek ile,
- Potansiyel müşteri yaratma: Satış huninize yeni potansiyel müşteriler kazandırmak için bu seçenek ile,
- Mesajlar: İnsanları Facebook Messenger’ı kullanarak işletmenizle iletişim kurmaya teşvik etmek için bu seçenek ile,
- Dönüşümler: İnsanların web sitenizde bülteninize abone olma, sepete ekleme ya da satın alma işlemi gibi değerli dönüşümleri gerçekleştirmeleri için uygulamanızla ya da web sitenizle etkileşime girmelerini sağlamak için bu seçenek ile,
- Katalog satışları: İnsanlara satın almak isteyebilecekleri ürünlerin reklamlarını göstermek için bu seçenek ile,
- Mağaza trafiği: Yakındaki müşterileri fiziksel mağazanıza çekmek için bu seçenek ile ilerleyin.
Kısacası, belirli reklam amaçlarınıza uygun olarak hedeflerinizi karşılayan bir kampanya hedefi seçmelisiniz. Satış gibi dönüşüm odaklı hedefler için işlem başına ödeme yapabileceğinizi ancak trafik ve görüntülenme gibi gösterim hedefleri için yalnızca gösterimlere ödeme yapacağınızı unutmayın.
Örneğin burada etkileşim hedefini seçtiğinizi varsayarsak karşınıza çıkan ekrandan gönderi etkileşimleri, sayfa beğenileri ve etkinlik yorumları gibi seçenekler arasından size uygun olanı işaretleyerek kampanyanızı oluşturmaya devam edebilirsiniz.
Adım 2. Kampanyanıza bir ad verin
Burada, Facebook reklam kampanyanıza bir ad verin ve reklamınızın kredi veya politika gibi özel kategorilere girip girmediğini belirtin. Burada, A/B testi ayarlayabilirsiniz. İleriye tıklayarak süreci devam ettirin.
Adım 3. Bütçenizi ve programınızı belirleyin
Karşınıza çıkan ekranda reklam setinize bir isim vermeli ve hangi sayfanın tanıtımını yapacağınızı seçmelisiniz. Daha sonra, Facebook reklam kampanyanız için ne kadar harcama yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Burada, günlük, haftalık, aylık ya da ne kadar isterseniz o kadar sürelik bir bütçe seçebilirsiniz. Ardından reklamınızın aktif olmasını istediğiniz süreyi belirleyerek başlangıç ve bitiş tarihlerini seçin.
Facebook reklam verme aşamasında ücretli reklamlarınızı bir başlangıç ve bitiş tarihi seçerek ve belirli bir zaman dilimi hedefleyerek ayarlamak, reklam bütçenizi etkili bir şekilde yönetmenizi sağlar. Bu şekilde bir planlama yaptığınızda doğru hedef kitleye doğru zamanda reklamlarınızı ulaştırır, böylelikle reklamlarınızın; markanız ve ürünleriniz ile ilgilenmeyen kitlenin karşısına çıkmasını engellemiş olursunuz.
Adım 4. Kitlenizi hedefleyin
Facebook reklam ayarlamalarınızda belki de en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri de hedef kitle belirlemektir. Hedef kitlenizi; konum, yaş, cinsiyet, dil, satın alma davranışları gibi pek çok parametreye göre özelleştirebilirsiniz. Burada, ürün ve hizmetlerinize yakın zamanda ilgi göstermiş kullanıcılara öncelik verebilirsiniz.
Facebook sponsorlu reklam biçimlerinde, genellikle sağ tarafta potansiyel reklam erişiminiz ile ilgili bir gösterge bulunur. Bu göstergeye dikkat ederek reklamlarınızı özelleştirebilirsiniz. Ek olarak, tahmini günlük erişim ve sayfa beğenileri gibi verilere de erişim sağlayabilirsiniz. Ancak yine de bu verilerin tahmini veriler olduğunu, yüksek olasılıkla doğru çıksalar da %100 garanti veriler olmadıklarını unutmamanız gerekmektedir.
