Arama motoru optimizasyonu dediğimiz SEO nedir ve SEO çalışması pratiklerinin web sitenize, işletmenize ya da arama sonuçlarındaki organik sıralamanıza ne denli olumlu katkıları olabileceğini artık bildiğinizi varsayıyorum.
Gel gelelim “black hat SEO” ve “white hat SEO” kavramlarına. Bu kavramları daha önce hiç duymamış olabilirsiniz. Bununla beraber, dijital çalışmalar her geçen gün kendini yenileyen ve geliştiren bir dizi optimizasyondan oluşur. Bu nedenle endişelenmeyin, geç kalmış sayılmazsınız. Bu rehberde sizlere black hat SEO ve white hat SEO nedir anlatacağız, keyifli okumalar!
Black Hat SEO Nedir?
Black hat SEO dediğimiz şey aslında bir dizi taktikten ibarettir. Şöyle ki bu taktikler Google ve Yandex gibi büyük arama motorlarının prensiplerini ihlal ederek bir web sitenin sıralamasını yükseltmek için kullanılır. Başka bir deyişle, black hat SEO teknikleri bir sitenin SERP sıralamasını artırmak için arama motoru algoritmalarını manipüle etme çabası gösterir.
Kurallarda açıklar bulup o deliklerden içeri sızarak arama motorlarının kandırılabileceğinin düşünülmesi gerçekten kulağa komik gelse de büyük arama motorlarının bu tür uygulamalara karşı tavrı oldukça nettir. Yani, baştan uyaralım, bu taktikleri evde denemeyin! Ek olarak, bu prensipleri ihlal ederseniz olası sonuçlar da bir hayli başınızı ağrıtacaktır.
Black hat SEO taktiklerinin kullanımı tespit edildiği takdirde web sitenizin cezalandırılması kaçınılmaz olacaktır. Bu da, organik sonuçlarda daha düşük sıralamalı konumlar getirecektir ve büyük olasılıkla sitenizin trafiğinde can alıcı bir düşüş gerçekleşecektir.
White Hat SEO Nedir?
White hat SEO ise temelde hakim olduğumuz, adını hep duyduğumuz SEO çalışması anlamına gelmektedir. White hat SEO, sitenizin kitlesini ve hacmini korurken aynı zamanda arama motorlarının hizmet şartlarında kalarak web sitelerin SERP sıralamasını iyileştirmeye yarayan optimizasyon çalışmalarının tümüdür.
Örnek vermek gerekirse bu çalışmalar; kaliteli içerik üretmek, site açılış hızının düşük olması, mobil uyumluluk, anahtar kelime açısından zengin etiketler kullanmak gibi tüm optimizasyon çalışmalarını kapsar. Kısacası sitenizi kullanıcı dostu yapar, kolay bir ara yüz sunar ve ziyaretçilerin sitenizde gezinmesini kolaylaştırarak sitenizde geçirilen zamanı arttırır.
White hat SEO çalışmaları genellikle “etik” SEO olarak da bilinir. Kaliteli içerikleri sayesinde backlink alır, bağlantıları doğaldır ve uzun vadelidir.
Gray Hat SEO Nedir?
İsmi nedeni ile düşünülenin aksine gray hat SEO çalışmaları, white hat SEO ve black hat SEO pratiklerinin arasında sıkışıp kalmış bir alana işaret etmez. Açıklamak zor gözükse de gray hat SEO, Google tarafından yayınlanmış ancak yönergeleri net olarak belirlenmemiş ya da sınırları tanımlanmamış pratikleri ifade eder. Riskli bir bölgedir diyebiliriz.
Farklı bir bakış açısı ile gray hat SEO sitenize binlerce aktif ziyaretçi, değerli etkileşim ve büyük bir kitle kazandırabilir. Ancak, tam tersi durum da her zaman söz konusudur. Web siteniz veya işletmeniz ile ilgili tüm SEO çalışmalarınız yerle bir olabilir, büyük bir sıralama ve trafik kaybına uğrayabilirsiniz. Bu anlamda, gray hat SEO çalışmaları ile ilgilenen kullanıcıların yeni gelişmelerden daima haberdar olmaları elzemdir. Bugün gray hat SEO çatısı altında kabul edilen bir pratik yarın black hat SEO ya da white hat SEO tarafına geçebilir. Takip etmesi zor ve uzun bir süreç olmakla beraber içerisinde risk barındıran bir durum.
Tercih sizin!
SEO Cloaking Nedir?
SEO taktiklerinden biri olan Cloaking, bir web sitesinin belirli anahtar kelimelerde SERP sıralamasını yükseltmek için kullanıcılara arama motoru tarayıcılarında var olandan farklı içerik veya bilgiler sunmak için kullanılan bir yöntemdir.
