Blog SEO: Blog Yazılarınızı Optimize Etme İpuçları [2024 Taktikleri]

Birçok SEO çalışmasının yapıtaşlarından biri olan SEO uyumlu içerik üretimi web sitenize birçok katkı sunacaktır. Bizler de bu yazıda sizlere blog yazılarını nasıl SEO uyumlu hale getireceğinizi anlatacağız. Keyifli okumalar!

Blog SEO Nedir?

Blog SEO, blogunuzun organik aramalardaki görünürlüğünü artırmak için site mimarisi ve HTML kodu gibi teknik ve anahtar kelime optimizasyonu çalışmaları gibi site içi SEO tekniklerini kullanma sürecidir. Blog SEO çalışmaları uygulamak için iki ana hedefiniz vardır:

  • İlki, arama motorlarının blog yazılarınızı bulup anlayabildiğinden emin olmaktır. Böylelikle arama motorları blog yazılarınızı hedef kitlenizin alakalı sorgularında gösterebilir.
  • İkincisi ise hedef kitlenizin ihtiyaçları ve ilgi alanları ile uyumlu blog içeriği yazdığınızdan emin olmaktır. Bu sayede hedef kitlenize doğrudan bulmak istedikleri sorguların cevabını verebilir ve onlara daha doğru hitap edebilirsiniz.

Aslında blog SEO uygulamak için kullandığınız yöntemler sitenizin diğer bölümlerindeki içeriği optimize etmek için kullandığınız yöntemlerden çok da farklı değildir. Yani, zaten SEO çalışmalarına gereken özeni gösteren bir web siteniz varsa ve bu konuda bilgi sahibiyseniz bu stratejiler size tanıdık gelebilir.

Bloglar SEO için Neden Önemli?

Blog SEO uygulamanın amacı her zaman görünürlüğünüzü, tıklamalarınızı, organik sıralamalarınızı ve ziyaretçilerinizi arttırmaktır. Yani, ürettiğiniz ve optimize ettiğiniz her gönderi için aşağıdakileri mümkün kılabilirsiniz:

  • Organik aramalarda artan görünürlük,
  • Güvenilir bir kaynak olarak görülme,
  • Site otoritesinin oluşturulması.

Web sitenizi Google’da kısa bir arama sonucu karşılaştığınız yerel işletmeler gibi düşünebilirsiniz. Kullanıcılar herhangi bir işletme ile etkileşime geçmeden önce o işletme hakkında yapılan yorumlara ve değerlendirmelere göz atacaktır. Aynı şekilde, başarılı olmak istiyorsanız adınızı duyurmalısınız. Böylelikle hedef kitleniz sizi tanıyabilir ve uzmanlık alanınızda yeterli bilgiye sahip güvenilir bir işletme olduğunuzu görebilir. Blog yazmak bunu yapmanıza yardımcı olabilir.

Optimize edilmiş bir blog aktif olarak yepyeni, orijinal, kaliteli içerik akışı sağlayan bir blog anlamına gelmektedir. Optimizasyon sürecinizin sonunda zaman içinde okuyucular ve arama motorları içeriklerinizi keşfettikçe daha üst sıralarda yer alabilirsiniz ve sitenizin otoritesi arttıkça okuyucularınız gözünde güvenilir bir konuma gelebilirsiniz.

Arama Motorları için Blog İçeriğini Optimize Etmenin Yolları

SEO uzun ve emek isteyen bir süreçtir. Dolayısıyla sonuçları görmek zaman alabilir. Bu nedenle SEO çalışmalarına yeni başlıyorsanız her şeyi aynı anda yapmaya çalışmak doğru olmayacaktır.  Bu süreci sizin için biraz daha kolaylaştırmak adına, içeriklerinizi geliştirmeye ve SERP’lerde yükselmenize yarayacak en iyi blog SEO ipuçlarımızı paylaştık:

1. Blogunuzun Hedef Kitlesini Belirleyin

Blog SEO çabalarınızın başarılı olmasını arzu ediyorsanız web sitenizde bir içerik üretmeye başlamadan önce yazılarınızı kimin okuyacağını bilmeniz gerekmektedir. Bu kişiler, yani hedef kitleniz içeriklerinize erişmesi en muhtemel olan insan grubudur:

  • Hedeflediğiniz anahtar kelimeleri arayanlar,
  • Sizinle aynı sektörde olan şirketler tarafından sağlanan ürün veya hizmetlere ihtiyacı olanlar.

