Bu yazımızda sizlere web site sahiplerinin ve e-ticaret ile uğraşan kişilerin korkulu rüyası olan bounce rate nedir ve nasıl düşürülür anlatacağız. Bounce rate dilimize hemen çıkma oranı olarak çevrilmiştir. Hemen çıkma oranı ne olmalı merak ediyorsanız okumaya devam edin!
Hemen Çıkma Oranı Bounce Rate Nedir?
Bir sitenin hemen çıkma oranı gerçekten önemlidir çünkü site sahiplerine kullanıcıların o web sayfasının içeriği ile ne kadar iyi bir etkileşimde oldukları hakkında bilgi verir. Kullanıcı deneyimini ölçme şansınız olur. Genel hali ile bounce rate nedir sorusunun cevabı ziyaretçilerin sitenizle etkileşimde bulunup bulunmadığını ölçme yolunuzdur.
Bounce rate ziyaretçilerin tek bir sayfayı ziyaret ettiğinde sayfadan ayrılmadan önceki sürede o sayfada ne kadar zaman geçirdiği ile hesaplanır. Daha spesifik olarak, bir web sitesinin hemen çıkma oranı; kaç kullanıcının bir şey satın alma, bir form doldurma veya bir bağlantıya tıklama gibi belirli bir eylemi gerçekleştirmeden bir sayfadan ayrıldığını ölçer.
Pazarlamacı ya da bir blog sahibi olun, hemen çıkma oranının genel dijital pazarlama stratejilerinizi nasıl etkilediğini anlamanız gerekmektedir. Örneğin, kötü bir hemen çıkma oranı, sayfa yükleme sürenizin çok yavaş olması gibi teknik sorunlara işaret edebilir ve doğru uygulanmış bir SEO çalışması gerektirebilir.
Ortalama Bounce Rate Nedir?
Hemen çıkma oranı ne olmalı sorusunun cevabı işletmenizin tipine ve web sayfalarınızın sunduğu hizmete göre değişiklik göstermektedir. Yüksek hemen çıkma oranı oranı ziyaretçilerin sayfanıza giriş yapıp ardından ayrılmasıdır. Düşük hemen çıkma oranı ise ziyaretçilerin sayfanızda zaman geçirdiğinin göstergesidir.
Google bu konuda şöyle diyor: “Web sitenizin başarısı ziyaretçilerin birden fazla sayfayı görüntülemesine bağlıysa yüksek hemen çıkma oranı kötü kabul edilir. Ancak tek sayfalık bloglar gibi bir web sayfasına sahipseniz yüksek hemen çıkma oranı normal sayılabilir.”
Örneğin; bir e-ticaret siteniz varsa ana sayfanız muhtemelen en yüksek hemen çıkma oranına sahip olacaktır. Çünkü kullanıcılar sitenize ana sayfanızı görmek için gelmiyor; ürün satın alma, yorumları ve değerlendirmeleri incelemek gibi motivasyonları var.
%56 ile %70 arasındaki hemen çıkma oranı yüksek, %41 ile %55 arasındaki hemen çıkma oranı ortalama ve %26 ile %40 arasındaki hemen çıkma oranı ise düşük kabul edilmektedir.
Kendi web sayfanız için en iyi bounce rate’i, sizinle aynı kategoride olan sayfalar ile karşılaştırarak anlayabilirsiniz.
Hemen Çıkma Oranı ve Çıkış Oranı
Hemen çıkma oranı ile çıkış oranı birbirlerine benzerler ancak aralarında büyük bir farklılık bulunur. Kısaca hemen çıkma oranı bir sayfaya gelip ayrılan kişilerin yüzdesidir. Çıkış oranı ise belirli bir sayfadan ayrılan kişilerin yüzdesidir (başlangıçta o sayfaya gelmemiş olsalar bile).
Örneğin, birinin sitenizden X sayfasına gittiğini varsayalım. Ardından, birkaç saniye sonra tarayıcılarında geri düğmesine bastılar ve sayfadan çıktılar. Bu duruma hemen çıkma diyoruz. Öte yandan, yine aynı şekilde birinin sitenizden X sayfasına gittiğini varsayalım. Ardından o sitede Y sayfasına tıklıyorlar. Sayfa Y’yi okuduktan sonra da tarayıcılarını kapattılar.
Bu kişi X sayfasındaki bir şeye tıkladığı için, bu X sayfasında bir hemen çıkma değildir. Aynı şekilde, başlangıçta Y sayfasına gelmediği için Y sayfasında da bir hemen çıkma değildir.
Bununla birlikte, söz konusu kişi Y sayfasında sitenizi terk ettiğinden, bu çıkış oranıdır. Eğer sitenizde çok yüksek çıkış oranına sahip bir sayfa fark ederseniz, bu düzeltmeye değer bir sorundur. Bir SEO danışmanından destek alarak bu sorunu çözebilirsiniz.
Bounce Rate Neden Yüksek Olur?