Arama motorları sık sık güncellemeye devam eder ve eğer Cloaking kullanırsanız er ya da geç yakalanacaksınız. Dahası, arama motorları bunu öğrendiklerinde web sitenizin dizine eklenmesini kalıcı olarak yasaklayabilirler.
SEO çalışmalarında Cloaking Google’ın yönergelerini ihlal eden bir “black hat SEO” olarak kabul edilir. Kısacası, tarayıcıları numaralar çevirerek kandırmak ve üst sıralarda yer almak için Cloaking yapmak asla önerdiğimiz bir yöntem değil.
Black Hat SEO Teknikleri Nelerdir?
Bu kısımda black hat SEO tekniklerinden biraz bahsedip yazının ilerleyen bölümlerinde derinlemesine incelemelerde bulunacağız.
- Cloaking: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi cloaking, black hat SEO tekniklerinden biridir. Temelde kullanıcılara farklı arama motorlarına farklı içerik sunulur. Bu taktiği kullanan web siteler içerikleriyle alakasız çeşitli terimler için sıralama yapmak adına bu yönteme başvuruyorlar. Burada bahsettiğimiz şey içerikleri farklı kullanıcı gruplarına göre yeniden düzenlemek değil. Sitenizi mobil cihazlarla uyumlu hale getirmek gibi örnekler tamamen kabul edilebilir şeylerdir.
- Manipülatif linklendirmeler: Cloaking’e benzer şekilde arama motorlarını aldatmaya yönelik bir uygulamadır.
- Düşük kaliteli içerikler: Arayan için hiçbir değeri olmayan düşük kaliteli içerik de black hat SEO yaygın bir uygulamadır, kopya içeriği içerisine dahil eder.
- Ücretli bağlantılar: Google gibi büyük arama motorları, bağlantıların alınıp satılmasını kesinlikle yasaklar. Bir sitenin Google arama sonuçlarındaki sıralamasını değiştirmeyi amaçlayan herhangi bir bağlantı, Google’ın yönergelerini ihlal edecektir.
- Yapılandırılmış verileri kötü amaçla kullanma: Zengin snippetler olarak da bilinen yapılandırılmış verilerin kötüye kullanımı içeriğinizin arama motoru sonuç sayfalarında nasıl görüntüleneceğini değiştirmenize olanak tanır.
- Blog yorum spamları: Adından da anlaşılacağı gibi bu black hat SEO tekniği blog yorumlarında web sitenize bir bağlantı eklemeyi içerir. Google gibi arama motorları, blog yorumlarındaki bağlantıları azaltmak için algoritmalarını güncelledikçe, bu uygulama günümüzde daha az gerçekleşmeye başlıyor. Yorumlara izin veren bir bloğa sahipseniz yorum bölümünüzün botlar veya kişiler tarafından spam yapılmadığından emin olmanız gerekir. Google gibi arama motorları, spam içeren sayfaları arama sonuçlarından düşürerek veya tamamen kaldırarak cezalandırır.
- Link farms/Bağlantı çiftlikleri: Bir bağlantı çiftliği, yalnızca bağlantı oluşturma amacıyla geliştirilmiş bir web sitesi veya web siteleri topluluğudur. Her web sitesi, arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak istedikleri sitelere bağlantı verir. Black hat SEO tekniği olan bağlantı çiftlikleri belirli bir sitenin sahip olduğu backlink sayısını şişirmek için kullanılır. Ancak tabii ki, Google’dan ceza yemek istemiyorsanız kullanmamanızı öneririz.
- Özel blog ağları: Özel blog ağları da bağlantı çiftlikleri gibi çalışır. Yalnızca bağlantı oluşturmak için kullanılan bir grup yetkili web sitesidir. Özel blog ağları arama sonuçlarında öne çıkarmak istedikleri siteye bağlantı verme taktiğiyle çalışır.
Black Hat SEO’ya Karşı Sitemizi Nasıl Koruyabiliriz?
Yukarıda da anlattığımız gibi “Black Hat SEO” bulaşmamanız gereken riskli bir iştir. İşte black hat SEO’ya karşı sitenizi koruyacak en iyi uygulamalar:
- Kullanıcılara ve arama motorlarına aynı şekilde davranın. Arama motoru tarayıcılarını başka bir sayfaya yönlendirerek Cloaking kullanmaktan veya arama motorlarını kandırmaktan kaçının. Bildiğiniz gibi, arama motorları kandırılmaktan hoşlanmaz ve size tepkileri sert olur. Çabalarınızı arama yapan kullanıcılara yöneltmeli ve çözüm odaklı çalışmalısınız. SEO çalışmaları ile güzel bir kullanıcı deneyimi yaratmalısınız.
