SEO, diğer adı ile arama motoru optimizasyonu, dijital pazarlama ile ilgilenen herkesin bilmesi gereken metotlardan biridir. Arama motoru optimizasyonu nedir diyecek olursanız; web sayfanızın arama motorlarındaki sorgulara bağlı olarak görünürlüğünü arttırıp iyileştirme sürecidir.
Web sayfanızın arama sonuçlarındaki görünürlüğü ne kadar yüksek olursa sayfanızın aldığı tıklanma sayısı o kadar artacaktır. Bu durum web sitenizin mevcut konumunu iyileştirirken potansiyel müşterileri de çekme imkanı sağlayacaktır. Gelin birlikte SEO nedir ya da diğer adıyla arama motoru optimizasyonu nedir ve neden yapılır inceleyelim.
Arama Motoru Nedir?
Arama motoru en kısa hali ile kullanıcıların internet araştırma yapmak ya da bilgi edinmek için kullandığı web tabanlı bir araçtır. Günümüzde Google, Bing, Yahoo!, Yandex gibi pek çok popüler arama motoru mevcuttur. Ancak Google açık ara fark ile en çok kullanılan arama motorudur.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir?
Arama motoru optimizasyonu nedir diye arattığınızda karşınıza SEO terimleri ile oluşturulan karışık ve uzun cümleleri içeren içeriklerin çıkması çok olasıdır. Hal böyle olunca da anlamak biraz zor olabiliyor.
Google gibi büyük arama motorları web’de mevcut sayfaları tarayarak bu sayfalar hakkında bilgi toplar. Bu web sayfaları içerik ve anlamlarına göre analiz edilerek Google tarafından dizine eklenir. Dizine eklenen sayfaların Google arama sonuçlarında gösterilmeleri olasıdır.
Sonuç olarak, SEO nedir dendiğinde verebileceğimiz en açık ve net cevap Google ya da diğer arama motorları tarafından taranan sayfaların, arama motorlarında organik olarak daha çok görüntülenme alması ve üst sıralara çıkmasına yarayan çalışmaların bütünüdür.
Arama Motoru Optimizasyonu Neden Yapılır?
Arama motoru optimizasyonu web sayfanızın mevcut durumunu iyileştirmek için yapılır. Arama motorlarının çalışma prensibi kullanıcılarına verimli bir arama deneyimi sağlamaktır, bu nedenle ilgili sayfaları öne çıkararak kullanıcıları memnun etmeye çalışır. Arama motoru optimizasyonu burada devreye giriyor, web sayfanızı ve içeriklerinizi yukarıdaki etkenleri göz önünde bulundurarak optimize ettiğiniz takdirde web sayfanızın mevcut durumunu iyileştirebilirsiniz.
İçeriklerinizin kalitesi, anahtar kelimelerin düzgün seçilmesi, mobil uyumluluk ve site hızı gibi faktörler arama motoru optimizasyonu için önemli kabul edilir.
Web Sitesi Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nasıl Yapılır?
Konu ile ilgili çok fazla bilgisi ve ekibi olmayan işletme yöneticileri veya sahipleri için SEO Hizmeti veren uzmanlar ile birlikte çalışması önerilmektedir.
SEO uygulamasının bazı aşamaları bulunmaktadır. Bu aşamalar ise şu şekildedir;
- İçerik Kalitesi
Web sayfanızda arama motoru optimizasyonu çalışması yapmak istiyorsanız öncelikli olarak kaliteli ve benzersiz içerikler üretmelisiniz. İçeriklerinizin rakip sitelerden ayrılarak öne çıkması arama motoru sonuçlarında ilk sıralara çıkmanıza fayda sağlar. Özgün içerik üretimi SEO çalışmaları için bir hayli önemlidir.
Ek olarak, web sayfanızın ve içeriklerinizin her zaman şeffaf ve güvenilir olması beklenmektedir. Kullanıcılarda güven duygusu yaratmayan çelişkili içerikler hem organik sıralamanıza zarar verirken hem de potansiyel müşterileri kaybetmenize neden olabilir.