Effective targeting denen etkili hedefleme, yatırım getirinizi üst seviyelere çıkarmanın yapı taşlarından biridir ve bunu yalnızca Ads Manager kullanarak yapmanız mümkün değildir. Hedef kitlenizi; demografik özellikleri, ilgi alanları, davranış biçimleri ve daha pek çok özel hedefleme verilerine göre özelleştirebilmeniz için “Ayrıntılı Hedefleme” kullanmalısınız. Facebook sponsorlu reklamları, ayrıntılı hedefleme ile özelleştirdiğinizde spesifik sonuçlara erişebilirsiniz. Örneğin, yüzme ve yoga ile ilgilenen kişileri hedefleyebilirken fitness ile ilgilenen kullanıcıları bu kitleden ayırabilirsiniz.
Adım 5. Facebook reklam yerleşimlerinizi seçin
Facebook reklam verme adımlarında bu seçeneği, reklamınızın nerelerde görüntüleneceğini belirlemek için özelleştirebilirsiniz. Eğer Facebook reklamlarında yeniyseniz ve tam olarak ne yapmanız gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşıyorsanız uygulayabileceğiniz en basit seçenek Advantage+ yerleşimlerini kullanmak olacaktır.
Bu seçeneği etkinleştirdiğinizde Facebook, reklamlarınızı Facebook, Instagram ve Audience Network’e otomatik olarak yerleştirecektir. Reklamlar konusunda daha çok bilgiye sahip olduğunuzda manuel hedeflemeler yapabilirsiniz. Manuel yerleşim seçenekleri ile reklamlarınız üzerinde tam kontrole sahip olur, reklamlarınızın hangi platformlarda görüneceğine kendiniz karar verebilirsiniz. Unutmayın ki ne kadar doğru yerleşim seçerseniz reklamlarınız o kadar hedef kitlenize ulaşır.
Buradaki seçenekleriniz kampanya hedeflerine göre değişiklik gösterebilse de genellikle aşağıdakiler gibidir:
- Cihaz türü: Bu seçenek ile reklamlarınızın yayınlanacağı cihaz türünü seçebilirsiniz. Bunlar mobil, masaüstü ya da her ikisi birden olabilir.
- Platform: Bu seçenek ile reklamınızın yayınlanacağı platforma karar verebilirsiniz. Bu platformlar Fcebook, Instagram, Audience Network veya Messenger olabilir.
- Yerleşimler: Buradan akışlar, hikayeler, Reelslar, arama, mesajlar, yazı içi reklamlar, uygulamalar ve Facebook dışındaki siteler olabilir.
- Belirli mobil cihazlar ve işletim sistemleri: iOS ve Android özellikli telefonlar veya tüm cihazlar dahil edilebilir.
- Yalnızca WiFi’ye bağlıyken: Reklam, yalnızca kullanıcının cihazı WiFi’ye bağlı olduğunda gösterilir.
Adım 6. Marka güvenliğini ve maliyet kontrollerini ayarlayın
Facebook reklam stratejilerinde bu adımda, reklamınızın görüntülenmesi uygunsuz olabilecek içerikleri hariç tutmak için “Marka Güvenliği” bölümüne gitmeniz gerekmektedir. Bu alanda hassas içerikten kaçınmayı ve belirli engelleme listeleri eklemeyi seçebilirsiniz. Engelleme listeleri belirli web sitelerini, videoları ve yayıncıları hariç tutabilir.
Tüm seçeneklerinizden emin olduğunuzda potansiyel erişim ve sayfa beğenilerinize göz atmayı unutmayın.
Adım 7. Reklamınızı oluşturun
Bu adımda ilk olarak reklam biçimini, ardından reklamınız için gerekli olan açıklama ve görsel gibi medya bileşenlerini seçin. Kullanabileceğiniz biçimler, reklam oluşturma aşamasının başında seçtiğiniz kampanya hedeflerine göre değişiklik gösterecektir.
Eğer tek bir görsel kullanıyorsanız görselinizi, doğru boyutlandırma biçimine göre ayarlayın.