- Anahtar kelime doldurmayı önleyen kaliteli orijinal içerikler üretin. Başkalarına ait içeriği asla kopyalamayın ve çoğaltmayın. İçerikleriniz size özgü, sade ve anlaşılır olmalıdır.
- Web sitenize yapılandırılmış veriler eklerken kurallara uyun. Eklediğiniz şema işaretlemelerinin doğru olduğundan ve yanıltıcı nitelikte olmadığından emin olun.
- Asla bağlantı satın almayın veya satmayın.
- Bağlantı almak amacıyla özel bir blog ağı kurmaktan kaçının. Web sitenizi ve içeriğinizi farklılaştırın, böylece insanlar zaman içinde doğal olarak sitenizle etkileşime girer.
- Yazımızda bahsettiğimiz arama motorları tarafından yasaklanan black hat SEO taktiklerinden kaçınmak için yönergeleri ve güncellemeleri yakından takip edin.
Uzak Durulması Gereken 9 SEO Yöntemi
SEO çalışmalarına yeni başladıysanız neyin doğru neyin yanlış olduğu ile ilgili tereddüte düşmeniz çok olasıdır. Naçizane tavsiyemiz denenmiş ve onaylanmış SEO pratiklerine sadık kalmanızdır. Aksi takdirde, riske girip yeni heyecanlar denemek isterseniz web sitenizin organik sıralamasında ve trafiğinde büyük hasara yol açabilirsiniz.
Keyword Stuffing
Sayfanızın ana hedef anahtar kelimesini gereksiz derecede tekrarlamak, sıralamanıza yardımcı olmaz. Anahtar kelime doldurma, niyetinizin tam tersiyle sonuçlanacaktır. İçeriklerinizi sadece arama motorları için değil aynı zamanda kullanıcılar için de ürettiğinizi unutmayın. Kimse kendini papağan gibi tekrar eden bir yazıyı okumak istemeyeceği gibi arama motorları da bu içeriklere öncelik vermez. Black hat SEO taktiklerinden sayılan keyword stuffing bir sayfada doğal olmayan bir şekilde anahtar kelime ekleyerek bir sitenin sıralamasını değiştirmeye çalışır. Ancak, elinizde anlamsız içeriklerden başka bir kalmaz. Örnek vermek gerekirse Google’a çok basit bir soru sorup önünüze çıkan ilk haber sitesine bakabilirsiniz, insanın içini sömüren aynı cümleyi tekrar tekrar içeren paragraflar görmeniz çok olası.
Kopya ya da Otomatik Oluşturulan İçerik
Hem özgün hem kaliteli içerikler üretmek kolay değil, farkındayız. Ancak bunun Google’ın en önemli üç sıralama faktöründen biri olduğunu biliyoruz, o halde çalışmaya devam!
Kopya içerikler yaygın black hat SEO taktiklerindendir. Otomatik olarak oluşturulan içeriklerde çok sayıda anahtar kelime için sıralama elde etmek hedeftir. Bir örnek, oluşturulan çok sayıda konum sayfası olabilir ve değiştirilen yer yalnızca yer adıdır.
Düşük kaliteli veya yinelenen sayfalardan kaynaklanan sorunlardan kaçınmak ve sitenizi korumak için SEO metin yazarlığına zaman ayırdığınızdan emin olun, bizden söylemesi.
Gizli Yazılar
Gizli metin, ekranın dışına veya bir görüntünün arkasına yerleştirilen ve arka planla aynı renkte olan; görünümü kullanıcılardan gizlemek için kasıtlı olarak CSS veya sıfır yazı tipi boyutu kullanan metinlere denmektedir. Böyle anlatınca çok cazip gözükse de gerçekten aldatıcıdır. Ancak bazen birçok pazarlamacı tarafından anahtar kelimeleri eklemek için kullanılır.
Ancak burada bahsettiğimiz şey, metni tamamen gizlemeye yönelik açık bir girişimdir ve bu sekmelerde bulunan veya JavaScript kullanılarak dinamik olarak yüklenen metinler için geçerli değildir. Bize sorarsanız sayfalarınıza gizli metin eklemenizi önermiyoruz. Arama motoru tarayıcıları bizden hep bir adım önde ve niyetimizi anlıyorlar. En nihayetinde ceza yeme ihtimaliniz yüksektir.
Doorway ya da Gateway Sayfaları
Bir sayfanın funnel olarak işlev görmesi amaçlanan içeriğe sahip belirli arama sorgularını hedefleyen sayfalar oluşturmak Google yönergelerinin ihlali olarak kabul edilir. Bu tür sayfalar, doorway ya da gateway sayfalar olarak bilinir.