Arama motoru optimizasyonu analizi yaparak düşük kaliteli içeriklerinizi düzenlemeniz ya da tamamen kaldırmanız gerekebilir. Bu işlem için bir SEO Uzmanı ile çalışabilir, kendisinden yardım alabilirsiniz.
- Site İçi SEO Çalışmaları
SEO nedir dendiğinde şüphesiz site içi SEO çalışmalarından bahsedilmelidir. Öyle ki, site içi SEO, optimizasyon çalışmalarının en etkin kısmıdır. Sayfa başlıklarınız, içeriklerin açıklamaları ve URL seçimleriniz site içi SEO çalışmalarında incelenir.
Ayarlarınızı arama motoru optimizasyonuna uygun hale getirdiğinizde organik trafiğinizde büyük bir artış gözlemleyebilirsiniz.
- Örneğin başlık ve açıklama seçimlerinizin hatasız olması gerekmektedir. Arama motorları tarama esnasında ilk olarak başlık ve açıklama seçimlerinizi inceleyecektir. Bu sebeple eksik ya da kusurlu seçimler web sayfanızın arama motorlarının istediği kuralları sağlayamamasına neden olur.
- Diğer bir etken ise başlık etiketleri seçimleridir. İçeriklerde “h1, h2, h3…” gibi başlıkları kurallara uygun kullanmanız halinde sayfanızın trafiği artış gösterecektir.
- Linklerinizin optimizasyona uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Eğer sayfanızda site içi yönlendirmeler eksik ise yahut sayfanız kullanıcıları bozuk ya da şaibeli bağlantılara yönlendiriyorsa bu durum marka değerinize zarar verecektir.
- Görsel kullanımlarınızı detaylandırmanız gerekmektedir. Görsellerinize açıklama ve etiket eklemek arama motorlarının görselleri anlamasına yardımcı olacaktır.
- Teknik SEO
Web sayfanızın mobil uyumluluğu, açılış hızı, css dosyaları, javascript kodları gibi teknik faktörler teknik SEO altında incelenir. Eğer teknik SEO hakkında bilgi sahibi değilseniz bir SEO uzmanından yardım almanız işinize yarayacaktır.
Google SEO Optimizasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?
SEO, Google ile iç içe geçmiş bir iyileştirme optimizasyonu demek yalan olmayacaktır. Arama motoru optimizasyonu çalışması yaparken Google’ı referans almak doğru olacaktır çünkü Google, en çok kullanılan arama motorudur. Bu nedenle Google baz alınarak gerekli çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
- Arama sonuçlarında üstte çıkmak için reklam veya tanıtım yapmayı tercih edebilirsiniz. Ancak titizlikle yürütülen bir SEO çalışması ile arama motorlarına ücret ödemeden organik sıralamanızı arttırabilirsiniz.
- Arama motoru optimizasyonu çalışmalarında aklınızda tutmanız gereken şeylerden biri kaliteli ve özgün içerik sağlamanın yanı sıra web sayfanızın yapaylıktan uzak olması gerekliliğidir. Yapay bir içerik, kullanıcılara keyifli bir ziyaret sunmayacaktır ve kullanıcıların sitenizde geçirdiği vakit azalacaktır.
- Google’ı baz alarak yaptığınız SEO çalışmaları için site hiyerarşisini düzenlemeniz gerekmektedir. Web sayfanızın amacına uygun, kısa ve anlaşılır bir URL kullanımı ziyaretçilerin sitenizi basit aramalar ile kolay bir şekilde bulmasını sağlar. Ek olarak, site içi gezinme sisteminizin de kullanıcı dostu olması gerekmektedir.
- Web sayfanızdaki içerikleri ve fotoğrafları Google’ın kurallarına uygun optimize etmeniz gerekmektedir.
İlgili Makale: SEO Analiz Nasıl Yapılır?
Yandex SEO Çalışması Nedir? Nasıl Yapılır?