Daha sonra, reklamınızın potansiyel tüm yerleşimler için uygun göründüğünden emin olmak için sayfa sağında yer alan önizleme aracını kullanın. Ardından, reklamınızı başlatmak için “yayınla” düğmesini tıklayın.
Facebook reklam özellikleri
Birlikte inceleyelim:
Facebook sponsorlu reklamlar, algoritmalar sık sık güncellendiği için sıklıkla değişim göstermektedir. Bu nedenle reklamınızın, ona erişen her kullanıcı için düzgün göründüğünden emin olmanız gerekmektedir. Bu doğrultuda dikkat etmeniz gereken bazı özellikler mevcuttur:
Facebook video reklamları
Facebook feed videoları
- Minimum genişlik: 120 piksel
- Minimum yükseklik: 120 piksel
- Çözünürlük: en az 1080 x 1080 piksel
- Video oranı: 4:5
- Video dosya boyutu: 4GB maks.
- Minimum video uzunluğu: 1 saniye
- Maksimum video uzunluğu: 241 dakika
Facebook instant articles / hızlı makaleler viideoları
- Çözünürlük: En az 1080 x 1080 piksel
- Video oranı: 9:16 – 16:9
- Video dosya boyutu: Maksimum 4GB
- Minimum video uzunluğu: 1 saniye
- Maksimum video uzunluğu: 240 dakika
Facebook story reklamları
- Önerilen: Mevcut en yüksek çözünürlük (en az 1080 x 1080 piksel)
- Video oranı: 9:16 (1,91 – 9:16 desteklenir)
- Video dosya boyutu: Maksimum 4GB
- Maksimum video uzunluğu: 2 dakika
Facebook resim reklam boyutu
Facebook feed görüntüleri
- Çözünürlük: en az 1080 x 1080 piksel
- Minimum genişlik: 600 piksel
- Minimum yükseklik: 600 piksel
- En boy oranı: 1:91 – 1:1
Facebook hızlı makale resimleri
- Maksimum dosya boyutu: 30 MB
- En boy oranı: 1,91:1 ila 1:1
- Çözünürlük: En az 1080 x 1080 piksel
- Facebook Marketplace görselleri
- Maksimum dosya boyutu: 30 MB
- En boy oranı: 1:1
- Çözünürlük: En az 1080 x 1080 piksel
Facebook reklamları için metin ve objektif özellikler
Facebook sponsorlu reklam kampanyalarınızda öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken nokta, kullanıcılara iletmek istediğiniz mesajdır. Reklamınızı yayınlamadan önce reklam amacınıza karar verin. Ardından, ilgi çekici bir metin üretmeye çalışın. Unutmayın ki kelimeler, bir ürün ve hizmeti pazarlarken son derece büyük bir öneme sahiptirler. Çünkü kullanıcılar ürün ve hizmetleriniz hakkındaki ilk bilgilere, reklamlarınız aracılığı ile erişiyor olabilirler.
Bu nedenle kullanıcıların ilgisini canlı tutacak kelime seçimlerinde bulunun. Burada önerilen 90 karakterli bir metin, 25 karakterli bir başlık ve 30 karakterli bir URL yapısıdır. Elbette bu kısımları, reklam oluşturma aşamasında değiştirebilirsiniz. Reklamlarınız kesinlik içermeli, güvenilir olmalı, “X yıllık deneyim, Y sayıda katılımcı” gibi ifadeler içermeli ve kullanıcılara reklamınıza tıklamalarını sağlayacak “ücretsiz deneme, teklif yarına kadar geçerlidir, sürümü ücretsiz indirin” gibi ibarelere yer vermelidir.
Facebook reklam stratejisinde önemli bir diğer adım ise görsel seçimidir. Kullanıcıların dikkatini çekmek için ilgi çekici görsel seçimlerinde bulunmanız gerekmektedir. Burada renk seçimi, reklamlarınızın tıklanmasına doğrudan etkide bulunacaktır. Renk seçiminizi göze çarpan renk paletlerinden seçebilirsiniz. Burada, Facebook’un kendi arka plan rengi olan mavi renkten uzak durmanızı öneririz. Facebook zaten yoğunluklu olarak mavi bir renge sahip olduğu için reklamlarınızda mavi ağırlıklı bir renk düzeni kurmak, reklamınızın sayfada kaybolmasına, dikkat çekmemesine ve sıkıcı görünmesine yol açacaktır.