Hedef kitlenizi tanımlamak için ise mevcut müşteri demografinize bakmanızı öneririz. Markanızla zaten kimlerin etkileşimde olduğunu öğrenerek olası yeni okuyucularınız hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Muhtemelen okuyucularınız ile ilgili bilgilerin birçoğuna zaten sahipsinizdir ancak eğer bunları öğrenmek için SEO araçlarına ve kaynaklara ihtiyaç duyuyorsanız paha biçilmez bilgi kaynaklarınız şöyledir:

  • Potansiyel müşteri yaratma ve satış sırasında topladığınız bilgiler,
  • Satış ekibinizden içgörüler,
  • Google Analytics verileriniz.

Ardından yapmanız gereken şey ise sosyal medya varlığınızı analiz etmektir. Muhtemelen halihazırda bir takipçi kitleniz mevcuttur, peki ama onlar kim? Neyse ki, Facebook ve Instagram, hedef kitlenizin demografisini anlamanıza yardımcı olacak “Kitle İstatistikleri” raporları sunar. Bu raporlardan edinebileceğiniz bilgiler şöyledir:

  • Yaş ve cinsiyet dağılımı,
  • Konum,
  • Takipçi kitlenizin aktifliğine göre gönderi yayınlamak için en ideal zaman.

Bununla beraber, Semrush’ın Traffic Analytics Audience Insights raporunu kullanarak hedef kitlenizin rakiplerinizle karşılaştırmasını yapabilirsiniz. Sizin ve rakiplerinizin alan adını girerek öğrenebileceğiniz bilgiler şöyledir:

  • Hedef kitlenizin büyüklüğü,
  • Kitlelerinizin ne kadar örtüştüğü,
  • Hedef kitlenizin (veya rakibinizin hedef kitlesinin) ziyaret etmesi muhtemel diğer web siteler.

2. Konu Kümelerinden Yararlanın

Kapsamlı bir anahtar kelime araştırması bir blogun başarı elde etmesi için kritik öneme sahiptir. Anahtar kelime etkinizi en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız konu kümeleri oluşturmayı deneyin.

Konu kümesi, bir araya getirildiğinde daha geniş bir konuyu derinlemesine inceleyen bir grup blog gönderisidir.Konu kümelerinden yardım alarak alakalı ve daha az rekabetçi çeşitli anahtar kelimelerde sıralama hedefleyerek daha geniş ve şemsiye terim dediğimiz anahtar kelimelerde daha yüksek sıralanma şansınızı arttırabilirsiniz. SEO’nuza birçok katkı sağlayacaklardır:

  • Arama motorlarının sayfalarınızı taramasını kolaylaştırarak blogunuzun görünürlüğünü arttırma,
  • Blogunuzun bu konudaki otoritesini zaman içinde arttırma,
  • Daha geniş ve daha zor anahtar kelimeler için sıralamanıza katkıda bulunma,
  • Daha başarılı gönderilerin, daha az başarılı gönderileri birbirine bağlayarak güçlendirmesine izin verme.

Peki bir konu kümesini nasıl oluşturursunuz?

İlk önce, sütun konunuzu seçin. Uzmanlık alanınızda olan bir konuyu seçmek iyi bir başlangıç olabilir. Sütun konuları, merkez sayfalarınız için birincil anahtar kelime olmalıdır. Ardından, desteklemek için ele almak istediğiniz birkaç ilgili alt konu daha belirlemelisiniz.

Eğer nereden başlayacağınızdan emin değilseniz yazmayı düşündüğünüz bir konu için anahtar kelime araştırması yapabilir ve karşınıza çıkan kelimelerin zorluk puanı ile arama hacmini analiz edebilirsiniz.

Konu kümenizin merkez sayfası için en geniş anahtar sözcüğü kullanın. Ardından hub sayfalarının bağlantı verdiği tek tek içerik parçaları için daha spesifik anahtar kelimelere odaklanın.

3. Okuyucularınızla Etkileşimde Olun

Uzun uzadıya devam eden yazılar hedef kitlenizle iletişim kurmanın tek yolu değildir. Blogunuzun öne çıkmasını istiyorsanız; fotoğraf, video, ses veya özel bilgi grafikleri gibi zengin medyalardan yardım alarak hedef kitlenizin ilgisini çekin.

Örneğin video içerikleri gerçekten de kayda değer sonuçlar almanıza yardımcı olabilir. Çünkü iyi kurgulanmış eğlenceli videolar, kullanıcıları belirli bir süre sayfada tutar. Bu da hemen çıkma oranınızın düşük olmasına yardımcı olabilir.

Daha da iyisi, genellikle blog içeriğini videolar için yeniden tasarlayarak içerik oluşturma sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bunun yanında içeriklerinizin sonunda okuyucularınızdan düşüncelerini belirtmelerini isteyebilir, soruları varsa iletmelerini rica edebilirsiniz.