Yukarıda da belirttiğimiz üzere rama motoru optimizasyonu denildiğinde ilk akla Google gelmektedir. Fakat bazı ülkelerde hala Yandex tercih edilmekte ve Google’a göre daha fazla kullanımı bulunmaktadır. Bu nedenle Yandex’in kullanımının fazla olduğu ülkelerde mutlaka bu arama motoru da boş bırakılmamalıdır.
Yandex, tıpkı Google gibi, “Yandex Webmaster” adlı aracı kullanıcılarına ücretsiz bir şekilde sunarak web sayfalarının performanslarının arttırılmasına yardımcı olur. Yandex webmaster ile web sitenizin mevcut durumunu ve tarama istatistiklerini izleyebilir; mevcut hataları kontrol edebilirsiniz.
İstatistiklerinizi kontrol edebileceğiniz gibi mobil uyum, açılış hızı gibi teknik SEO hizmetlerinden de faydalanabilirsiniz. Sitenizle ilgili hataları bulabilir, düzetilmesi için öneriler alabilirsiniz.
- Yandex SEO çalışmalarında dikkat etmeniz gereken şeylerden biri ilgi çekici içerikleri üst kısımlara yerleştirmek olmalıdır.
- Bir sayfada en fazla 100 adet link kullanmalısınız.
- Reklam alanınızı sınırlandırmalısınız. Yükleme süreniz yavaşlayabilir ve bu durum trafiğinize zarar verir.
- Kullanıcı dostu bir ara yüz belirleyin.
- Hedef bölge seçimi yapın.
- Spam yorumları ortadan kaldırın, aksi takdirde Yandex’ten ceza yemeniz olasıdır.
- Meta etiketlerinizi çok dikkatli seçin. Yandex’in Google’a kıyasla spam konusunda daha ciddi olduğu bilinmektedir.
Bing SEO Çalışması Nedir? Nasıl Yapılır?
Bing ise dünyada en çok kullanılan 3. arama motorudur. Bu sebeple mutlaka bu arama motorunu da yatırım yapılması önerilmektedir.
Tıpkı diğer arama motorlarında olduğu gibi Bing arama motoru optimizasyonu çalışmalarının amacı da web sayfanızı Bing arama sonuçlarında üst sıralara çıkarmak için çeşitli faktörleri optimize etmektir.
SEO çalışmaları ortak amaca hizmet ettiği için genellikle birbirine benzerdir. İnceleyelim:
- Anahtar kelime seçimi arama motoru optimizasyonu için çok önemlidir. Bing arama sonuçlarında iyi bir organik sıralama elde edebilmek için orta hacimli anahtar kelimelere ağırlık vermeniz gerekmektedir.
- Her zaman olduğu gibi özgün, kaliteli ve yapaylıktan uzak içerikler üretmelisiniz. Daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunabilmeniz için içeriklerinizin benzersiz olması önerilir.
- Başlık seçimleriniz SEO ile uyumlu olmalıdır.
- Görsel seçimlerinize önem verdiğiniz kadar görsel etiketlerine de dikkat etmeniz önerilir.
- İç linklemeleri ilgili şekilde yerleştirmelisiniz. Site içi linkleriniz Bing tarafından dikkate alınır, bu nedenle link vereceğiniz anahtar kelime seçimleri de önemlidir. Bing arama sonuçlarında üste çıkmasını hedeflediğiniz anahtar kelimelere backlink vererek trafiğinizi arttırabilirsiniz.
Youtube SEO Çalışması Nedir? Nasıl Yapılır?
Tüm arama motoru optimizasyonu çalışmalarında olduğu gibi Youtube SEO çalışmalarının amacı da kullanıcıların videolarının üst sıralarda çıkmasını sağlayarak ve daha fazla kullanıcıya ulaşmaktır. Artık SEO nedir dendiğinde Youtube’u da işin içine dahil etmemiz gerekmektedir. Bu Youtube’un sadece kendi algoritması ile alakalı değil ancak Youtube’un artık bir nevi arama motoru sayılması ile ilgilidir.