Bounce rate düşürmeye yönelik belirli adımlara geçmeden önce kullanıcıların sayfadan neden hemen çıkmak istemelerinin yaygın nedenlerini anlamamız gerekir.
Sayfanın Beklentiyi Karşılamaması
Bu durumu haber sitelerinde çok fazla görürsünüz. Çok basit bir konu hakkında bilgi almak istediğimizde pek çok kez bunu deneyimlemiş olabiliriz. Örneğin; o gün şiddetli tipi var ve okullar tatil oldu mu öğrenmek istiyorsunuz. Bu sorguyu Google’da yapıp bir haber sitesine tıklama gafletine düşerseniz, geçmiş olsun. İstediğiniz cevaba ulaşana kadar paragraflarca “Okullar tatil oldu mu? MEB açıklama yaptı mı? Öğrenciler merakta…” gibi anlamsız satırlar okursunuz. Sayfanın kullanıcının beklentilerini karşılamaması tam olarak budur.
Kötü Tasarım
Kullanıcılar, içeriğin kalitesine odaklanmadan önce web sayfanızın tasarımına bakarlar. Bu normal bir şeydir, çünkü tasarım bir sayfada dikkatimizi çeken ilk şeydir. Göze hitap etmeyen, zor okunan, karışık, fazla basit ya da göz yoran tasarıma sahip siteler muhtemelen rakiplerine kıyasla çok daha fazla bounce rate alacaklardır.
Kötü UX
UX, sitenin kullanım kolaylığı ile ilgilidir. Evet, sayfanız beklentileri karşıladı ve gayet şık bir tasarıma sahip diyelim. Ancak, kullanım kolaylığı olmadıkça kullanıcılar sitenizde sizin umduğunuz kadar zaman geçirmeyecektir. Kategorilere tıklamak zordur, butonlar birbirine çok yakındır, arama çubuğu çalışmıyordur… Birçok problem akla gelebilir. Bounce rate’in düşük olması için, sayfanızın gerçekten rahat kullanılabiliyor olması gerekir.
Sayfa Kullanıcılara Aradıklarını Veriyor
Aslında, yukarıda da belirttiğimiz gibi hemen çıkma, sayfanızın birine tam olarak istediğini verdiğini gösteren bir işaret olabilir. Örneğin, bir yemek tarifi arıyorsunuz ve karşınızda tam da istediğiniz detaylı, açıklayıcı tarif duruyor. Doğal olarak gerekenleri hazırladınız ve sayfadan çıktınız. Yani, bu kötü bir durum değil, ihtiyacınız olanı aldınız ve gittiniz.
İlgili Makale: Web Site Hızı Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Bounce Rate Nasıl Düşürülür?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi hemen çıkma oranı ne olmalı kesin bir yargıya varamayız. Bu durum, web sitelerin türüne ve sundukları hizmete göre değişiklik gösterir. Ancak, elinizde problem haline gelen çok yüksek bir hemen çıkma oranı varsa, kolları sıvayalım.
YouTube Videolarınızı Sayfanıza Yerleştirin
Wistia, sayfalara video eklemenin kullanıcıların sayfadaki ortalama sürelerini iki katından fazla artırdığını tespit etti. Wistia, sayfalara video yerleştirmenin daha düşük bounce rate ve ziyaretçilerin sayfada daha uzun süre kalmasını sağladığını belirtiyor.
Wistia, video içeren ve içermeyen sayfalar için bir bounce rate fark analizi oluşturmuş ve verilere göre video içeren sayfaların bounce rate’i içermeyen sayfalara göre %11 gibi çok daha düşük bir orana sahip.
Ayrıca, bu videoların mutlaka sizin videolarınız olması gerekmediğini unutmayın. Sayfanız için anlamlı olan herhangi bir videoyu YouTube’dan yükleyebilirsiniz.
Bucket Brigade Yerleştirmek
Bucket Brigade açılış sayfalarında ve blog gönderilerinde hemen çıkma oranını düşürmenin en iyi yollarından biridir.
İlk olarak, sayfanızın çok da ilgi çekici olmayan bir bölümünü bulun. İkinci adım ise öne çıkan ve dikkatlerini çeken bir Bucket Brigade ifadesi eklemektir. Yani, bir şey hakkında uzun uzun konuşuyorsunuz ancak artık okuyucuyu sıkmanın eşiğine geldiğinizi hissettiniz. Burada heyecanı diri tutmak ve ziyaretçiyi okumaya teşvik etmek için yapacağınız şey ara kelimeler eklemektir. Bunlara bucket brigade denmektedir. Örnekler çoğaltılabilir:
- Şuna bakın
- Soru şu ki
- Bununla birlikte…
- Bu beni düşündürdü
- Ve bu istatistik bunu destekliyor
Yükleme Hızı
İnsanların sabırsız olduğunu biliyoruz, ve haksız da değiller! Kimse aradığı sorgunun benzerini bir başka sitede bulabilecekken o sitenin yüklenmesini dakikalarca beklemek istemez, beklemez de. Siber dünyanın bu sabırsızlığından da nasibini en çok alanlar tabi ki yavaş açılış sayfalarına sahip olanlar oluyor. Bu durumun bounce rate’i arttırdığını artık anlamış olmalıyız.