Sitenizdeki her içerik parçasının belirli bir amacı olmalıdır, öylesine içerik üretmemelisiniz. Aynı şekilde, alakalı olmayan anahtar kelimeler için sıralama girişiminde bulunarak sayfalar üretmek de yalnızca zararınıza olacaktır.
Örnek vermek gerekirse bir kullanıcının ihtiyacını karşılamak yerine yalnızca arama sorgularında sıralama yapmak için oluşturulan sayfalar doorway ya da gateway olarak kabul edilebilir. Daha önce de söylediğimiz gibi, arama motorları için değil, insanlar için içerik oluşturun.
Cloaking
Cloaking yukarıda da detaylı şekilde anlattığımız gibi aldatıcı bir taktiktir ve kullanılmaması gerekir. Yakalandığınız takdirde Google’ın yönergelerini ihlal ettiğiniz için ceza alma ihtimaliniz artar.
Manipülatif Linklemeler
Bağlantı şemaları, en yaygın black hat türlerinden biridir. Kullanıcılarınız için işe yarayan içerik yazmanız ve metin gizlememeniz gerektiğini zaten biliyorsunuz. Ancak, bağlantı oluşturma biraz daha karmaşık bir konumdadır. Genel kanı, güvenilir web sitelerden bağlantı kazanılması gerektiği yönündedir. Ancak, aşağıdaki taktiklerden kaçınmanız gerekmektedir:
- rel=”nofollow” veya rel=”sponsorlu” özelliği içermeyen ücretli (sponsorlu) bağlantılar,
- Aşırı link değişimleri,
- Spam blog yorumları,
- Forum spamları,
- Büyük ölçekli makale pazarlaması,
- Otomatik bağlantı kurma,
- Spam içerikli dizinler, yer imi siteleri ve web 2.0 mülkleri,
- Site çapında alt bilgi veya kenar çubuğu bağlantıları
- Tam eşleşme veya ticari bağlantı metni kullanan bağlantılar
İlgili Makale: Spam Nedir? Web Sitesi Spam Score Nasıl Azaltılır?
Yapılandırılmış Verileri Kötü Amaçla Kullanma
Yapılandırılmış veriler düzgün kullanıldığında varlıkların, eylemlerin ve ilişkilerin tanımlanmasına yardımcı olabilir. Ancak, bu tür işaretlemeyi su istimal etmek veya kötüye kullanmak aynı şekilde black hat taktiklerinden sayılır.
Bu genellikle, gerçeğe uygun olarak yanlış bilgi vermek için yapılandırılmış verilerin kullanılması anlamına gelir. Yani, örneğin, siteleri için daha uygun yapılandırılmış veriler oluşturmaya çalışanlar bu yola sıklıkla başvurur. Birçok pazarlamacı, işletmelerinin SERP konumunu artırmak ve daha yüksek bir tıklama oranı elde etmek için 5 yıldızlı derecelendirmeler veren sahte incelemeler yazar.
Bu listedeki diğer taktikler gibi, bu da saf bir aldatmacadır. Yine söylediğimiz gibi, arama motorları bizden bir adım öndedir. Boşuna onları aldatmaya çalışmayın, gün sonunda zararlı çıkan siz olabilirsiniz.
Yanlış Yönlendirmeler
Bozuk ya da eski bir URL’yi yeni bir adrese taşımak gibi makul yönlendirmelerden bahsetmiyoruz. Ancak, cloakinge benzer şekilde, yanlış yönlendirmeler arama motorlarını aldatmak için kullanılır ve bir kullanıcının aslından farklı içerik görüntülemesi amacıyla gizli yönlendirmeler yerleştirilmesi şekliyle çalışır. Kullanıcılar farklı bir hedef URL’ye yönlendirilirken çoğu zaman bir arama motoru orijinal sayfayı dizine ekler. Ancak Google gizli yönlendirmeleri, yönergelerini ihlal eden bir black hat taktiği olarak listeler.
Negativ SEO
Aynı sektörde rekabet eden kullanıcılar bazen rakiplerinin sıralamasını düşürmek için negativ SEO kullanır. Bunu, kendi siteniz yerine başka birinin sitesinde Google’ın yönergelerini ihlal eden taktikler kullanmak olarak düşünün. Dolaylı yoldan yine ihlal yapmış oluyorsunuz.
Pratikte negativ SEO cezalandırılacakları umuduyla başkalarının web sitesine çok sayıda doğal olmayan bağlantıyı işaret etmek anlamına gelir.
En doğru ve verimli sonucu elde edebileceğiniz şekilde profesyonel bir SEO çalışması yürütmek için alanından uzman bir SEO Danışmanından destek alarak sıralama artışı yakalayabilir ve potansiyel müşterilerinize ulaşarak hedeflediğiniz dönüşümleri elde edebilirsiniz.