Youtube algoritması Google veya diğer arama motorlarına göre daha basittir, bu sebeple SEO çalışmaları daha rahat şekilde uygulanabilir.
- Yapmanız gereken ilk şey özgün içerik üretmektir. Özgün içerik üretmezseniz hem sadık bir takipçi kitlesi elde etmeniz zorlaşır hem de telif yiyebilirsiniz.
- Sosyal imleme yapılması videolarınızın indekslenme hızını arttırır. Video linkini sosyal mecralarda paylaşmak, hatta bio’ya eklemek bile index hızınızı arttırarak görüntülenmenizi arttıracaktır.
- Google’ın diğer her siteyi olduğu gibi Youtube’u da dizine eklediği bilinmektedir. Anahtar kelimeler, video açıklamaları ve başlık gibi faktörlerin özenle seçilmesi Google arama motoru sonuçlarında görünür hale gelmenizi sağlayacaktır.
- Bonus: “.. nedir, ..nasıl?” gibi video başlıkları Google’da “X” sorusuna cevap niteliğinde olduğu için arama sonuçlarında genellikle üst sıralarda çıkma eğilimi gösterir.
- Videonuz ile alakalı, eşleştirilebilecek anahtar kelime kullanımına özen gösterin.
- Videonuzun ilgi çekici olması demek kullanıcıların ilgili videoda daha uzun süre kalması demektir. Bu da anahtar kelimeler ile videonuzu daha “eşleştirilebilir” hale getirerek görünürlüğünüzü arttıracaktır.
En iyi SEO Nasıl Yapılır?
SEO çalışmaları ile ilgili birçok şey öğrendik, arama motorlarına göre çalışmaları özelleştirdik. Gelin bu sefer de günümüze uygun ipuçları ile gözde SEO stratejilerini inceleyelim:
- İçeriklerinizi önce insanlar, sonra arama motorları için üretin. Google algoritması her geçen gün daha zeki hale geliyor ve kendisini insan düşünceleri ile uyumluyor. Bu sebeple, önce insanlar için sonra arama motorları için yazın. Çünkü bir arama motorunu alt edemezsiniz, denemekten zarar gelebilir. Amacınız hedef kitlenizi web sayfanıza çekmek olduğu için ilgi çekici ve doğal bir dil kullanmaktan çekinmeyin.
- Anahtar kelime kullanımına gerçekten önem verin. Long-tail anahtar kelimeleri bulun, rakiplerinizi inceleyin, SEO araçlarından yardım alarak anahtar kelimelerinizi çeşitlendirin. En sonunda da anahtar kelimelerinizi cümlelerin içine öyle bir yerleştirin ki metin akıp gitsin, okunaklı ve anlaşılır bir içerik sunun.
- Kullanıcı deneyimini dikkate alın. Sayfanızın arayüzü uğraştırıcı veya can sıkıcı olduğu takdirde içeride gezinmek pek de eğlenceli olmayacaktır. Bu durum potansiyel müşteri kaybına neden olacağı gibi büyük bir trafik düşüşüne de sebep olabilir.
- Bağlantılarınıza önem verin. Botlar yönlendirme bağlantılarını dikkate alır. Bu sebeple bağlantılarınızın açık, alakalı ve anlaşılır linkler olmasına özen gösterin.
- Google algoritma güncellemelerini takip edin. Her şeyi dört dörtlük yapmış olabilirsiniz ancak Google sürekli kendini yenileyen ve geliştiren bir algoritmaya sahip. Gelişmeleri yakından takip etmek rakipleriniz karşısında geride kalmamanızı sağlar.
İlgili Makale: Google’da Üst Sıralara Çıkmak İçin Yapılması Gerekenler
SEO Nasıl Ayarlanır?