Ancak okuyucularınızı zengin içerikle cezbetmek blog SEO sürecinin yalnızca belli bir kısmını kapsar. Kullanıcılarınızı içeriği okumayı bitirdikten sonra da sitenize dahil etmek istiyorsanız sağlam bir dahili bağlantı stratejisine ihtiyacınız olacaktır. Her gönderiye diğer sayfalarınıza bağlantılar vererek okuyucuları web sitenizi daha fazla keşfetmeye teşvik edebilir ve onları platformunuzda daha uzun süre tutabilirsiniz.

Daha etkili dahili bağlantılar oluşturmak için birkaç ipucu:

  • Bağlantı metninizde beşten fazla kelime kullanmayın,
  • Bağlantılarınızın yalnızca makalenizi desteklemekle kalmayıp aynı zamanda değerli ve okuyucu için alakalı olduğundan emin olun.

4. SERP’lerde Güçlü İzlenim Yaratın

SERP’lerde güçlü bir imaj çizmek her zaman önemlidir çünkü çoğu okuyucunuz organik arama sorgularından geliyor olabilir. Bu da demek oluyor ki okuyucularınızın kayda değer bir kısmının gördüğü ilk şey sayfanızın SERP’lerdeki görünümü olacaktır.

  4.1 Başlıklar (H1, H2 vs.)

Arama sonuçlarında göründüğünde sayfanızın nasıl göründüğü üzerinde tam kontrole sahip olmasanız da sayfa başlığınız, meta açıklamanızı ve URL’niz üzerinde tam kontrolünüz bulunmaktadır. Yani, bu kısımları optimize ederek sitenizin SERP’lerdeki görünümünü iyileştirebilirsiniz.

İlk olarak, ilgi çekici bir sayfa başlığı seçmeniz gerekmektedir. Makalenize sayfa başlığını kullanarak başlık verebilirsiniz. Bunu sayfanızın HTML başlık öğesinde <title> etiketleri arasında bulabilirsiniz. Makalenizi yayınladığınızda başlığınız tarayıcı penceresinin ve SERP’lerin en üstünde görünecektir.

Daha etkili bir sayfa başlığı yazmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu:

  • Başlıkları kısa tutun. Arama sonuçları, başlıkları kısaltmadan önce mobil cihazlarda ilk 50-60 karakteri gösterecektir.
  • Başlığınız içeriğiniz ile tutarlı olmalıdır. Başlığınız sayfanın ne hakkında olduğunu doğru bir şekilde yansıtmalıdır. “Nasıl”, “ne” veya “neden” gibi soru kelimeleri kullanarak okuyucunun bulacağı bilgi türünü iletmelisiniz.
  • Başlıklarınızı benzersiz ve özel tutun. Her sayfaya uygun yeni bir başlık oluşturarak SEO’nuz veya hedef kitlenize fayda sağlayabilirsiniz.

Başlıklarınızda dikkat etmeniz gereken bir diğer şey ise ana ve ara başlıklarınız olan H1, H2 ve H3’tür. Anahtar kelimenizi mümkün oldukça H1, H2 veya H3 alt başlıklarında kullanmaya çalışın. Blog SEO çalışmalarında anahtar kelimelerin alt başlıklarınızda da yer alması gerekir.

H1’in yanı sıra, içeriğinize anahtar kelimenizi içeren en az bir alt başlık ekleyin.

  4.2 SEO Eklentileri

Yoast SEO, WordPress için açık ara en popüler SEO eklentisidir. Ancak aynı zamanda All in One SEO ve RankMath gibi kullanabileceğiniz birkaç popüler SEO eklentisi de mevcuttur. Burada önemli olan şey blogunuzda doğru türde SEO eklentileri kullanmanızdır.

SEO eklentileri size aşağıdaki faydaları sağlayabilir:

  • Başlık ve açıklama etiketlerinizi optimize etmenize yardımcı olur: Bu şekilde SEO için optimize edilmiş başlıklar ve meta açıklamalar yazabilirsiniz,
  • Bir site haritası oluşturur. Bir XML site haritası, arama motorlarının blogunuzun tüm gönderilerini ve sayfalarını bulmasına yardımcı olur,
  • SEO dostu bir site yapısı oluşturmayı kolaylaştırır. Bloglar için bu, arama motorlarının dizine eklemesini istemediğiniz sayfaları ve gönderileri kolayca noindex yapabilmek anlamına gelir.

  4.3 Meta Açıklamalar

Blog SEO çalışmalarında en az başlıklar kadar önemli olan bir diğer konu ise meta açıklamalarınızdır.

Meta açıklamalar SEO’nuzu doğrudan etkilemese de sağlam bir meta açıklama tıklama oranınız  üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır. Başka bir deyişle, meta açıklamalar arama yapanları sayfanızı ziyaret etmeye ikna etme fırsatınızdır.

