Diğer işletmelere ürün ve hizmet sunan bir işletmeniz varsa bu ürün ve hizmetlerinizi Google’da organik olarak müşterilerinizin önüne çıkarmanız gerek. Bizler de bunu nasıl yapacağınızı anlatmak için B2B SEO rehberini oluşturduk. Keyifli okumalar!
B2B SEO Nedir?
B2B SEO, yani işletmeler arası arama motoru optimizasyonu, Google gibi arama motorlarında anahtar kelimeler için web sitenizde sayfalar oluşturma ve optimize etme sürecidir. Burada da nihai amaç web sitenizin algoritmasının Google algoritması ile uyum içinde çalışmasını sağlamaktır.
B2B SEO’da temel amaç bildiğimiz SEO çalışması aksine üst ve birinci sıraları hedeflemektense web siteye gelen organik trafiğin miktarını ve kalitesini arttırmaktır.
B2B SEO ile B2C SEO Farkları
Temelde her iki SEO çalışması da SERP’lerde görünürlüğü arttırarak potansiyel hedef kitlenin önüne çıkmak ile alakalıdır. Sadece, B2B SEO’da baz aldığınız kitleler işletmeler, bunun dışında geride kalan süreçler birbirine çok benzer.
Herhangi bir SEO stratejisi basittir:
- Hedef müşterilerinizin Google’da aradığı sattığınız ürünle ilgili anahtar kelimeleri bulun,
- Bu aramalara en iyi yanıtı veren, arama için optimize edilmiş sayfalar oluşturun,
- Bu sayfalara bağlantılar oluşturun.
B2B SEO’nun B2C ile kıyaslandığında olası birkaç farkı ise şöyledir:
- Birden fazla yöneticiyi hedefleme
Birden fazla yöneticiyi hedeflerken normalden daha çok içerik girdisi yapmanız gerekebilir, böylelikle tıklamalarınız da artış gösterebilir.
- Daha düşük dönüşüm oranı ve daha uzun satış döngüsü
B2B sitenizde anahtar kelimelerinizi müşteri hedefli seçmektense işletme odaklı optimize etmeniz gerekmektedir.
- Düşük arama hacmi yüksek değer
B2B sitenizde anahtar kelime seçerken işletmenizin amaçları doğrultusunda bir optimizasyon sürecine gitmeniz gerekecektir. Bu da arama hacmi düşük olan ancak size fayda sağlayacak anahtar kelimelerle rekabet etmenizi sağlayabilir.
B2B SEO Stratejileri
Basit bir B2B SEO stratejisi anlatacağız:
- Uygun anahtar kelime araştırması,
- Bu anahtar kelimeler için içerik planlayın, oluşturun ve optimize edin,
- Sayfalara geri bağlantı alın.
1. Uygun Anahtar Kelime Araştırması
Müşterilerinizin ne aradığını bilmeden bir SEO stratejisine sahip olamazsınız. Bu nedenle iyi bir anahtar kelime araştırması yapmanız gerekecektir. B2B SEO’da iyi bir anahtar kelime araştırması yapmak pozitif bir yatırım getirisi elde etmenin yanı sıra işinize herhangi bir kâr getirmeyen sıralamalarda zamanınızı ve paranızı boşa harcamanın önüne geçer.
Anahtar kelime araştırması yapmanın birçok yolu vardır. Ancak en basit başlangıç noktası, işletmenizdeki rakiplerinizin ne için sıralama yaptığına bakmaktır. Şöyle yapabilirsiniz:
- SEO’ya yatırım yapan rakipleri bulun,
- Hangi kelimelere göre sıraladıklarını görün
- Ana anahtar kelimeler düşünün. Bunlar, müşterilerinizin ürünlerinizi ve hizmetlerinizi yahut çözümlerinizi bulmak için arayabileceğini düşündüğünüz anahtar kelimelerdir.
İşletmenize uygun beş ile on temel anahtar kelime listesi çıkarın. Bu anahtar kelimeler için Ahrefs’in Anahtar Kelime Gezgini’ni kullanabilirsiniz. Ahrefs ile arama yaparak rakiplerinizin anahtar kelimelerini bulabilirsiniz.