Diğer yandan, görsellerinizin kaliteli ve yüksek çözünürlüklü olduğundan emin olun. Burada, görsel boyutunuz 8 MB’den küçük olmalı. Eğer GIF tercih etmek istiyorsanız bu videoların 15 saniyeden kısa olmasına özen gösterin.
Diğer yandan, görsellerinize metin eklemek de bir seçenektir. Ancak Facebook reklamlarında görseller, genellikle çok fazla metin içermemektedir. Öyle ki Facebook, görsellerde %20 ve altında bir oran ile metin kullanan reklamları daha çok seviyor. Kitap kapağı ve ürün reklamları hariç, metin oranı çok fazla olan görseller, kullanıcıların karşısına çıkmakta zorluk yaşıyor.
Facebook reklamları maliyeti
Facebook reklam maliyetleri bütçenize göre değişkenlik gösterecektir. Bunu, birkaç faktör etkileyebilir:
Teklifler
Burada, Facebook’un en düşük maliyet kabul ettiği otomatik ve manuel olarak kendiniz belirleyebildiğiniz manuel teklif verme olarak 2 farklı teklif stratejisi bulunmaktadır. Manuel teklif ek olarak kendi içinde hedef maliyet ve teklif sınırı olarak ikiye ayrılmaktadır. Facebook genellikle otomatik teklif stratejilerinde başarılı çalışır.
Reklam kalitesi ve alaka düzeyi
Facebook, reklamlarınızın alaka ve kalite düzeyi hakkında sizi bilgilendirmek için reklamlarınıza 1 ile 10 arasında bir alaka düzeyi tanımlar. Alaka düzeyi puanınız, reklamınızın hedeflediğiniz kitle ile olan alaka düzeyini belirler.
Alaka düzeyine etki eden tepkiler, yorumlar, tıklamalar, paylaşımlar, dönüşümler ve tıklama sonrası deneyim gibi olumlu geri bildirimler alaka endeksini artırırken; reklamı atlama, gizleme ve yüksek hemen çıkma oranı gibi olumsuz geri bildirimler alaka düzeyinizi düşürme eğilimi gösterir.
Farklı Huni Aşamaları için Farklı Facebook Reklam Stratejileri Oluşturun
Bir dönüşüm hunisi, hedef kitleniz ile markanız arasındaki farklı ilişki dinamiklerini tanımlar ve bu ilişkileri katmanlara ayırır. Burada, huninin en altında yer alan kitle sizden satın almaya hazırken üst kısımda yer alan kitle, diğerlerinin aksine ürününüzün iyi olduğuna dair kanıta ihtiyaç duyacaktır.
Bu süreç çekme, dönüştürme, kapama ve memnun etme olarak 4 ayrı aşamadan oluşmaktadır. Müşteri çekme aşamasında marka bilinirliği çalışmaları yapmalı, içerik pazarlaması kullanmalı ve promosyon kodları ile hediyeler gibi kullanıcıları cezbedecek hediyelerden yararlanmalısınız.
Facebook reklam verme süreciniz farklı aşamalara göre değişiklik göstereceğinden dönüştürme aşamasında talep toplamanıza olanak sağlayan lead reklamlardan faydalanabilir, ücretsiz demo sunabilir ve hediye kuponları tanımlayabilirsiniz.
Kapatma aşamasında sınırlı sayıda ürün ve hizmet sunabilir, satış kampanyaları oluşturabilir, topladığınız lead’leri satışa dönüştürecek kampanyalar kurabilir ve indirimler sunabilirsiniz.
Son aşamada ise müşterilerin ürün ve hizmetlerinize referans olmasını sağlayabilir, premium fırsatlar sunabilir ve daha üst kademe hizmetlerinizi onlara önerebilirsiniz.