Google’ın ücretsiz PageSpeed’ini kullanarak yükleme hızınız hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu araç, sayfanızın Chrome kullanıcıları için ne kadar hızlı yüklendiğine bağlı olarak sayfanıza bir hız puanı verir.
PPT Giriş Şablonunu Kullanın
Pek çok insan, “ekranın üst kısmında” gördüklerine göre sayfanızdan ayrılmaya ya da sayfanızda kalmaya karar verir. Bu nedenle, ziyaretçilerin sitenize girer girmez ilgisini çekmeniz gerçekten önemlidir.
Öncelikle, okuyucunun okumaya devam etmesini sağlamalısınız. Öyle bir girişiniz olsun ki, kullanıcı o yazıyı gerçekten okumak istesin.
İçeriğinizi Okunması Çok Kolay Hale Getirin
Herkese dil becerilerinizi göstermek istiyor olabilirsiniz, ancak dilde çok da yer edinmemiş kelimelerden oluşan çok uzun yazılar yayınlamamalısınız. Kullanıcılar, bir metni okumak zorsa o metni okumuyor. Onun yerine direkt başka bir kaynağa yöneliyorlar.
Tasarım olarak ele alırsak, içeriklerinizi yazarken cümleleriniz arasında boşluk bırakmaktan çekinmeyin, bırakın okuyucu nefes alsın.
Tablolar, sıralamalar kullanın.
Yazı boyutunuzu çok küçük tutmayın.
Arama Amacını Karşılayın
Google açık ara fark ile en çok kullanılan arama motoru olduğu için burada Google’ı örnek alacağız.
İçerik sayfalarınızın ve açılış sayfalarınızın arama amacına uygun olması çok önemlidir. Bounce rate üzerinde belki de en büyük etkiye sahip durumlardan biri arama aracıdır, öyle ki sayfanız Google’da arama yapanlara aradıklarını vermelidir. Aksi takdirde, Google kullanıcıları arama sonuçlarına geri dönecektir.
Arama amacına uymayan sayfalar sadece bounce rate için kötü değildir, SEO için de gerçekten kötü sonuçlar yaratırlar. Yüksek bir bounce rate Google’daki organik sıralamanıza gerçekten zarar verebilir.
Önemli Açılış Sayfalarını Geliştirmek için Isı Haritası Verilerini Kullanın
Isı haritaları, insanların sitenizi nasıl kullandığını ve sitenizle nasıl etkileşim kurduğunu görmenin harika bir yoludur. Özellikle neden bu kadar çok kişinin sayfanızdan çıktığını anlamak istiyorsanız, kullanabileceğiniz birçok ısı haritası aracı var.
Sitenize küçük bir javascript parçası eklersiniz ve aracınız, insanların sayfanızı nasıl okuduğunu, tıkladığını ve sayfanızı nasıl kaydırdığını izlemeye başlar.
Kullanıcıların sitenizin en çok hangi bölgesinde yoğunlaştığını görmek SEO stratejilerinizi gözden geçirmek için güzel bir fırsat olabilir.
Sayfanıza Dahili Bağlantılar Ekleyin
Dahili bağlantıların SEO pratiklerinde işimize yaradığını biliyoruz, fakat aynı zamanda hemen çıkma oranını düşürebildiklerini de biliyor muyduk?
Evet!
Site içi dahili bağlantılar yine kendi içinde yönlendirme sağladığı için hemen çıkma oranını azaltacaktır. Ziyaretçi yine sizin sitenizde kalacağı için, sayfanızda geçirilen zaman artacaktır.
İçindekiler Kullanın
Her içerik kısa olmak zorunda değil. İnternette bir araştırma yaparken 3000 4000 kelimelik içeriklere denk gelmişsinizdir, içindekiler kısmı olmadan aradığınızı bulmak çok zor değil mi? Evet, herkes CTRL+F yaparak metin içi kelime bulmayı biliyordur elbette, fakat yine de okuyuculara düzenli bir tablo sunarak onların işlerini kolaylaştırabilirsiniz.
İçerikleri akademik makaleler gibi düşünün. Okuyucu hangi konu nerede başlayıp bitiyor bilmek isteyecektir.
Mobil Kullanıcı Deneyiminizi Optimize Edin
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tasarım ve kullanım kolaylığı bir sitenin olmazsa olmazlarıdır. Aynı şeyi mobil cihazlarda da uygulamalısınız. Üstelik sadece bounce rate için de değil. Google, mobil kullanıcı deneyimini ciddiye alıyor ve buna uymayan sayfaları cezalandırıyor.
Organik sıralamanızın zarar görmemesi, misafirlerinizi kaybetmemek ve yüksek bir hemen çıkma oranına sahip olmamak için web sitenizi mobil kullanıcı dostu hale getirin.