Rakiplerinizin web sitelerinin sıraladığı, ancak web sitenizin sıralanmadığı tüm anahtar kelimelerin bir listesini çıkarabilirsiniz. Bu anahtar kelimeler ile benzer bir açılış sayfası oluşturursanız potansiyel olarak bu anahtar kelimeler için sıralanabilirsiniz.
Ek olarak, anahtar kelimelerinizi 3 listeye bölebilirsiniz:
- Yüksek önem: Size yüksek kar getirmesi muhtemel anahtar kelimeler, ilk olarak bunları hedefleyin.
- Düşük önem: Size iyi bir kazanç sağlama olasılığı düşük olan veya size kazanç sağlaması daha uzun sürecek olan anahtar kelimeler.
- Bağlantı kurma: İstatistiksel anahtar kelimeler veya diğer makalelerin kaynak olarak bağlantı verebileceği bilgi sayfaları gibi birçok doğal bağlantı alan anahtar kelimeler.
2. İçeriğinizi Planlayın, Oluşturun ve Optimize Edin
Kişilerin arama amacına hitap eden içerikler üretmelisiniz. Arama amacı, bir arama sorgusunun arkasındaki nedendir. Başka bir deyişle, bu kişi bu aramayı neden yaptı? Bir şeyler öğrenmek mi istiyorlardı? Bir satın alma amaçları mı vardı? Yoksa belirli bir web sitesini mi arıyorlardı?
İnceleyelim:
2.1 İçerik Türü
İçerik türü aşağıdakilerden herhangi biri olabilir:
- Blog yazısı
- Ürün sayfası
- Kategori sayfası
- Açılış sayfası
Bir anahtar kelime için SERP araştırması yapmalısınız. Bu araştırma benzer bir şey oluşturabilmemiz için Google’ın belirli bir anahtar kelime için ne tür içerik istediğini görmenize yarar.
Elbette bu içeriği tamamen kopyalamamız gerektiği anlamına gelmiyor, ancak Google, kullanıcıların seçtiğiniz anahtar kelime için belirli başlı eylemleri içeren sayfaları sıralıyorsa o sayfalardan ilham almanız gerekmektedir. Eğer “karın egzersizleri” anahtar kelimesinde en çok sıralanan sonuçlar karnı en iyi çalıştıran egzersizler listesiyse sizin karın egzersizlerinin faydalarını barındıran bir içerik yayınlamanız manasız olabilir.
2.2 İçerik Formatı
İçerik formatı yalnızca blog gönderileri için geçerlidir. Ancak bu beş biçimlendirme stili bir blog gönderisi için en yaygın olanlardır:
- “X nasıl yapılır?” rehberleri,
- Adım adım öğretici rehberleri
- Liste gönderisi,
- Değerlendirme,
- Karşılaştırma.
3. Teknik Optimizasyonlar
Teknik optimizasyonlar web sitenizin iyi performans göstermesi ve ziyaretçilerinize keyifli bir kullanıcı deneyimi sunmak için gereklidir. Ek olarak, Google gibi büyük arama motorlarının da sayfalarınızı tarayıp dizine ekleyebildiğinden emin olmanız gerekmektedir.
Göz önünde bulundurmanız gereken bazı kavramlar aşağıdaki gibidir:
- Anahtar kelime araştırması yaparken hedef anahtar kelimeleriniz için tüm sayfaları optimize edin. Anahtar kelimenizi sayfa başlığına, meta açıklamaya ve içerik gövdesinin yanındaki URL’e dahil edin.
- Site yükleme hızına gereken önemi gösterin. Kullanıcılar bir sitenin yüklenmesi 2 saniyeden fazla sürdüğünde o siteyi terk ederler, kabul edelim kimsenin beklemeye tahammülü yok. Buna ek olarak, bu durum hemen çıkma oranınızı yükseltir ve bu arzu edilmeyen bir durumdur.
- Sitenizin mobil uyumlu olduğundan emin olun. Google, mobil uyumlu web sitelerin sıralamasını iyileştiriyor, bu artık bilinen bir gerçek. Buna ek olarak, çoğu insanın web’de mobil cihazları ile vakit geçirebiliyor olacağını unutmayın. Mobil uyumlu olmayan bir web site hem kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler, hem sıralama faktörü olarak negatif etki bırakır hem de hemen çıkma oranınızı arttırabilir.
- Web sitenizin HTTPS, yani güvenli SSL sertifikası kullandığından emin olun. Eğer HTTP sertifikası kullanıyorsanız web siteniz Google tarafından güvensiz algılanabilir ve ziyaretçileriniz web sitenize erişemeyebilir.