Facebook sponsorlu reklamlar, farklı strateji ve reklam türleri sayesinde dönüşüm hunilerinizin her aşaması için iyi çalışır. Örneğin, markanıza ait e-kitap indiren ve web seminerlerinize katılan bir kullanıcı, reklamınızı ilk defa gören bir kullanıcıya kıyasla daha çok satın alma eğilimi gösterir.
Bu açıdan iyi kurgulanmış bir dönüşüm hunisi, kampanyanızı nasıl yönettiğiniz hakkında size fikir verir:
- Hedef kitlenizi belirleyin,
- Her huni aşamasına uygun kampanya geliştirin,
- Kanallar arası pazarlama teşvikleri geliştirin,
- Farklı kampanya hedefleri belirleyin.
Etkileyici Facebook Reklam Fikirleri
Facebook reklam verme hususunu enine boyuna öğrendiniz fakat yaratıcı reklam içerikleri konusunda yardıma mı ihtiyacınız var? O zaman bu başlık tam size göre!
A&E Yaratıcı Anneler Günü Kutlaması
Özel gün pazarlamacılığı genellikle herkesin kullandığı yavan, alışılagelmiş cümle kalıpları ile karşımıza çıkar ve bu, markalar için ayırt edici bir konum yaratmaz. “69 Days in on A&E” adlı bir televizyon programı, anneler gününü kendi nişlerine özel bir Facebook sponsorlu reklamı ile kutlamaya karar vermişti.
Herkesin kullandığı pembe kalpler, iyi dilekler ve klişe mesajlar kullanmak yerine A&E, “Annenizi bu Anneler Günü’nde şımartın” başlığı ile anneler gününü, bu televizyon programından bir karakterin basılı olduğu bir kart ile kutladı ve not olarak “Allah aşkına pazartesi günkü yeni bölümü kaçırma!” şeklinde bir not düştü.
Buradan alacağımız reklam fikirleri şunlar olacaktır:
- Popüler kültür referansları iyi yürütüldüklerinde çok etkili olabilirler.
- Reklam öğelerinde “elle yazılmış” metinleri kullanın.
Duygulara Hitap Edin
Ofisler ve ekipler için tasarlanmış geniş kapsamlı mesajlaşma programı Slack, iş süreçlerini organize etmeyi daha kolay hale getirir ve bunu hedef kitlesine duyurmak ister. Slack, bunu yapmak için tek görsel reklamı kullanmayı seçiyor.
Bu örnekte, arkasında gökkuşağı olan bir kadın, bir unicorn üzerinde oturuyor ve yüzündeki mutluluk ile başının üzerindeki bulutlar; kadının rahat ve huzurlu hissettiğini bize gösteriyor. Elbette, burada yalnızca bu görsel ile reklamın bize ne dediğini anlamamız mümkün olmayacaktır. Facebook reklam tasarımlarında kreatif kadar metinler de önemlidir. Slack bu reklam kampanyasında, “Toplantılarda %25 daha az oturmak işte böyle hissettiriyor.” sloganına yer veriyor.
Görselin altındaki başlık ve açıklama metinlerinde ise “Slack: İşi Daha İyi Yapın”, “Slack tüm iletişim araçlarınızı tek bir yerde toplar.” açıklamalarına yer veriyor.
Bu reklam örneğinden anlamamız gereken stratejiler aşağıdaki gibidir:
- Ürün tanıtımını yaparken kullanıcılara, ürün ve hizmetinizi kullandıklarından sonra ne hissedeceklerine odaklanan duygusal kelimeler ve ifadeler sunun. Kısaca, duygulara hitap edin,
- Reklam kreatiflerinizde yaratıcı olmaktan korkmayın,
- Başlığınız akılda kalıcı ve öz bir slogan olmalıdır.
Facebook reklamlarınızdan maksimum fayda sağlamak ve reklam bütçenizi doğru harcamak için bir dijital pazarlama uzmanından destek almayı unutmayın!