Yukarıda da anlattığımız gibi SEO ayarları çeşitlidir ve titizlikle yürütülmelidir. Kısaca özetlemek gerekirse izlemeniz gereken adımlar şöyledir:
- Sayfanızın hızını düşüren her türlü öğeyi kaldırın,
- Mobil uyumluluğu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın
- Sayfa başlıklarınızı, alt başlıkları ve açıklamaları SEO’ya uygun optimize edin,
- Meta tag ve meta açıklamalarınızın eşsiz olmasına özen gösterin,
- URL yapınızı uzun ve karışık tutmak yerine akılda kalıcı ve kısa tutun,
- Görsel optimizasyonu düzgün ayarlayın,
- Site içi linklere özen gösterin.
SEO Nasıl Geliştirilir?
Arama motoru optimizasyonu çalışması sabır isteyen uzun bir yoldur. Bu nedenle umutsuzluğa kapılmayın, birkaç değişiklik ile gelişim sağlayabilirsiniz.
- En üst sırada çıkan sayfanızın tıklanma oranını iyileştirin. Çeşitli SEO araçları kullanarak anahtar kelime raporlarını inceleyebilirsiniz. Sayfanızın ilk sırada yer alma sebebi merak uyandırıyor olmasıdır. Bu nedenle kişide merak uyandıran, etkili başlıklar seçmeye devam edin.
- Önemli sayfalarınızın hız optimizasyonunu yapın. Yavaş sayfalar SEO için kötü bir etki bırakır.
- Trafiği azalan içeriği yenileyin. Heyecanı canlı tutmak ve sayfanıza yeniden trafik çekmek için içeriği güncellemeniz ve geliştirmeniz gerekmektedir.
- Zayıf içerik bağlantılarını yenileyin.
- Sayfanızdaki bozuk bağlantıları düzeltin.
SEO Kriterleri Nelerdir?
Bir web sayfanız var diyelim. Sayfanızın arama motoru optimizasyonu açısından değerlendirilmesi ve geliştirilmesi yöntemlerini belirleyen kriterlere SEO kriterleri denir. Google algoritma değişimleri ile kriterler sürekli güncellenmektedir. Ancak başlıca arama motoru optimizasyonu kriterleri şöyledir:
- Alan adı: Kısa, açık ve anlaşılır alan isimleri arama motoru optimizasyonu açısından önerilmektedir.
- SSL bir şifrelendirme teknolojisidir. Google, SSL ile korunan web sayfalarının arama sonuçlarında ayrıcalıklı olarak öncelikli olacağını belirtmiştir.
- Domain authority yani etki alanı değeri arama motoru sıralama puanıdır. İnternet sayfalarının sıralam gücü takibinde kullanılır.
- Page authority yani sayfa itibarı değeri internet sayfanızdaki veriler ile ilgilidir. SEO rank karşılaştırma değeri olarak işlev görür.
- Linkler ve SEO ilişkisi önemli kriterlerdendir. Bağlantıların kolay okunur olması, tabiri caiz ise göz yormuyor olmaları gerekmektedir.
- Backlinkler algoritma açısından hayli önemlidir. Dikkate alınmalıdır.
- Kaliteli, özgün içerik ve başlıklar oluşturmak arama motoru optimizasyonu için olmazsa olmazdır. Her zaman belirttiğimiz gibi özgünlük önemlidir.
SEO Nasıl Öğrenilir?
SEO öğrenme gibi bir niyetiniz varsa bunu Google üzerinden edindiğiniz kaynaklardan gerçekleştirebilirsiniz. Fakat herkesin eğitim tarzı farklıdır, size hitap edebilir ya da etmeyebilir. Önce güvenilir bir kaynak bulduğunuzdan emin olun. Konu ile ilgili bir tavsiye vermek gerekirse de yeni başlayanlar için en ideal kaynak yine Google’ın kendi kaynakları olacaktır.
Temel bilgileri öğrendikten sonra ise kendinize bir test web sitesi ya da blog açarak öğrendiklerinizi uygulamaya başlayabilir ve tecrübenizi artırabilirsiniz.