- Sitenizin Google tarafından düzgün bir şekilde taranıp dizine eklenebildiğinden emin olun.
- Google’ın sitenizdeki tüm öğeleri anlayabilmesi için yapılandırılmış şemalardan destek alın.
4. Erişim ve Bağlantı Kurma
Business to business SEO stratejinizin son adımı geri bağlantılar oluşturmak ve erişim kurmaktır. Backlink, ya da harici bağlantılar, başka bir web sitesinden web sitenizdeki bir sayfaya işaret eden bir bağlantılardır.
Bu bağlantılara ulaşmaya bağlantı oluşturma denir ve geri bağlantılar tartışmasız en önemli Google sıralama faktörüdür. Yapılan bir araştırmaya göre bir sayfanın sıralanmamasının en büyük nedeninin geri bağlantı eksikliği olduğu bulundu.
Bağlantı oluşturmanın ise birçok yolu vardır. İşte deneyebileceğiniz birkaç taktik:
- Konuk yazarlık ve bloglama,
- Kaynak sayfası bağlantıları oluşturma,
- Ve son olarak kırık bağlantıları onarma.
Elbette, kullanıcıların size geri bağlantılar vermesi için içeriklerinizi bağlantı oluşturmaya değer hale getirmelisiniz. Bunu şöyle yapabilirsiniz:
- Özgün ve benzersiz içerikler yayınlamak,
- Estetik açıdan göze güzel gelen içerikler üretmek,
- Orijinal hikayeleri baz alarak içerik yayınlamak.
B2B SEO Dikkat Edilmesi Gerekenler
Business to business SEO stratejisi oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır:
1. Hedef Kitlenin Niyeti
Burada mantık herhangi bir anahtar kelime için sıralama yapmak değildir, hedef kitlenizin aradığı anahtar kelimeler için sıralama yapmanız gerekmektedir. Hedef kitlenizin davranışın biçimlerini, problemlerini ve ihtiyaçlarını ele alıp bunları nasıl kullanacağınızı bulmalısınız.
Anahtar kelime araştırması yapmalısınız. Büyük olasılıkla Ahrefs ve Semrush gibi tam performans gösteren ücretli bir anahtar kelime ihtiyacınız olacaktır. Business to business SEO kampanyanız için anahtar kelime bulmanıza yardımcı olacak ipuçları şöyledir:
- Halihazırda sıralandığınız anahtar kelimeleri gözden geçirin,
- Rakip analizi yaparak rakiplerinizin sıralandığı anahtar kelimeleri kontrol edin ve içeriğinizle rakiplerinizin önüne geçmeye çalışın.
- Farklı anahtar kelimeleri amaçlarına göre gruplandırın. Bildiğiniz üzere, tek bir içerik kullanarak birkaç anahtar kelime grubunu hedefleyebilirsiniz.
- Alaka düzeyinin B2B çalışmalarında arama hacminden daha önemli bir yerde durduğunu unutmayın.
2. İhtiyaçların Karşılanması
Hedef kitlenizin ihtiyaçlarını belirlerken dikkate almanız gereken bazı faktörler vardır:
- Demografik yapı,
- Hedef kitlenin coğrafi konumu,
- Satın alma davranışları ve ilgi alanları,
- Asıl ihtiyaçlar.
Hedef kitlenizin ihtiyaçlarını doğru analiz ettikten sonra kitlenize satın alma davranışları, ihtiyaçları ve problemleri doğrultusunda çözüm odaklı içerikler sunmanız gerekmektedir. Kısacası, kitlenize doğru içerik ve bilgi sağlamanız gerekmektedir. Bunu iki şekilde yapabilirsiniz:
- İçeriğiniz rakipleriniz ile kıyaslandığında kendini diğerlerinden ayrı konumlandıracak nitelikte özgün özelliklere sahip olsun,
- İçeriğinizde konuları farklı bakış açıları ile ele almaya çalışın.
Business to business SEO genel kurallara bakıldığında herhangi bir SEO çalışması gibi gözükebilir ancak her optimizasyon sürecinin kendine has detayları vardır. Bu nedenle Kurumsal SEO Hizmeti alarak rakiplerinizden bir adım önde olmayı düşünebilirsiniz.