Burada, yazdığınız meta açıklamanın her seferinde arama sonuçlarında görünen açıklama olmayabileceğini belirtmek önemlidir. Google, kullanıcının aramasıyla daha yakından uyum sağlamak için genellikle meta açıklamaları yeniden yazar.

Bunu akılda tutarak, etkili meta açıklamalar oluşturmak için birkaç ipucu verelim:

  • Karakter sayısına dikkat edin. 160 karaktere kadar yaklaşık iki cümle için yeriniz var,
  • İlk cümlelerinize dikkat edin. Google, meta açıklamanızı yeniden yazarsa genellikle o kullanıcının aramasıyla ilgili açıklamayı bölümünüzün ilk cümlelerinden alır.
  • Rekabete dikkat edin. Hedeflediğiniz terimleri kendiniz aramayı deneyin ve şu anda sıralamada olan sayfaların snippet‘lerini nasıl yazdığına bakın. Ortak noktaları var mı? Açıklamanızı geliştirmeye çalışın.

  4.4 Kategori ve Etiketler

Eğer blogunuz kendi siteniz ise bunun için endişelenmenize gerek yok. Ancak bir SaaS işletmesiyseniz blogunuzu nereye koyacağınız önemli bir konu olabilir.

Eskiden insanlar bloglarını aşağıdaki gibi alt alanlara yerleştirirdi:

blog.örnek.com

Ancak görünen o ki bu alt alanlar pek de SEO dostu değil. Bunun yerine, blogunuzu şöyle bir alt klasöre koymayı düşünebilirsiniz:

örnek.com/blog

5. Araçlar ve Eklentilerle Blogu Güçlendirin

Birçok içerik yönetim sistemi blog SEO çalışmalarınızı kolaylaştırmaya yardımcı olabilecek eklentiler sunar. Örneğin; bir WordPress sitesi yürüttüğünüzü düşünelim. Semrush’ın SEO Writing Assistant aracını indirerek içeriğinizi gerçek zamanlı olarak iyileştirebilir ve optimize edebilirsiniz.

WordPress için bir başka popüler seçenek de Semrush ile entegre olan Yoast SEO’dur. Yoast SEO ile sayfalarınızın önemli SEO kriterlerinde nasıl performans gösterdiğini gösteren bir modül alırsınız. İçerik uzunluğundan gelen bağlantılara, meta başlık, odak anahtar kelime yerleşimi ve meta başlığın boyutuna kadar her şeyi analiz eder ve size de eksikliklerinizi görme şansı tanır.

Genel olarak baktığımızda sizin için en iyi aracı seçmek blog SEO çalışmalarınızda size kolaylık sağlar. Bununla birlikte çok fazla eklenti sitenizi yavaşlatabilir ve SEO’nuzu olumsuz etkileyebilir.

6. Mobil Uyumluluğa Odaklanın

Mobil uyumlu bir web sitesi sunmak zorundasınız. Çünkü SERP’lerde iyi bir konumda sıralanmak istiyorsanız bu atlamamanız gereken önemli bir faktördür. Google mobil uyumluluğa gerçekten dikkat ediyor.

Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol etmek için atabileceğiniz ilk adım, sitenizi Google’ın mobil uyumlu test aracıyla çalıştırmaktır. Eğer sitenizde sorun varsa Google bunları nasıl düzelteceğinizi söyleyecektir.

Sitenizi mobil için optimize etmek için mobil ve masaüstü için ayrı URL’ler yerine duyarlı tasarım kullanmayı düşünün. Bu şekilde, içerik cihazlar arasında daha erişilebilir hale gelirken blogunuza verilen geri bağlantılar iki URL arasında bölünmez ve bu gelen bağlantıların gücü artar.

Daha kullanıcı dostu bir mobil deneyim için atabileceğiniz birkaç basit adım:

  • Mobil cihazlarda okunması daha zor olan çok büyük metin parçalarından kaçının,
  • Metninizi daha küçük bölümler halinde düzenlemek için başlıkları kullanın,
  • Ekrandan daha geniş içerik görüntülemekten kaçının,
  • Küçük ekranlarda daha kolay etkileşim kurabilmeleri için tıklanabilir öğelerinizi boşluk bırakın,
  • Çok küçük veya okunması zor yazı tiplerinden kaçınarak okuyucu dostu metin kullanın.

Blog SEO çalışmaları da tıpkı bildiğimiz SEO çalışmaları gibi uzun, kapsamlı, dikkat gerektiren ve yorucu süreçlerdir. Blog SEO çabalarınızdan en iyi sonucu almak için bir SEO danışmanından destek alabilirsiniz.

Sosyal medyada paylaş

İşini dijitalde güçlendir!

Markanızı Dijital Pazarlamayla Büyütün